Filmski stil: Wes Andersonove djevojke

Margot Tenenbaum

Genijalni um Wesa Andersona iznjedrio je filmove čiji su zanimljivi likovi, isprepleteni u vrlo neobičnim, ali toplim pričama, oduševili publiku i kritiku. Dio Andersonove genijelanosti i čari njegovih filmova zasigurno se nalazi i u njegovom izuzetnom osjećaju za estetiku. Pomno kolorirani filmovi, u svoj svojoj oku ugodnoj simetričnosti, iznjedrili su muške i ženske likove razrađene do najsitnijeg detalja, a priča koju priča njihova odjeća jednako je izuzetna kao i ona scenaristička. Danas vam donosimo pregled stilski najzanimljivijih modnih priča Andersonovih djevojki.

MARGOT (THE ROYAL TENENBAUMS)

Margot Tenenbaum je Andersonova vizija melankolične djevojke, izgubljene između neobično briljantnog djetinjstva i zbunjujućih osjećaja koje donosi prelazak u svijet odraslih.

Margot Tenenbaum

Njezin prljavoplavi bob ukrašen crvenom plastičnom kopčom, oči obrubljene pozamašnim količinama crne olovke, sklonost pušenju beskrajnog broja cigareta i nostalgijom obojena garderoba pretvorili su ovu najpoznatiju Andersonovu djevojku u jedan od ikoničnih ženskih likova u povijesti filma. Taj zavidan status dodatno je začinjen i onim modne ikone jer njezinoj je modnoj uniformi nemoguće odoljeti.

Margot Tenenbaum

Savršena refleksija emocionalnog stanja Margot Tenenbaum, njezina garderoba, spoj je nespojivih stvari koje zajedno izgledaju neobjašnjivo dobro. Vintage Fendi kaputić od smeđeg krzna, prugasta Lacoste haljina za tenis, klasične smeđe mokasinke i Birkin torba dio su njezine uniforme kojoj bi svatko, baš poput Margot, poželio uvijek ostati vjeran.

Margot Tenenbaum

SUZY (MOONRISE KINGDOM)

Suzy Bishop

Suzy Bishop podsjetnik je na mladost u kojoj djevojci ne nedostaje hrabrosti, a bijeg od kuće u nepoznato zbog prve ljubavi, avantura je kojoj se valja prepustiti. Vrckasta i hrabra, ova mala junakinja Wes Andersonovog filma Moonrise Kingdom, posvećenog ludoj i nezaboravnoj mladoj ljubavi, osim naleta hrabrosti koji će izazvati u vama, inspirirat će vas da probudite djevojčicu u sebi i zavirite u njezin ormar.

Suzy Bishop

Avanturi se ne valja prepustiti bez omiljene pastelne haljine s bijelim okovratnikom, dokoljenica, dalekozora oko vrata i pletene cekar torbe u ruci. Uz toliko šarmantnu kombinaciju za bijeg u nepoznato, jedino što vam može zatrebati je malo plavog sjenila i omiljena ploča francuskih šansona.

Suzy Bishop

AGATHA (THE GRAND BUDAPEST HOTEL) 

Agatha

Na prvi pogled skromnu i tihu, mladu slastičarku Agathu iz posljednjeg Andersonovog filma The Grand Budapest Hotel, jednako kao i Suzy, krasi nevjerojatan mladenački prkos i hrabrost probuđena prvom simpatijom.

Agatha

No, Agatinu buntovnu narav prikriva kosa uredno spletena u pletenice obavijene oko glave i slastičarska uniforma koja svojim blijedim bojama ostaje neprimjetna u baroknom blještavilu interijera i luksuzu odjeće ostalih likova. Ipak, skromnost njezinog ormara obogaćena je suptilnim luksuzom poput svilene spavaćice u puder roza boji s malo zavodljive čipke. Ponekad, naučila nas je Agatha, sve tajne isplati se zaogrnuti bež kaputom.

MADAME D (THE GRAND BUDAPEST HOTEL)

Madame D

Madame D očajnički se pokušava držati za ono što je ostalo od uspomena na njezinu prošlost. Dekadencija nekoliko hedonizmom obojenih epoha u kojima je njezin život bio ispunjen uzbudljivim putovanjima, a večeri najfinijim šampanjcem, danas je ostala samo u luksuznom monogramiranom kovčegu, u njezinoj garderobi.

Madame D

Ogrtač od crvenog barušna obrubljen crnim krznom, haljina optočena zlatom poput onih s Klimtovih slika i frizura iz poslijeratne “lijepe epohe” podsjetnik su na prošlost u kojoj će Madame D pronaći svoju besmrtnost.

Tekst: Ela Jarni

0