Avocateria – odlično mjesto za ručak kojeg obožavaju Parižani

Avocateria – odlično mjesto za ručak
kojeg obožavaju Parižani

Jeste li i vi ljubitelj avokada? Egzotično voće sve je popularnija namirnicama pa ga tako stavljamo i na tost, i u salatu, i u smoothie, a najviše obožavamo guacamole kao brz, jednostavan i fin namaz. Na mjestima za doručak i brunch u Hrvatskoj također ga se može naći barem u jednom jelu, ali mi nemamo ono što imaju Parižani – mjesto gdje sva jela na meniju sadrže avokado. To mjesto zove se Avocateria pa ako vas put nanese u Pariz, ovo mjesto nemojte zaobići.

Sve prednosti avokada

Prije svega bilo bi dobro da znamo ponešto o avokadu i zašto je ova namirnica toliko zdrava i dobra za naše tijelo. Osim što ima lijepu zelenu boju i što je trendi, avokado sadrži zdrave masnoće koje snižavaju razinu kolesterola, a samim time i smanjuju rizik od srčanih bolesti i bolesti krvnih žila. Osim toga bogat je antioksidantima i vlaknima. Samo jedna petina avokada daje nam 20 vitamina, a genijalna je stvar što nam brzo daje osjećaj sitosti bez debljanja.

Avocateria umjesto maslaca koristi avokado

S obzirom na to da je ovo njihova glavna namirnica, u Avocateriji jako brinu o podrijetlu avokada koje ide u njihova jela. On dolazi isključivo iz Španjolske, ponekad Maroka, jer žele da im namirnica bude što bliže i da ne dolazi “preko 7 mora i planina”. Također surađuju s istim proizvođačima i dobavljačima koji uzgajaju isključivo ekološki odgovorno.

Njihovi recepti su bez maslaca, a ne biste vjerovali, zamjena za maslac upravo je avokado koje daje kremastu strukturu. Kod njih se ne koriste ni rafinirani šećeri, a svi sastojci su organskog podrijetla. Ne moramo reći da je kod njih velika većina komponenata home-made.

Sunset Bowl njihov je najpoznatiji avocado bowl, a mi vam u nastavku donosimo recept kako ga možete napraviti kod kuće prije nego se uputite u Pariz. Vrlo je jednostavno, a o tome koliko je zdravo ne moramo dalje ni pričati. Uživajte!

Sunset Bowl

Za dressing:

1 žlica korijandera u prahu

2 žlice meda

80 g maslinovog ulja

60 g rižinog octa

Sve sastojke izmiješati pjenjačom.


1 šaka miješane zelene salate

1 velika porcija kvinoje

1 polovica avokada (izrezan na tanke ploške)

1 žlica slanog kikirikija

4 cherry rajčice (izrezane na pola)

1 žlica narezanih zelenih maslina

2 žlice običnog humusa ili u kombinaciji s humusom od cikle

Na dno staviti kvinoju pa preko poslagati ostale sastojke u krug. Za kraj preliti dressingom.

Foto: Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori