Anthony Bourdain isprobao je brojne specijalitete, ali ovaj sendvič nije mogao izbaciti iz glave. Imamo recept
Anthony Bourdain isprobao je brojne specijalitete, ali ovaj sendvič nije mogao izbaciti iz glave. Imamo recept

Anthony Bourdain isprobao je brojne specijalitete, ali ovaj sendvič nije mogao izbaciti iz glave. Imamo recept

Hvaljeni gastro serijal Anthony Bourdain – Upoznavanje nepoznatog vratio se na male ekrane. Serija prati svjetski poznatog kuhara i autora bestselera dok putuje diljem svijeta te istražuje malo poznata, zabačena i katkad tek naizgled poznata mjesta te odaje počast raznolikosti tamošnjih jela i kultura. Subotom navečer na Drugom programu HTV-a možete pratiti desetu sezonu, izvorno prikazanu 2017. godine te sastavljenu od četiri nastavka.

A upravo je tijekom svojih putovanja Bourdain otkrio i jelo koje mu godinama nije izlazilo iz glave, ali i s menija. Prvi put probao ovaj specijalitet 2007. godine u baru Do Mané u Sao Paulu, tijekom snimanja svoje emisije No Reservations. Toliko ga je oduševio da ga je kasnije uvrstio u svoju kuharicu Appetites iz 2016. godine. Danas, godinama kasnije, sendvič Anthonyja Bourdaina ne gubi na popularnosti, štoviše – mnogi ga i nazivaju njegovim imenom. Evo kako ga rekreirati kod kuće!

Savršena jednostavnost u pet sastojaka

Bourdainova verzija ovog sendviča sastoji se od samo pet sastojaka, no upravo u njihovoj kombinaciji krije se prava magija okusa. Od sastojaka vam je potrebno:

  • Kajzerica ili sourdough pecivo
  • 6 tankih slojeva mortadele
  • 2 tanka sloja Provolone sira
  • 1 čajna žličica majoneze
  • 1,5 čajna žličica Dijon senfa

Priprema:

Priprema je vrlo jednostavna, ali zahtijeva nekoliko trikova kako bi sendvič bio savršen. Počinje laganim tostiranjem peciva, što će mu dati dodatnu hrskavost. Mortadelu je potrebno pržiti na srednje jakoj vatri u neurednim hrpicama kako bi dobila hrskavu teksturu. Nakon što dobije zlatnosmeđu koricu, na nju se stavlja Provolone sir koji se lagano topi dok upija aromu pržene mortadele.

Pecivo se zatim premazuje majonezom i Dijon senfom, a zatim se na njega slažu hrpice mortadele sa sirom. Ključni detalj? Sendvič se jede dok je još topao i hrskav!

Zašto je ovaj sendvič toliko poseban?

Bourdain je ovaj sendvič opisao kao “slasno čudovište” koje kombinira talijanske i brazilske okuse u jedinstveno gastronomsko iskustvo. Njegova jednostavnost i bogatstvo okusa podsjećaju na kultna peciva iz njujorškog Katz’s Delija, a posebna tekstura i aroma čine ga neodoljivim.

Bez obzira na to jeste li ljubitelj mortadele ili je jedete samo povremeno, ovaj sendvič svakako vrijedi isprobati. Uz hladno pivo, kako je i sam Bourdain preporučio, ovo jelo postaje pravi mali gastronomski užitak. Ako tražite inspiraciju za brzi, ali nevjerojatno ukusan obrok, ne morate tražiti dalje – ovaj klasik je odgovor!

Gdje kupiti sastojke?

Za najbolje iskustvo, preporučujemo da potražite kvalitetne sastojke u specijaliziranim trgovinama. Mortadela i Provolone sir mogu se pronaći u delikatesnim trgovinama poput Salumeria Mangia, Delicatesse O La La i Gastronomica. Također, ovi proizvodi ponekad budu dostupni u velikim supermarketima tijekom tematskih tjedana s talijanskim delicijama.

Foto: Instagram (@grilledcheesesocial), IMDb

Učitati još
Zatvori