French café je ležerni lifestyle trend koji je osvojio svijet

 

View this post on Instagram

 

A post shared by My name is Anna (@paris.with.me) on

Kultura ispijanja kave u našim je područjima dobro poznata. Fenomen jutarnje ‘špice’, pogotovo vikendom, mnogima je zanimljiva pojava vrijedna promatranja. Francuski stil uređenja interijera, mode, ali i cjelokupnog načina života često se uzima kao ogledni primjerak ležernog i sofisticiranog. Pojam French cafe pretvoren je u ležerni lifestyle trend koji se zahvaljujući turistima proširio diljem svijeta. Svi žele urediti kafiće u francuskom štihu koji odiše neodoljivom jazz energijom gdje je ispijanje kave pravi užitak. Promatranje prolaznika sastavni je dio rituala ispijanja kave, a s vremenom je nastala i šala koja je ovu pojavu prozvala ‘nacionalnim sportom’ Francuza. Što je French cafe i kako je utjecao na kulturu druženja u kafićima diljem svijeta pročitajte u nastavku.

French cafe kultura

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Monja W. | M O W O (@mowoblog) on

Jutarnja kava na francuski način poznata je po svemu onome što dolazi uz šalicu kave. Staklene vitrine krase francuske delicije najboljih slastičara koje kuhari diljem svijeta pokušavaju ‘kopirati’.  Hrskavi kroasan od putra, razne voćne košarice i tartovi, čokoladni ekleri, makroni, profiteroli i još mnogo toga poslužuje se u malim zalogajima uz jutarnju dozu kofeina. Mnogim ženama prava je enigma kako uz sve slatke delicije Francuskinje i uspijevaju ostati vitke. Kultura ispijanja kave u francuskim kafićima seže nekoliko stoljeća unazad. Kafići su oduvijek bili omiljeno mjesto okupljanja intelektualaca i višeg staleža gdje se višesatno filozofiralo o gorućim društvenim pitanjima. Sloj koji je predstavljao avangardu u njima je rado izlagao svoja djela, umjetnici su razmjenjivali svoje ideje, a pisci su ispisivali svoju melankoliju na papirima koji su postavili temelje današnje obavezne literature za satove književnosti. French cafe kultura stvorena je za ljude koji vole promatrati i biti promatrani, ali i za sve romantičare, ljubitelji uživanja u laganom štivu i zaljubljenim parovima.

Jutarnja kava

 

View this post on Instagram

 

A post shared by An (@an_magdalen) on

Ako se nađete u Parizu, obavezno posjetite Café de Flore i Les Deux Magots, kafiće koje su rado posjećivale poznate figure poput Hemingwayja, Sartre i Picassa. Na svakom uglu dočekat će vas okrugli stolići i šarmantne pletene stolice koje su zaštitni znak francuskih ulica. Ljubitelji kave znaju da je šalica kave u  French cafe stilu ipak malo drugačija od one koju naručuju u kafićima izvan Francuske. Jutarnja kava dolazi u iznenađujuće velikoj šalici, no ista će u poslijepodnevnim satima biti dvostruko manja. Svi oni koji su neko vrijeme imali prilike uživati po lokalnim kafićima vrlo brzo su usvojili etikete ponašanja i prenijeli ih izvan granica do svojih domova. Ležerni francuski lifestyle  ipak veći naglasak stavlja na sve one slasne zalogaje koji dolaze uz šalicu kavu, i naravno, promatranje užurbanih prolaznika koji jure u radni dan. Cijela atmosfera zaokružena je laganim ritmovima u jazz tonu, a uz ove hitove mentalno će vas teleportirati u samo središte Pariza.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dimitra Rozi (@rozakiiii) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Serhii Lysenko (@seregabonjour) on

Foto: Instagram, YouTube

0