![Posjetile smo Arigato, novi japanski restoran u Zagrebu u kojem se već traži mjesto više](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/01/Arigato-cover.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/01/arigato-011-1080x1620.jpg)
Arigato, jednostavan način za reći “hvala” u Japanu, prigodno je ime novog japanskog restorana u srcu Zagreba. Simpatičan Arigato već je u prvih nekoliko dana od otvaranja dobio pozitivne kritike i pozicionirao se vrlo visoko na food karti Zagrepčana. U ugodnoj atmosferi i odličnoj hrani uživaju gosti svih dobi, a već se traži i koje mjesto više. Vlasnik je gospodin Soichiro iz Japana, koji iza sebe ima zavidno restoransko iskustvo stečeno u New Yorku. Posjetile smo Arigato, degustirale meni i popričale s voditeljem, Sašom Radošem.
Dašak Japana u Zagrebu
Arigato je bistro koji dobrom, sažetom ponudom i umjerenim cijenama ima cilj postati prepoznato mjesto za ugodan ručak, poslovni i privatni, ali i mjesto za romantičnu večeru ili druženje nakon radnog tjedna.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/01/arigato-002.jpg)
Vlasnik restorana Arigato, gospodin Soichiro Minami, došao je u Zagreb nakon 20 godina rada u New York-u gdje je živio sa svojom obitelji, sinom i suprugom koja je porijeklom Zagrepčanka. Tako je i započela njegova veza s Hrvatskom u koju dolazi već preko 20 godina. Prije 2 godine se rodila ideja o trajnom preseljenju u Zagreb te osnivanjem privatnog posla koji se temelji na njegovom velikom ugostiteljskom iskustvu. Naime, gospodin Minami je u New Yorku godinama radio na restoranskim projektima koji su se temeljili na tradicionalnoj japanskoj kuhinji. Stečeno iskustvo i praćenje trendova potaknulo je želju za otvaranjem takvog tipa lokala u Zagrebu. Nakon dvije godine potrage za adekvatnim prostorom te obukom osoblja – otvoren je Arigato. Sinergijom vlasnika i voditelja, iskustvom i ozbiljnim pristupom poslu namjera je dugoročno se etablirati na zagrebačkoj gastro sceni.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/01/arigato-004-1080x720.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/01/arigato-009-1080x1620.jpg)
Za uređenje i ambijent su zaslužni vlasnik Soichiro Minami i voditelj Saša Radoš, koji su suglasni u filozofiji minimalizma i decentnih detalja koji stvaraju toplinu prostora.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/01/arigato-015-1080x720.jpg)
Za veće grupe ili privatne proslave moguće je rezervirati i cijelu odvojenu prostoriju, a osim u restoranu hrana se može naručiti preko dostavnih servisa, ili pak organizirati catering.
Ponuda hrane i pića
Ponuda jela zasniva se na tradicionalnoj japanskoj kuhinji koja ima cilj promovirati zdravu prehranu. Svugdje poznata japanska dugovječnost ima osnovu u prehrani fermentiranim namirnicama, stoga je Arigatova želja promovirati taj tip prehrane. U planu je mijenjati meni periodično, s obzirom na širinu japanske kuhinje, ali istovremeno ostati u okvirima zahtjeva restoranske potražnje i trendova. Prvi meni, koji je trenutno u ponudi, pomno se pripremao i namjera je bila ponuditi japanska jela koja su dijelom poznata domaćoj publici.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/01/arigato-008-1080x720.jpg)
U ponudi se ističe tradicionalni japanski ramen, ponuda donova, tempura, gyoza. Osnovne namirnice poput ribe, mesa i tofu-a nabavljaju od domaćih proizvođača, ostale dijelom iz specijaliziranih dućana iz inozemstva, dok se određene namirnice naručuju iz Japana, što je zahtjevno s obzirom na određene poteškoće u transportu zbog situacije s pandemijom.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/01/arigato-007-1080x580.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/01/arigato-013-1080x720.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/01/arigato-006-1080x608.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/01/arigato-014-1080x720.jpg)
Vinska karta je osnova ponude koju su kompletirali s okusima hrane, u ponudi je širok izbor vina na čaše. U suradnji sa sommelierom odabrana je širu paleta vina, uglavnom domaćih proizvođača. Isto tako u ponudi je više vrsta sakea, najpopularnijeg japanskog alkoholnog pića. Uskoro slijedi i proširenje ponude s japanskim matcha čajem koji će biti poslužen na tradicionalan japanski način, te koktelima na bazi sakea.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/01/arigato-005-1080x1620.jpg)
Arigato se nalazi na adresi Berislavićeva 18. Radno vrijeme je od ponedjeljka do subote, od 11 do 23h, a za rezervacije možete zvati na broj 014633543. Sve novosti možete pratiti na službenom Instagram profilu.
Foto: Tatjana Bukvić