Novi oblik druženja uz hranu i piće u kojem uživa sve više mladih

Novi oblik druženja uz hranu i piće u
kojem uživa sve više mladih

Talijanski “aperitivo” šarmantan je tradicionalan običaj opuštanja i odmora uz pokoji zalogajčić i piće u kasnim poslijepodnevnim satima. Aperitivo dolazi od riječi aperto koja znači otvoriti, započeti. Na ovaj se način želudac “otvara” odnosno priprema i zagrijava za večeru, odnosno tal. cenu. Upravo spojem riječi aperitivo i cena dolazimo do apericene. Apericena je dakle, ukratko, opuštanje s društvom uz ugodno piće i jednostavnu hranu, u kojem Talijani vole uživati nakon napornog dana, ali prije prave večere.

Kao što je popularan koncept bruncha, hibrida doručka i ručka, osvojio svijet, čini se da i apericena, hibrid aperitiva i večere ide istim stopama. Izgleda kako više volimo uživati u neformalnim druženjima i jednostavnim, ležernim zalogajčićima i gutljaju dobrog pića, nego provoditi sate na ručkovima i večerama.

Talijanska apericena

U talijanskim restoranima i barovima u vrijeme apericene, uglavnom između 18 i 20 sati, uz piće po redovnoj cijeni dobivate i nešto jednostavno za grickanje. Zalogaji variraju o mjestu, a to su najčešće mini sendviči, grisini, plate sira i pršuta, masline, pizze. Što god da se posluži, gosti su uvijek sretni i oduševljeni. Pića koja se najčešće piju su vino, pjenušac i razni lagani kokteli poput Aperol Spritza. Apericena je dakle mali i ukusan odmor kojim otvaramo apetit za pravu večeru, pa poanta nije najesti se i zasititi već uživati, nazdraviti, prizalogajiti nešto i podružiti se. Ovaj trend koji smo posudili od Talijana posebice su prigrlili mladi, koji ga vide kao savršen, slobodan način druženja.

Kako pripremiti apericena druženje kod kuće?

Apericena druženje može i ne mora uključivati i večeru koja će uslijediti nakon manjih zalogaja i pića. Potrebno je pripremiti koktele i laganija pića poput pjenušavog vina, a čak je i pivo dobrodošlo. Ležeran ton i jednostavnost pomoći će učiniti ovo druženje onakvim kakvo i treba biti. Na pladnjeve iznesite zalogajčiće i jednostavnu hranu; sireve, pršut, salame, kruščiće, grisine, orašaste plodove, svježe voće i povrće. Neka prevladavaju originalne talijanske namirnice ako do njih možete doći, a osim toga lokalne i svježe namirnice. Ako se odlučite i za slatke zalogaje, i njih iznesite odmah s ostatkom hrane. To neka budu suhi kolačići i keksi koji mogu stajati vani duže vremena.

Poanta ovakvih druženja je da svima bude ugodno, jednostavno i opušteno, kako gostima koji mogu pojesti i popiti što i koliko im odgovara, tako i domaćinima koji nemaju puno brige oko kuhanja, a jednom kada hranu i piće iznesu na stol nema više brige i uzastopnih odlazaka u kuhinju.

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori