

August vinarija je sve što vam treba – domaći ručak, čaša dobro ohlađenog škrleta i ležaljka na suncu
U Moslavini, na brežuljku okupanom suncem i vinovom lozom, smjestio se August – vinarija i restoran koji nije samo destinacija, već stanje duha. Mjesto gdje vino ima povijest, a hrana okus djetinjstva. Svega pedesetak minuta od Zagreba, a dovoljno daleko da zaboravite na grad, žurbu i mobilne notifikacije.
Augustova priča započinje 2016. godine kada su vinariju od njenih roditelja preuzeli Dijana i njen suprug Marko Sušac. Vinarija i restoran nose ime Dijaninog djeda, a zaštitni znak im je jež kojeg je za njih osmislila i nacrtala hrvatska umjetnica Marina Mesar, poznata pod umjetničkim imenom OKO.
Poznat je kao mjesto na koje se dolazi guštati u domaćoj hrani i vinima, kao nepretenciozno mjesto koje u stvarnost pretvara san o jednostavnom životu, kako nam je rekla sama vlasnica. I sami smo se u to brzo uvjerili.




Moslavački čardak
Kuća u kojoj se danas nalazi restoran pravi je arhitektonski dragulj – izvorni moslavački čardak, star gotovo dva stoljeća, prenesen dasku po dasku s druge lokacije. Gotovo pet godina trajala je ta složena operacija, uz arhitekta Davora Salopeka, specijalista za autohtonu arhitekturu i Dijaninog oca koji je najzaslužniji da je kuća uspješno preseljena iz sela udaljenog 16 kilometara.
Nismo željeli graditi novo, htjeli smo sačuvati duh Moslavine. Ova kuća ima dušu, ona diše i živi s nama. I gosti to osjete, kaže Dijana.
Kuća je danas u potpunosti funkcionalna, iznutra modernizirana, s podnim i zidnim grijanjem, ali izvana vjerno restaurirana i očuvana u izvornom obliku. Ima 350 m², četiri sobe sa zasebnim kupaonicama i duh prošlih vremena – svaka greda, svaki prozor, svaki detalj priča vlastitu priču.


Vinska priča
Moslavina zna za vino dulje nego što mnogi misle. Arheološki ostaci rimskog vinograda, pronađeni svega četiri kilometra od Augustova vinograda, datiraju iz 1. stoljeća pr. Kr. Za vrijeme cara Klaudija, ovdje su već sadili lozu i cijenili što dobar trs može dati. Danas na imanju raste oko 8 tisuća trsova. Glavnu riječ vodi škrlet, autohtona sorta Moslavine, osvježavajuća, mirisna, idealna za ljetne dane.
Tu su i graševina, chardonnay, sauvignon bijeli, pinot bijeli, te frankovka – jedina crna sorta, ali dovoljno snažna da samouvjereno zatvori krug. Vina su tu da ispričaju priču, zaokruže tanjur.


Filozofija kuhinje
Izvršna chefica Anita s vlasnicima je od samih početaka restoran te zajedno razvijaju jelovnik temeljen na lokalnim, sezonskim i svježim namirnicama. Povrće uzgaja majka vlasnice u obližnjem vrtu, divlje bilje i gljive beru članovi obitelji, dok se meso nabavlja iz domaćih uzgoja.
Jelovnik, ili kako ga ovdje zovu, špajzkarta, prilagođava se sezoni i šarmantno je pisan moslavačkim deminutivima. Tu su pilek, pujcek, telek, raceki te sezonske krem juhice, trenutno od koprive i šumskih gljiva, na ljeto od tikvice i rajčice, a na jesen od bundeve kestena.
Svako jelo za koje je recepte osmislila sama vlasnica, evocira sjećanja, ali koristi moderne tehnike. Posebno mjesto zauzimaju i zapečeni štrukli – nekim stalnim gostima se toliko sviđaju da ih jedu i za predjelo i za desert.





Koja jela su dobar razlog za posjet restoranu August? Domaća patka, uvijek mekana i sočna. Štrukli – ovi će vam postati omiljeni. Tjestenine & co. – vanjkuši, trganci, nudleki, šufnudli, domaći rezanci, jela koja najbolje odražavaju duh moslavačke kuhinje. Jednostavna, ali iskonska jela za dušu, gdje svaki sastojak mora biti savršen jer nema mjesta za greške.






Autentičan doživljaj
August je mjesto koje ne oduševljava samo hranom i ambijentom, već i osjećajem da ste negdje gdje se sve radi s razlogom i srcem. Gosti iz Zagreba i obližnjih gradova ovdje dolaze kako bi se maknuli od ritma svakodnevice, uživati u ručku pod krošnjama, obilježiti rođendan uz domaće vino, ili jednostavno provesti popodne u miru, okruženi prirodom. Ljeti terasa pruža pogled na vinograd i opuštenu atmosferu za veće društvo, dok zimi dominira topla, kućna intimnost domaće blagavaonice s otvorenim kaminom.
Iako imaju mogućnost smještaja, danas četiri sobe koje se nalaze iznad restorana iznajmljuju samo po dogovoru, kad se može osigurati cjelodnevna briga za goste. Sve u Augustu govori o promišljenosti, miru i autentičnom doživljaju. Ovdje se ne dolazi usput, dolazi se s namjerom da se istinski uživa.


Dodatne informacije
Lokacija: Trnovka ul. 29, Popovača
Radno vrijeme: petak–nedjelja 12:00–19:00; ponedjeljak–srijeda zatvoreno
Telefon: 097 777 1000
Web stranica: vinarija-august.com
Instagram: @vinarija_august
Foto: Danko Šimunović