Bile smo u novom mjestu u centru s prefinom pizzom i tjesteninom

Centar Zagreba dobio je novo mjesto gdje Zagrepčani i njihovi gosti mogu uživati u talijanskoj kuhinji. Radi se o restoranu Al Dente koji je prije desetak dana otvoren u Bogovićevoj ulici, preko puta kultnog Bulldoga. Prostor u kojem se donedavno nalazila legendarna trgovina ploča tako je pretvoren u restoran u kojem možete pojesti vrhunsku pizzu, tjesteninu, ali i razna dnevna mesna i riblja jela. Kako bismo doznali više o cijelom konceptu i ponudi restorana, uputili smo se u Bogovićevu i iz prve ruke se uvjerili da se zaista radi o novom cool mjestu u gradu gdje ćete se poželjeti iznova vraćati.

Novo mjesto za vrhunske zalogaje

Prvo što će vam privući pažnju je elegantno uređen interijer kojim dominira dizajnerski namještaj Moya. Ružičasti i zeleni stolci u kombinaciji s crnim stolovima i pažljivo odabranom rasvjetom čine cijeli prostor ugodnim mjestom za sjesti i uživati u hrani. Restoran se proteže na dvije etaže – dolje se nalazi šank i krušna peć gdje pizza majstor Enes Hrnjić peče pizze, a gore je kuhinja gdje chef Berislav Lacković priprema tjestenine. Uz to, kad se popnete na kat, pažnju će vam privući vinoteka s nekih 100-tinjak etiketa, pretežito hrvatskih vina.

Vlasnici Filip Cvrk i Alen Lazarevski su zajedno s Lackovićem osmislili koncept koji je baziran na talijanskoj, odnosno mediteranskoj kuhinji. Fokus je na kvalitetnim i svježim namirnicama od lokalnih proizvođača. “Cilj nam je bio potpuno se maknuti od komercijale i pokušavamo maksimalno zaobići industriju. Spuštamo se na ‘male’ ljude, na domaće, na lokalno. Uz to, mičemo se od standardnih menija. Imamo menu kartu na kojoj se nalazi 15-ak pizza, 10-ak tjestenina i nekoliko hladnih predjela i salati, ali želimo svaki drugi-treći dan gostima ponuditi nešto novo. Recimo, danas nam je iz Slavonije došla crna svinja pa imamo na meniju crnu svinju. U četvrtak dolaze morski plodovi – bilo škamp, lignje ili neka divlja riba… Ukratko, želimo kod ljudi stvoriti naviku da nismo standardni restoran”, objašnjava nam Filip.

Mirisi i okusi Italije u centru Zagreba

Osim vrhunskih namirnica iz Hrvatske i Italije, i aparatura koju koriste u Al Dente je vrhunska – od La Marzocco aparata za kavu do Sud Forni krušne peći. Pizza se u spomenutoj peći peče 60-70 sekundi, a ovakvu kakvu ćete ovdje probati, teško da ćete naći igdje drugdje u gradu. Radi se o kombinaciji između napoletane i canotta pa ima deblje, napuhane rubove. Na pizze idu samo sastojci najbolje kvalitete poput fior di latte mozzarelle, ručno izrađene mozzarelle iz Euro Iovine mljekare, male obiteljske mljekare u blizini Napulja, zatim San Marzano rajčice, buratte, bivolje mozzarelle…

Mi smo probali Bresaolu sa San Marzano rajčicom, bresaolom, rikolom, burratom, kremom aceto balsamico, grana padanom, crnim kalamata maslinama i ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Pizza nas je stvarno oduševila i za svaku je preporuku.

Nakon pizze, došao je red na tjesteninu.

“Da bi napravili najkvalitetniju tjesteninu, uzeli smo najkvalitetnije brašno i proizveli ju sami. Time dobivamo efekt da u konačnici tjestenina u potpunosti izgleda drugačije. Mi smo još uvijek malo staromodni pa gledamo koji je to umak u tjestenini, a ovako ćemo gledati koja je to tjestenina u pitanju. Dakle, u prvi plan stavljamo tjesteninu pa bi onda htjeli i dojam te tjestenine potpuno promijeniti. Ono što spada u klasični dojam talijanske kuhinje je izvornost okusa pa se vraćamo na staro – jedemo tjesteninu koja je u prvom planu, a onda tek dolaze ostali okusi”, objasnio nam je chef Lacković dodavši da mu je cilj da svako jelo ima priču. Pripremio nam je Pappardelle Caprese u umaku od cherry rajčica s mozzarellom di bufalom i svježim bosiljkom – jelo koje definitivno okusima priča svoju priču i koje bismo mogli jesti svaki dan.

Probali smo i Salatu od marinirane piletine sa zelenom salatom, rikolom, pancetom, paprikom, cherry rajčicama, kukuruzom i jogurt dressingom koja je odličan izbor za vruće, ljetne dane.

Kava zaokružuje talijansku priču

Talijansku priču zaokružuje ponuda kave, a radi se o Hug & Punch specialty kavi koju potpisuju Domagoj Trusić i Nikola Žiganto.

“Nama je cilj da iskustvo ispijanja kave postavimo na ono mjesto na kojem bi trebalo biti. Komercijalizacijom kave se ispijanje kave izbanaliziralo i samim time je cijelo iskustvo izgubilo svoju čar”, kaže Domagoj.

“U kulturi ispijanja kave, kad govorimo o espressu, poglavito govorimo o tradiciji koja dolazi iz Italije. U većini slučajeva tamo se dolazi na šank, dočeka vas barista, dakle, osoba koja zna kuhati kavu, i to vama kao gostu zna prezentirati. Espresso je jedini napitak koji komunicira taj jedan trenutak, ovdje i sada, a do tog trenutka vas dovodi upravo barista. Kroz ovaj koncept u restoranu Al Dente smo željeli naglasiti tog kuhača kave. Htjeli smo mu dati određeni dignitet i da ljudi s terase vide tko to njima kuha kavu pa možda na taj način potaknemo emociju u ljudima i pomirimo ih s idejom gdje bi ustvari espresso trebao biti u našoj percepciji”, zaključio je Domagoj.

Bez obzira želite li uživati u vrhunskoj pizzi, tjestenini ili pak samo popiti kavu u centru grada, navratite u Al Dente – vjerujte nam, nećete pogriješiti.

Foto: Sanja Tušek

0