

Na samo dva sata od Zagreba, u Ljubljani, krije se jedan od najuzbudljivijih gastro prostora regije – bistro AFTR. Smješten na adresi Nazorjeva ulica 2, AFTR je mjesto koje od jutra do večeri mijenja lice, zadržavajući uvijek ono najvažnije – odličnu hranu, dobru vibru i lijep dizajn.
Iza cijele priče stoji chef Jorg Zupan, čovjek koji je donio prvu Michelinovu zvjezdicu u Ljubljanu (za bivši restoran Atelje), a zatim hrabro odlučio promijeniti smjer: od fine dininga prema opuštenijem, pristupačnijem konceptu. AFTR danas ima Michelinovu preporuku, a njihov pristup hrani i prostoru ostaje vrhunski, samo s više smijeha, glazbe i nepretencioznosti.

U jednom trenutku jedeš večeru, a oko deset krene glazba, DJ i atmosfera se pretvara u večernji izlazak. To mi je uvijek bila želja. Htio sam stvoriti prostor u kojem bih i ja kao gost želio provoditi vrijeme, kaže nam Jorg Zupan.


Prostor gdje se plava, ružičasta i zelena susreću s disko kuglom
AFTR je prošle godine dobio nagradu za dizajn interijera, i nije teško vidjeti zašto. Prostor je podijeljen u tri zone koje boje definiraju: plavi dio s velikim šankom i najviše stolova, ružičasti separei koji unose dozu šarma i privatnosti, te zeleni zadnji prostor koji donosi dojam vrtne svježine.
Posebnu atmosferu upotpunjuju grafiti slovenskog umjetnika Leona Zuodara i neonski natpisi koji prostoru daju umjetničku energiju. Sve izgleda i pomalo pariški i potpuno ljubljansko. A navečer? Tu se stvar pretvara u malu gradsku zabavu. Uz DJ-a, ples i koktele. Plesalo se i po šanku, nećemo lagati, otkrio nam je Jorg Zupan.




Htjeli smo napraviti nešto što Ljubljani nedostaje – mjesto gdje dođeš na večeru, a ostaneš na zabavi!
Hrana puna okusa
Mi smo sjeli na ručak i jako, jako dobro jeli. Probali smo oradu, savršeno pripremljenu hobotnicu, sočan biftek i pečeni krumpir, točnije ono što je tog dana bilo uključeno u njihovu ponudu za ručak, a ona se mijenja svakog tjedna. Naime, ručak je dostupan od ponedjeljka do petka, od 12 do 15 sati, i sastoji se od dva predjela, dva glavna jela i opcionalnog deserta.
Još uvijek kuhamo tehnički precizno, ali bez pinceta i nepotrebnih detalja. Fokus je na okusu i kvalitetnim namirnicama, kaže nam Jorg. Sve prati manja, ali pažljivo odabrana vinska karta s oko 120 etiketa, od kojih je dobar dio biodinamički.


Naš ručak mijenja se svaku srijedu, želimo da gosti mogu doći više puta tjedno i uvijek probati nešto novo, kaže Jorg Zupan.


Jorg Zupan je chef koji zna što radi (i zašto)
Chef Jorg Zupan, osim što vodi AFTR i još jedan restoran u Ljubljani (Gostilna Breg), ujedno je i TV lice te otac dvoje djece. No, njegova energija i entuzijazam ne jenjavaju – kroz razgovor s njim shvatili smo koliko strasti ulaže u svaki detalj, ali i koliko jasno zna gdje želi ići: hrana koja okuplja ljude, prostor koji diše danju i pleše noću.
AFTR je bistro koji ćete teško zaboraviti. Bilo da dođete na ručak, večeru ili vikend-izlet iz Zagreba, čeka vas opuštena, lijepo dizajnirana scena s jako dobrom hranom i glazbom. A možda se i vi zateknete kako plešete uz DJ-a, čašu slovenskog vina u ruci.

Dodatne informacije:
Adresa: Nazorjeva 2, 1000 Ljubljana
Rezervacije: aftr.ljubljana@gmail.com
Instagram: @aftr.lj
Foto: Borna Meter