Sanjay Jogia: “Fotografije s vjenčanja uz burmu su jedina stvar koja mladencima ostaje nakon velikog dana”
Sanjay Jogia: “Fotografije s vjenčanja uz burmu su jedina stvar koja mladencima ostaje nakon velikog dana”

Sanjay Jogia: “Fotografije s vjenčanja uz burmu su jedina stvar koja mladencima ostaje nakon velikog dana”

Sanjay Jogia jedan je od najnagrađivanijih i najcjenjenijih fotografa za vjenčanja u svijetu. Njegovom radu dive se brojni fotografi, a fotografijama u svom vjenčanom albumu nadaju mnoge mladenke i mladoženje diljem svijeta.

FOTOGRAF SANJAY JOGIA

Sanjay, koji sa svojim timom cijele godine fotografira novovjenčane parove, showroom za luksuzna vjenčanja sa suprugom i poslovnom partnericom Roshni drži u Londonu, gdje pripreme za luksuzna vjenčanja počinju barem godinu dana prije samog eventa. Dugotrajne pripreme za najluksuznija vjenčanja uključuju precizne dogovore oko svakog detalja kako bi fotografije u punom sjaju dočarale čaroliju samog dana vjenčanja, ali i svih svečanosti koje mu prethode.

Foto: Sanjay Jogia
FOTO: SANJAY JOGIA

Poznati fotograf u Zagreb je stigao kako bi, u ulozi Canononovog ambasadora, predavao na Visokom učilištu Algebra te podučio fotografe iz Hrvatske i regije tajnama zanata koje su ga dovele do samog vrha.

Popričali smo sa simpatičnim fotografom Sanjayjom Jogiajem i doznali na zašto se počeo baviti ovim poslom, na kojim lokacijama najradije snima te koji je njegov najvažniji savjet za mladenke koje žele dobro izgledati na svakoj fotografiji.

Sanjay na visokom učilištu Algebra
 • Jedan ste od najpoznatijih i najnagrađivanijih fotografa za vjenčanja. Što vas najviše privlači u tom poslu?

Fotografiranje vjenčanja više je od samog fotografiranja jer ja i moj tim pratimo vjenčani par od samih priprema pa sve do svečanosti vjenčanja koje u nekim kulturama može trajati i po nekoliko dana. Uz burme, fotografije s vjenčanja jedina su fizička stvar koju bračni par stvar može posjedovati vezano uz taj dan pa parove uvijek podsjećam koliko je važno imati lijepe fotografije. One će doslovno sačuvati dan vjenčanja i stariti s bračnim parom, a to je zaista nešto posebno.

 • Školovani ste arhitekt. Kad ste se i zašto odlučili odbaciti arhitekturu i posvetiti se fotografiranju vjenčanja?

Završio sam fakultet za arhitekta i do 30. godine radio u nekoliko prestižnih tvrtki u Londonu. Ipak, moja je srce oduvijek bilo vezano za fotografiju. Kako je moj otac radio za tvrtku Kodak od malih sam nogu bio zainteresiran za proces fotografiranja i izrade fotografija. Kad sam imao 15 godina moja je majka preminula i tek sam tada shvatio kako imamo zaista malo zajedničkih fotografija. Shvatio sam da drugima želim omogućiti predivne uspomene koje će ih zauvijek podsjećati na one koje vole, a upravo je to moguće uz fotografiju kojom sam se od tada počeo intenzivnije baviti. Baš kao i kod arhitekture, uvijek sam bio zainteresiran za kreativne procese kojima nastaju nevjerojatni rezultati. Vjenčanja sam počeo fotografirati sasvim slučajno, nakon što su me prijatelji zamolili da fotografiram njihova vjenčanja “jer mi to dobro ide”. Tada sam shvatio da je to zapravo ono čemu se želim posvetiti.

FOTO: SANJAY JOGIA
 • Zahvaljujući svom poslu, proputovali ste cijeli svijet. Koje su vas lokacije posebno oduševile?

Često fotografiram u Indiji gdje su vjenčanja zaista spektakularna. Slavlja traju i po nekoliko dana, svi su puni energije i ljubavi i zaista je predivno tako nešto ovjekovječiti na fotografijama. Svaki grad i svaka lokacija imaju svoje čari, no izdvojio bih još predivan Santorini koji očarava.

foto: sanjay jogia
 • Kako izgleda sam proces od dogovora s mladencima do vjenčanja?

Naše usluge traže mladenci iz cijelog svijeta, a zahvaljujući društvenim mrežama, već unaprijed znaju kakva je moja estetika i što mogu očekivati. U naš showroom u Londonu dolaze barem godinu dana prije vjenčanja kako bi se oko svega dogovorili, a naše druženje završava samim vjenčanjem i izradom fotografija. Mladencima i njihovim roditeljima uvijek savjetujem da ulože u album jer je to “knjiga obiteljskih uspomena” koja će se prenositi s koljena na koljeno.

foto: sanjay jogia
Foto: Sanjay Jogia
 • Osim samog fotografiranja, što se još nalazi u vašoj ponudi?

Uživam u procesu izrade fotografije od početka do kraja, baš poput Canona čiji sam glasnogovornik. Od samog fotografiranja preko biranja najboljih fotografija do izrade albuma i printanja fotografija u velikim dimenzijama i najboljoj kvaliteti, zaljubljeni par koji se prepušta u naše ruke može biti siguran da će dobiti potpunu uslugu.

FOTO: SANJAY JOGIA
foto: sanjay jogia
 • Kao fotograf za vjenčanja, koji radi s raznim profilima ljudi morate biti i svojevrsni psiholog. Kako izlazite na kraj s posebno zahtjevnim klijentima?

U pravu ste, fotograf mora imati suosjećanja i biti spreman na rad s raznim profilima ljudi. Zahvaljujući brojnim konzultacijama koje imamo prije samog vjenčanja, sve se uspije dogovoriti pa moram priznati da do sad nismo imali problema sa svojim klijentima.

 • Kako dobro ispasti na fotografiji? Što biste savjetovali svim mladenkama?

Slušajte svog fotografa i vjerujte mu. To je najvažniji savjet za sve koji žele imati lijepe fotografije s vjenčanja. Vjenčani parovi mogu se svrstati u tri kategorije. Jedni su sramežljivi i ne znaju što bi pred kamerom, drugi pršte od samopouzdanja i pretjerano poziraju, a treći su prirodno talentirani za poziranje. Svima savjetujem da poslušaju svog fotografa jer su ga s razlogom odabrali.

Foto: Sanjay Jogia
 • Živimo u vrijeme u kojem društvene mreže vladaju svijetom. Koliko su utjecale na svijet vjenčanja i na zahtjeve mladenki?

Društvene mreže ostavile su velik utjecaj na svijet vjenčanja, kako u dobrom tako i u lošem smislu. Fotografima je sada lakše predstaviti svoj rad i svoju estetiku širem broju ljudi, a klijentima sa svih strana svijeta lako je stupiti u kontakt sa željenim fotografom. Mladenke lakše mogu pronaći inspiraciju za vjenčanja i fotografije koje i same žele vidjeti u albumu. Naravno, došlo je i do iskrivljene vizije zbog koje nekima fotografije postaju važnije od samog vjenčanja, no kao što sam rekao, naši klijenti znaju što mogu očekivati i ne traže da odstupimo od svoje estetike kako bi se priklonili nekom trendu s Instagrama.

 • Koji bi bio vaš najvažniji savjet za fotografe koji se žele baviti ili se već bave fotografiranjem vjenčanja?

Nije važno radi li se o mladim fotografima ili onima koji imaju cjeloživotno iskustvo. Uvijek im govorim da je najvažnije imati povjerenja u sebe i svoje djelo. Imajte samopouzdanja i vjerujte u svoju kreativnost i umjetnički izražaj koji vas je i pozvao da se bavite ovim poslom. Mnogi se izgube kad se počnu uspoređivati s drugima ili kad pokušavaju iskopirati stil fotografija koje viđaju na Instagramu. Budite svoji i uspjeh neće izostati. To su savjeti koje sam prenio i hrvatskim polaznicima mojih predavanja na sveučilištu Algebra, a među kojima je bilo mnogo talenata.Vi ste specijalizirani za fotografiranje raskošnih, glamuroznih vjenčanja.

Foto: Sanjay Jogia
FOTO: SANJAY JOGIA
 • Što biste savjetovali mladencima koji imaju nešto skromniji budžet? Kako low budget vjenčanje vizualno učiniti glamuroznijim? Koje boje ne izgledaju dobro na kameri i što bi trebalo izbjegavati?

Mislim da ključ leži u jednostavnosti. Vrlo je važno koju ćete paletu boja odabrati za svoje vjenčanje, a bez obzira na budžet uvijek vrijedi pravilo – manje je više. Isto tako, paletu boja za vjenčanja trebalo bi prilagoditi lokaciji. Ako imate vjenčanje na otvorenom, na svim detaljima vezanim za vjenčanje odlično će izgledati nježne pastelne boje i naglašeno zelenilo. Ako je riječ o zatvorenom prostoru, razmislite o boji poda koji se nalazi u sali. Uz tamni, drveni pod ne želite teške ili previše žarke boje, već nježne boje koje će kamera voljeti.

 • Koji su vaši planovi za 2023. godinu?

Imam puno planova za ovu godinu, od kojih neki još uvijek moraju ostati u tajnosti. Nastavit ću podučavati i djelovati kao Canonov ambasador, a uz vjenčanja koja su bookirana do kraja godine imam nekoliko interesantnih projekata kao što su fotografiranje jedne imućne obitelji u Dubaiju svaka tri mjeseca te fotografiranje privatne kolekcije automobila jednog klijenta. Upravo zbog stvaranja vječnih uspomena sam i započeo karijeru.

FOTO: SANJAY JOGIA
FOTO: SANJAY JOGIA

Foto: Press Foto, Sanjay Jogia

Učitati još
Zatvori