Autohtona Rudarska greblica postala je zaštićeni europski brend

Autohtona Rudarska greblica postala je
zaštićeni europski brend

Kolaču Rudarska greblica odobrena je zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla i to na europskoj razini. Ovom oznakom, Rudarska greblica postaje 29. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji te prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji.

Priprema kolača Rudarska greblica već je 2007. godine proglašena hrvatskim nematerijalnim dobrom kada je Ministarstvo kulture proces pripreme Rudarske greblice uvrstilo na popis hrvatske nematerijalne baštine. Devet godina kasnije, vrijedni Rudari, čuvari svoje tradicije, pokreću Udrugu Rudarska greblica s ciljem zaštite svog kolača na Europskoj razini u čemu su i uspjeli!

Europska zaštita Rudarskoj greblici

Već 2017. godine Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je Udruzi Rudarska greblica prijelaznu, nacionalnu zaštitu čime Udruga bilježi svoj prvi uspjeh, a upravo sada, tri godine kasnije, Rudarska greblica postaje zaštićeni europski brend te ulazi u elitno društvo od 1405 zaštićenih proizvoda na razni Europske Unije. Time Udruga ostvaruje svoj primarni cilj na što su članovi iznimno ponosni.

Predsjednik Udruge Rudarska greblica, g. Andrejas Nikl, istaknuo je kako je poticaj za kretanje u postupak zaštite bilo pojavljivanje različitih verzija Rudarske greblice na tržištu, a koje su odstupale od izvorne greblice kakva se od davnina priprema u Rudama. Vrijedni Rudari, u želji da očuvaju tradiciju, već 35 godina održavaju manifestaciju “Dani Rudarske greblice”, te su upravo s tim ciljem i odlučili zaštititi Rudarsku greblicu i dati pečat svojoj gastronomskoj tradiciji.

Ova vrsta zaštite najjači je oblik zaštite koji jedan gastronomski proizvod može ostvariti tako da se više neće moći dogoditi da se na hrvatskom tržištu, ali i na tržištu svih zemalja članica Europske unije, pod imenom Rudarska greblica pojavljuju greblice koje nisu certificirane. Naime, informacije o izvornoj Rudarskoj greblici bit će transparentne i kontrolirane, a kupci dovoljno informirani o proizvodu koji kupuju.

Slani kolač s nadjevom od sira

Zaštićena receptura je javna i dostupna svima, no poznato je kako samo Rudari i Rudarice znaju napraviti pravu greblicu. Tajna je u posebnim umješnostima potrebnim za izradu tog kolača koje se prenose s generacije na generaciju. Riječ je o slanom kolaču nadjevenom sa sirom ili sirom s dodacima (orah, žuta mrkva, lišće mladog luka, koprive, špinata), a tijesto ne smije biti debelo.

Rudarska greblica, zahvaljujući zemljopisnoj zaštiti koju sada uživa na području cijele Europske Unije, može se proizvoditi isključivo u Rudama i okolnim selima. Način pripreme, receptura te konačni izgled moraju biti u skladu s propisanim i zaštićenim pravilima koji se nalaze u Specifikaciji, odnosno službenom dokumentu odobrenom od strane Ministarstva poljoprivrede i Europske komisije. Svi proizvođači Greblice obavezni su sklopiti ugovor s certifikacijskim tijelima, ovlaštenim od strane Ministarstva poljoprivrede, kako bi se kontrolirala svaka faza pripreme, proizvodnje i stavljanja proizvoda na tržište.

Pekarnica Nikl je jedini certificirani proizvođač Rudarske greblice

Rudarska greblica je kupcima dostupna u Pekarnici Nikl u Rudama i Samoboru te u Zagrebu u određenim specijaliziranim trgovinama zdravom i domaćom hranom. Obzirom da je Pekarnica Nikl jedini certificirani proizvođač Rudarske greblice, kupac će zaštićeni proizvod prepoznati po jedinstvenoj oznaci Europske komisije koja će biti istaknuta na deklaraciji proizvoda ili na samom pakiranju.

Mnoge su prednosti i značajke zaštite autohtonih proizvoda. Proizvod zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla donosi višestruke koristi za zemljopisno područje uz koje se zaštita veže, ato je stvaranje identiteta mjesta te prepoznatljivosti, tako se pridonosi ruralnom razvoju te, što je isto tako vrlo važno istaknuti, obogaćuje turistička ponuda mjesta i grada.

“Iza priče o Rudarskoj greblici krije se prekrasna priča o tradiciji rudarenja u Rudama i kolaču greblici kao ondašnjem jednostavnom težačkom kolaču koji su žene pripremale svojim muževima koji su radili u rudnicima. Danas je obnovljeni rudnik sv. Barbare turistička atrakcija našeg mjesta, a zaštita Rudarske greblice dodatna je vrijednost turističkoj ponudi, ne samo Ruda, nego i Samobora te Zagrebačke županije”, nastavlja g. Nikl.

Povijest Rudarske greblice povezuje se s djelovanjem KUD- a Oštrc u Rudama koje već 35 godina marljivo organizira manifestaciju “Dani rudarske greblice”. Djelovanje KUD-a bilo je značajno za ishođenje zaštite Greblice jer upravo je KUD zaslužan što je Ministarstvo kulture 2007. godine proces pripreme Greblice proglasilo nematerijalnom kulturnom baštinom.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori