Saznali smo gdje sve ovog Badnjaka možemo pojesti fini bakalar u Zagrebu
Saznali smo gdje sve ovog Badnjaka možemo pojesti fini bakalar u Zagrebu

Saznali smo gdje sve ovog Badnjaka možemo
pojesti fini bakalar u Zagrebu

Tradicija u velikom dijelu Hrvatske, posebice u Dalmaciji, Istri i na Kvarneru nalaže da se za Badnjak priprema i jede bakalar. Gotovo svaka obitelj ima svoje recepte i načine na koji ga priprema; na pjenicu, u namazima i paštetama, kuhan na crveno ili bijelo, na žlicu s krumpirima.. Pa ipak, za sve one koji ovih dana ne stignu kuhati, kao i za one koji Badnjak radije provode zabavljajući se u gradu u društvu najbližih, velik broj restorana u Zagrebu osigurao je finu blagdansku porciju bakalara.

Popisali smo restorane koji ovog Badnjaka nude poseban meni koji uključuje manje ili više tradicionalno spremljen bakalar, a na vama je samo da na vrijeme rezervirate svoje mjesto.

Gdje na Badnjak u Zagrebu pojesti bakalar?

Esplanada

Čarobni blagdani u Esplanadi i ove godine garantiraju najljepši provod u tradicionalnom, svečanom duhu. Okupite obitelj na tradicionalnom adventskom ručku u Zinfadnel’su ili nazdravite blagdanima u šik božićnom ozračju Le Bistroa uz jela od bakalara i božićne slastice.

Na Badnjak vas u Zinfadnel’su očekuje meni chefice Ane Grgić koji uključuje rolice s kremom od bakalara, sušenih rajčica i baby salate, dok u Esplanadinom Le Bistrou možete uživati u bakalaru na bijelo ili crveno uz aromatično začinsko bilje, u namazu od bakalara na toploj focacci s ružmarinom i ukiseljenim lučicama, u kroketima od bakalara i začinskog bilja te u hrskavoj tortici s bakalarom uz rikolu i kremu od pečene paprike. Blagdanske jelovnike možete pronaći ovdje, a javiti im se možete na 01/ 4566-035 ili na xmas@esplanade.hr.

Restoran Vodnjanka

Tradicionalni istarski restoran Vodnjanka u srcu Zagreba, na adresi Gundulićeva 16, priprema bakalar na šugo, paštetu od bakalara, bakalar u tempuri i bakalar s pasuticama. Sva su jela dostupna isključivo za pick up, a naručiti ih možete na broj 01/2020-597. Pick up je dostupan od 11 do 18 sati.

Restoran Boban

Restoran Boban priprema bakalar od četvrtka pa sve do nedjelje. Njihov vrhunski jušni bakalar s krumpirima ili bakalar u tempuri s kiselo ljutim umakom, prženom rikolom i čipsom od kruha možete upotpuniti i drugim posebno pripremljenim blagdanskim jelima, fritulama i koktelima. Na Badnjak će raditi od 12 do 17 sati, a svoje mjesto rezervirajte na broj 01/4811-549. Restoran Boban nalazi se na adresi Gajeva 9.

El Toro

U kuhinji El Tora uoči najomiljenijeg blagdana u godini priprema se poseban dodatni meni za tu priliku, a na Badnjak u ručku možete uživati od 12 do 18 sati (kuhinja je otvorena do 16 sati). Čeka vas bakalar pašteta s koricom limete, svježim biljem, hrskavim flat breadom i domaćom kiselom ljutikom te bakalar na bijelo s krumpirom i domaćom focacciom. Na posebnom ribljem meniju nalazi se i file brancina i španjolska pikantna calderata od lignji i kozica s bijelom palentom. Svoja mjesta rezervirajte na vrijeme na broj 099 613 2926.

Market Street food & drinks

Market Street food & drinks na obje lokacije, u Gundulićevoj 13 i u Tomašićevoj 6, u petak 23. prosinca i na sam Badnjak, 24. prosinca priprema bakalar s krumpirima na jušno.

Svoj bakalar u Gundulićevoj možete rezervirati na broj 01/2468-254, a onaj u Tomašićevoj na broj 01/2093-316 (ili se jednostavno javite putem Instagrama). Bakalar se može pokupiti za van ili doći pojesti u restoran.

Eateria Zagreb

Restoran Eateria uz svoj a la carte meni nudi i posebna blagdanska jela, pa tako možete uživati u bakalaru na žlicu s krumpirom ili u bakalaru na bijelo, a također možete naručiti i tjesteninu sa sipom i ragu od sipe s morskim plodovima i rimskim njokima. Radno vrijeme restorana je 23. prosinca od 12 do 23 sata te na Badnjak, 24. prosinca od 12 do 18 sati, a možete rezervirati svoj stol ili naručiti hranu za van na 091-383-23-51 ili na info@eateriazagreb.com.

Gostionica Ficlek

U Ficleku za Badnjak pripremaju pravi domaći bakalar, a također je moguće jesti u restoranu ili uzeti nekoliko porcija za van. Javite im se preko društvenih mreža, na mail gostionica@ficlek.hr ili na broj 0994958909!

Fuliranje, Picnic

Na Fuliranju na Strossmayerovom trgu za bakalar na Badnjak pobrinula se kućica Picnic mingle&fun. Nakon što su se dokazali genijalnim Skradinskim rižotom, na Badnjak će u ponudi imati hrskavu štrudlu od bianco bakalara u umaku od inćuna i kapara s ukiseljenom ljutikom.

Advent na Zrinjevcu

Bakalar će se na adventu na Zrinjevcu kuhati na nekoliko načina, a izdvajamo kućicu «Eat me» koja će pripremiti bakalar na bijelo, dok će bakalar na ribarski pripremati kućica «Polar Express».

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori