Filmovi koji će vas inspirirati na putovanje u divnu Italiju

UNDER-THE-TUSCAN-SUN-DI-01 slider

Pod suncem Toscane

Prva asocijacija na Italiju jest romantika, odlično vino i izvrsna hrana. Druga, su pak, kulturne i povijesne znamenitosti… Kulturna scena Italije niti u kom slučaju nije ograničena samo na glavni grad Rim – tu su i veliki centri poput Milana, Venecije, Firence i Napulja. Italija je kroz svoju dugu povijest bila izložena najrazličitijim kulturnim utjecajima. Pri tome je kroz tisućljeća ipak uspjela očuvati svoju kulturu. Vrijedna divljenja je zasigurno etruščanska umjetnost, zatim grčki antički hramovi, kao i najpoznatiji povijesni kulturni spomenici izloženi u mnogobrojnim muzejima širom zemlje.

talented mr ripley

Talentirani gospodin Ripley

Italija pruža vjerodostojan odraz pojedinih razdoblja od ostataka Rimskog carstva, preko grandioznih umjetničkih ostvarenja iz doba renesanse i baroka pa sve do futurističkog neorealizma 20. stoljeća. Ako se nećkate oko puta u Italiju, ili ju dugo niste posjetili (ne, ne možemo uopće zamisliti da još niste prešli TU granicu u Istri!), a sva ova kultura i umjetnost nisu dovoljan razlog, donosimo prijedlog filmova za vikend filmske večeri koji će vas instant odvesti u ovu romantičnu zemlju, no i inspirirati na putovanje.

Talentirani gospodin Ripley

Radnja ovog filma odvija se u prekrasnom razdoblju kasnih pedesetih godina dvadesetog stoljeća gdje Tom Ripley odlazi u Italiju kako bi vratio u SAD Dickie Greenlaf, mladog, bogatog i razmaženog milijunaša. No, kada mu zadatak propadne Ripley poduzima ekstremne mjere… Film nose odlični glumci  Matt Damon, Gwyneth Paltrow i Jude Law. Iako je snimljen 1999. godine film je postao jedan od onih vječnih klasika – što zbog stila, mode, ambijenta i izvrsne dramske priče.

to rome 2

Rimu, s ljubavlju

Rimu, s ljubavlju

Ovaj film još je jedno genijalno ostvarenje Woodyja Allena! Film prati priče turista i građana Rima te donosi mnogo romanse, avanture i vjerno dočarava rimski način života. Film je odličan izbor ako želite bezbrižno otputovati u Rim, makar samo u mislima.

letters

Pisma Juliji

Pisma Juliji

Radi se o prekrasnoj ljubavnoj priči, onoj staroj i novoj, suvremenoj… Kada mlada Amerikanka Sophie (glumi ju Amanda Seyfried) otputuje u Veronu (grad gdje se najljepša ljubavna priča odvijala – ona o Romeo i Juliji)nađe se u situaciji da odgovara na ljubavno pismo napisano prije više od 50 godina što ju odvede u pravu avanturu.

letters 2

Pisma Juliji

Pod suncem Toscane

Film Pod suncem Toskane temelji se na istoimenim memoarima američke pjesnikinje, esejistice i profesorice kreativnog pisanja Frances Mayes, a napisala ga je i režirala Audrey Wells, kojoj je to bio drugi redateljski rad. Film prati uspješnu 35-godišnju newyorškou spisateljicu Frances (glumi ju Diane Lane) kojoj se srušio svijet kad ju je napustio muž zbog puno mlađe žene. Na nagovor najbolje prijateljice Patti, Frances otputuje u Italiju, u čijoj prekrasnoj pokrajini Toskani kupi veliku staru kuću.

eatpraylove3

Jedi, moli, voli

Jedi moli voli

Ovaj film jedan je od onih koji na gledatelje ostave veliki utjecaj. Tako smo ga već spominjali u raznim kontekstima, no iznenađujuće ne kao sugestiju za filmsku večer. Odmah ispravljamo grešku te ako nakon ovog filma ne poželite spakirati kofere i odmah se uputiti u jednu od najromantičniji zemalja svijeta (a koja je doslovno udaljena jedan prelazak granice), ništa vas drugo neće inspirirati za put u Italiju!

eatpraylove2

Jedi, moli, voli

Foto: Screenshot, Jedi moli voli, Pisma Juliji, Pod suncem Toscane, Rimu s ljubavlju, Talentirani gospodin Riple

0