A’è je idilična oaza u Zagrebu koju morate posjetiti

A’è je idilična oaza u
Zagrebu koju morate posjetiti

A’è – oaza na Gornjem gradu

Caffe bar A’è je originalno mnogima omiljeno mjestu u Sigetu, Novom Zagrebu. Nepretenciozno, šarmantnog uređenja i s odičnom ponudom vina i craft piva, mjesto je to koje mnogi stanovnici odabiru za svoju jutarnju kavu ili neopterećen, lagani večernji izlazak s prijateljima.

No, A’è posljednjih godina održava i svoju pop-up varijantu na Strossmayerovom šetalištu tijekom ljeta, zagrebačkom Adventu tijekom zime i za vrijeme popularnih Dvorišta otvorio je svoja vrata na lokaciji Radićeva 54.

Nekad Duga, od 1928. Ulica Pavla Radića, glasila je za najživlju i glavnu trgovačku ulicu Zagreba 19. stoljeća. U kući na broju 54 neko je vrijeme živio i tu preminuo hrvatski književnik, ugledni dramatičar i preporoditelj, jedan od utemeljitelja suvremenog hrvatskog kazališta Dimitrija Demeter (1811. – 1872.). Malo je poznato da je u prizemlju zgrade, u ulici koja se tada još zvala i Kipna ulica, stanovao i otac Augusta Šenoe, Vjekoslav Šenoa. A da je lokacija posebna dokazuje da je i niz dimnjačara u njoj stanovao!

Sada je to obiteljska kuća, u kojoj jedna obitelj živi već više od šezdeset godina. I upravo u toj kući ovog ljeta se otvorio, ali i zauvijek ostaje novi A’è. Uz stalnu novozagrebačku bazu, ovo je divan dodatak kojim je
A’è ekipa počastila svoje goste.

Naime, gornjogradski A’è donosi jedan poseban prostor s dvorištem koje pruža jedinstveni doživljaj dinamičnoga života Kožarske i Tkalčićeve u podnožju, kao i prekrasni pogled preko zelenih krošnji na zvonike Crkve sv. Franje Asiškog na Opatovini i Zagrebačke katedrale na Kaptolu.

Ulaz u Radićevu 54 šarmantno je i nenametljivo uređeno tako da kada otvorite vrata slijedi iznenađenje koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim!

Crveni tepih i eklektičan interijer uređen od starog, autentičnog namještaja, nađenog u kući. Neki predmeti su i preko stotinu godina stari.

Starinsko i očuvano stubište vodi vas u prostor koji tek slijedi. Prvo ćete se naći kod unutrašnjeg bara. Odmah smo se zamislili kako u njemu ispijamo omiljena pića, posebno za hladnijih dana. Udoban, jako ugodne atmosfere mjesto je gdje će mnogi htjeti provesti svoje after work vrijeme.

Sami pogled koji se pruža iz unutrašnjeg bara nagovješćuje što vas čeka dalje…

Prolaz nas je odveo dalje do prve vanjske terase koja nas je oduševila! Pogled, atmosfera, karakteristično eklektično A’è uređenje prostora učinili su da odmah zauzmemo stol i naručimo piće uz veličanstven pogled na Gornji Grad, katedralu i zalazak sunca.

A’è ima specifičnu, provjerenu i profinjenu listu pića. Od probranih vina i piva, kokteli su im posebno na glasu. Naime, uz tri vrste gin tonica, nekoliko ledenih čajeva, negroni, a sve s posebnim njihovim potpisom, kušali smo i Zagreb Mule.

Želja je bila kreirati koktel tipično zagrebački sa karakterističnim zagrebačkim pićem, a Badelov Pelinkovac je upravo to! Ono što je vodka za Moscow Mule, to je naš Pelinkovac za Zagreb Mule.

Da vam ne otkrivamo sve detaljne sastojke, reći ćemo samo da je upravo to piće bilo ono koje smo par puta naručili, ipak je trebalo nazdraviti novootkivenoj zagrebačkoj terasi!

A’è ekipa barmena svakom piću pristupa s posebnom pažnjom tako da je svako ukrašeno, dekorirano, čak bi se usudili reći aranžirano na poseban način. Da svemu pristupaju s posebnom pažnjom i da se ne trude samo oko alkoholnih pića, koktela i sl. pokazuje nam i izvrsna ponuda čajeva i toplih napitaka, a koje ćemo s najvećim guštom ispijati tijekom hladnijih nadolazećih mjeseci.

No, vratimo se na dekoraciju… U vašim čašama tako će se naći smokve, maline, cvijetovi hibiskusa, naranče, listići mente, borovnice… I većina sastojaka, začinsko bilje, voće i povrće ubrano je u A’è vrtu! Da, tu je i vrt. Upravo je vrt još jedna posebnost ove lokacije – jer daje plodove od kojih A’è radi sirupe, a koje odmah možete i kušati!

No, prije nego dođemo do vrta, sišli smo sa sada već omiljene nam terase jer ispod nje, kaskadno je smještena još jedna… A ta je pak posebna!

Slijedite znak Cocktail Loung i doći ćete do, vjerujemo najzanimljivijeg šanka u Zagrebu! Iz njega raste bilje, pravi mali vrt. Niski stolci i stolice zovu goste da se malo zavale, taman kada je sunce zašlo i da uživaju u ugodnoj noći, ispijajući omiljeni koktel.

Ispod te terase nalazi se vrt tako da mirisi začina i raznog bilja okružuju mjesto. Kao da se nalazite u malom botaničkom raju. A cijelo ovo iskustvo praćeno je odličnom glazbenom pozadinom.

Gornjogradski A’è više neće biti samo ljetno odredište, nastavljaju sa svojim radom tijekom jeseni i zime tako da već vidimo kako ćemo uživati u romantičnom pogledu na snijegom prekriven Zagreb! A za zimu je
A’è ekipa pripremila zimska topla alkoholna pića, za sve one probranih nepca i s hedonističkim koketiranjem što će u potpunosti zaokružiti doživljaj.

Foto: Marija Laća

Učitati još
Zatvori