Ante Božikov i Vjeko Bašić, prijatelji i chefovi koji su pripremili našu tajnu večeru

Ante Božikov i Vjeko Bašić, prijatelji i chefovi koji su pripremili našu tajnu večeru

Ante Božikov i Vjeko Bašić

Ante Božikov & Vjeko Bašić, vrhunski chefovi na Journal.hr tajnoj večeri

Početkom tjedna, na jednoj od najljepših terasa u samom centru Zagreba, održana je druga po redu Journal.hr tajna večera. Magičnu atmosferu jedne ranoljetne večeri pogledajte na ovom linku, a sada ćemo vas, kako smo i obećali, upoznati sa chefovima koji su za goste pripremili pet izvrsnih sljedova. Vjeko Bašić je vlasnik i glavni kuhar Konobe Boba na Murteru, dok je Ante Božikov vlasnik konobe Opat na Kornatu, a u Zagreb su zajedničkim snagama donijeli duh mora i miris najfinijih sezonskih namirnica.

Vjeko Bašić u posljednjih je nekoliko godina pretvorio obiteljsku konobu, koja je ime dobila po obiteljskom nadimku, u vrhunsku gastronomsku destinaciju, ostavši pri tome vjeran tradiciji kuhinje otoka Murtera i Kornata. S tradicijom na pameti, osuvremenio je kuhinju svog restorana modernim kulinarskim tehnikama i time zaslužio status omiljenog među gostima, kao i nedavno dodijeljenu titulu najboljeg hrvatskog chefa prema vodiču Gault & Millau Croatia.

Divlja kamenica s gelom od limete

Ime Ante Božikov veže se uz konobu Opat na otoku Kornatu, nezaobilaznu gastro destinaciju na Jadranu. Svojom kuhinjom, koju je utemeljio s ocem, promijenio je lice otočke kuhinje pa konoba privlači brojne goste željne autentičnih ribljih okusa s modernim twistom.

Izvorni morski okusi

Najbolji prijatelji, vrhunski chefovi i zabavno društvo, svoje su goste zabavljali u pauzama između jela i postali pravi hitovi večeri. Na meniju su bili samo morski specijaliteti, svježe dopremljeni s Murtera i koji su u toplu zagrebačku noć donijeli izvorne dalmatinske okuse, koji nisu bili zakomplicirani termičkim obradama već ih se nastojalo predstaviti u što prirodnijem obliku.

Tema večere je bila sezona pa su tako na stol stizale divlje jadranske kamenice, divlja jadranska tuna, sipa, trlja od kamena, u kombinaciji sa svime što more i obala mogu ponuditi. Maslinovo ulje, kapari, motar, čimulice, bob… sve je to zaokruživalo tanjur i mamilo zazubice. Priča je upotpunjena desertom, gnudom od paške puine sa suhim smokvama i prošekom te je sve uz kapljicu vina i nezaboravne govore chefova između svakog slijeda bilo idealna kombinacija za opuštenu večer.

Ali slike govore tisuću riječi, pa pogledajte fotografije u nastavku – mi smo zaista uživali.

Selekcija jadranske tune

Tagliata od sipe s mladim bobom i čipsom od tapioke

File trlje od kamena, mlade čimulice i beurre blanc

Gnud od paške puine, suhe smokve, prošek Ambrai, pistacija

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori