10 tradicionalnih božićnih kolača iz cijelog svijeta

10 tradicionalnih božićnih
kolača iz cijelog svijeta

Pravi duh Božića nemoguće je osjetiti bez slasnih delicija koji čine blagdanski stol toliko privlačnim. Svaka obitelj čuva svoje specijalne recepte koji se vade iz ladica posebno za vrijeme blagdana i potom počinje gastro čarolija u svakom domu. Miris vanilije, cimeta, klinčića, citrusa, čokolade i pucketanje orašastih plodova stvaraju posebnu kulisu koja je istinska definicija doma. Takvi mirisi, boje i zvukovi stvaraju atmosferu koju gotovo svi obožavaju i zbog toga se s veseljem duže zadržavaju u svom interijeru.

Baš kao što svaka obitelj čuva recepte i kulinarske tajne za jedinstvene blagdanske specijalitete, tako i svaka regija na svijetu njeguje tradicionalnu recepturu svoje gastro ponude koja gotovo svugdje procvjeta baš u vrijeme Božića.

S vremenom su se recepti modificirali i prilagođavali vremenima i prilikama, novim namirnicama, bogatstvu i potrebama onih kojima su bili namijenjeni. Neke ćemo delicije pronaći u čak nekoliko država i teško je reći tko se kako dosjetio pomiješati određene namirnice u ukusne cjeline koje generacije i generacije obožavaju i uvijek iznova uvode u svoj menu.

Proputovali smo gastronomskom kartom svijeta i pronašli tipične kolače koji su nezaobilazni na blagdanskom stolu u brojnim državama svijeta. Otkrijte kakvi su i odakle dolaze najslasniji božićni zalogaji.

Voćni kolač

Popularan u mnogim europskim zemljama u vrijeme Božića je običan stari voćni kolač.  Pronaći ćete ga na blagdanskim jelocnicima od Poljske do Engleske i uvijek ćete uživati u njegovom nenametljivom okusu.

Turron

Jedan od glavnih razloga za vožnju do Španjolske tijekom Božića mora biti turron. Ova debela ljepljiva bijela smjesa ponekad je lomljiva i ponekad meka kao brie, ali je gotovo uvijek punjena bademima.

Speculaas

Ovi se kolačići počinju pripremati još za Svetog Nikolu u Belgiji i Nizozemskoj, ali božićni stol nikako ne može proći bez njih. Slični su gingerbread kolačićima, ali su malo decentniji, s manje začina, tanje razvaljani i hrskaviji.

Trdelnik

Bilo da se nađete u Mađarskoj, Češkoj ili Slovačkoj, trdelnik, odnosno chimney cake kolač je broj jedan na blagdanskom stolu. No, obožavaju ga i brojni turisti pa je s vremenom postao nezaobilazna hrana na ulicama uz kojega je pravi užitak šetati i upoznavati grad.

Joulutorttu

Finski kolačići koji se jedu u vrijeme Božića. Riječ je malenim zvjezdama ili cvjetovima od tijesta s voćnim punjenjem.

Calissons

Francuska slastica bez koje je nemoguće zamisliti Božić. To su zapravo tvrdi bomboni napravljeni od badema i kandiranog voća, a prekriveni su bijelom glazurom od šećera.

Lebkuchen

Medenjaci koji su česti i na našim božićnim stolovima, omiljena su poslastica iz Njemačke koja dolazi u različitim varijacijama. U vrijeme božića ovi se kolačići često ukrašavaju različitim glazurama i ukrasima pa su savršena dekoracija za stol, ali se nerijetko nađu i na božićnom drvcu.

Kransekake

Ovaj slojeviti kolač tipičan je za Dansku i Norvešku. Sastoji se od slojeva koncentričnih prstenova, stvarajući nešto poput ogromne spužvaste svadbene torte. Ime znači “kolač od vijenaca”.

Pavlova torta

Prozračna torta sa šumskim voćem koja se nerijetko nalazi i na našim stolovim, delicija je broj jedan u Australiji. S obirom na tamošnju klimu njena lagana tekstura i osvježavajući okus, idealno pristaju proslavi Božića na australski način.

Pandoro

Ovo je slastica koja se priprema u Španjolskoj, ali ćete je nerijetko pronaći i na talijanskim stolovima. Slatki bisvit s kremom od vanilije i voća čista je dekadencija.

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori