Što je kiselost organizma i zašto je alkalna prehrana najbolje rješenje?

Sigurno ste barem jednom naišli na pojam kiselosti organizma u print i online izdanjima časopisa o ljepoti i zdravlju. Postoje čak i brojne teorije, ali i istraživanja koja pokušavaju dokazati korelaciju između kiselog organizma kao plodnog tla za nastanak raka. Neupitno je međutim, da je upravo to razlog raznih zdravstvenih tegoba jer u kiselom okruženju uzročnici raznih bolesti najlakše se razvijaju.

Alkalna prehrana pojavila se kao logičan odgovor na to stanje, a između ostalog prakticiraju ju i brojni supermodeli poput Mirande Kerr i drugih pobornica zdravog života izvan modne industrije. Što je alkalna prehrana i koje namirnice alkaliziraju, a koje zakiseljavaju organizam doznajte u nastavku.

Alkalna prehrana u borbi protiv kiselosti

Moderan način života uključuje nedovoljno kretanja, previše sjedenja i konzumacija prerađene hrane prepune bojilima, konzervansima i uljima. Sve skupa rezultat je zakiseljavanja organizma, no što ustvari znači ‘kiselost’? Neka vas ne zavaraju namirnice kiselog okusa poput limuna, jer one često ne spadaju u tu skupinu i baš naprotiv imaju lužnata svojstva. S druge strane neke vrste mesa, slastice i škrobna hrana iako nisu kiselog okusa doprinose acidozi.

A što je s pH- vrijednostima?

Da bismo mogli normalno funkcionirati i kako bi tijelo samo obavljalo sve svoje funkcije pH-vrijednost tjelesnih tekućina mora biti blago lužnata. Ako govorimo o laboratorijskim rječnikom sve vrijednosti ispod 7,0 označavaju kiselo stanje organizma. No, na to ne utječe samo hrana već i razni drugi metabolički procesi poput disanja, probave i lučenja tjelesnih tekućina. Nažalost, kiselost organizma vodi do raznih upalnih stanja i kao takvo je savršena podloga za početak brojnih oboljenja.

Neki od simptoma kiselog organizma

Uvid u opće zdravstveno stanje radi provjere kiselosti organizma možete obaviti sami kod kuće. Na nju ukazuju promjene na usnama i usnoj šupljini primjerice, česte upale grla, ispucali kutevi usana, preosjetljivost zuba. Koža kao najveći organ također će slati znakove kroz razne iritacije i promjene, a slijede i razne iritacije oka, upale vjeđa… Problemi s probavom i nadutost još su jedan u nizu signala koje vam tijelo šalje ako u tijelu vlada prevelika kiselost. Alkalna prehrana lagana je za prakticiranje, a sve što trebate jest zapamtiti koje namirnice su lužnatog, a koje kiselog karaktera.

Alkalne namirnice i praktični savjeti

Alkalna prehrana trebala bi sadržavati 70-80% lužnatih namirnica, te oko 20-30% onih kiselih. Već dobro poznate 2 litre vode dnevno i u ovom su slučaju neizbježne, preporučuje se ispijanje smoothieja od svježeg voća i povrća, biljni čajevi, smanjena konzumacija mliječnih proizvoda i prerađene hrane te redovita fizička aktivnost. Ovdje potražite i tablice uz objašnjenje pojedinih sastojaka koji su idealni za svakodnevnu konzumaciju i potiču lužnatost organizma.

Foto: Unsplash

1