Festival koji vraća Zagreb na početak 20. stoljeća

Festival koji vraća Zagreb na
početak 20. stoljeća

tko-pjeva-zlo-ne-misli

TKO PJEVA, ZLO NE MISLI

Izgleda da će ovo ljeto, a kako stvari stoje – i godina, biti u znaku legendarnog filma Tko pjeva, zlo ne misli. Nakon što nas je obradovala vijest da film postaje predstava i to niti više, niti manje, na daskama zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, možemo se početi pripremati za ovaj najšarmantniji vremeplov odlaskom na dvodnevni festival koji će se održati na nedavno opet otvorenom Vidikovcu u Maksimiru i kojim se odaje počast najboljem hrvatskom filmu svih vremena.

LJUBAVNA KOMEDIJA S PJEVANJEM

Najpoznatiji film redatelja i scenarista Kreše Golika, ujedno je i jedan od najgledanijih hrvatskih filmova u povijesti, podnaslovljen kao “ljubavna komedija s pjevanjem”, a strukturiran u obliku kolažnog dnevnika. Film odlikuje funkcionalistički vizualni dizajn te autentičnost preciznih kostimografskih  koje potpisuje Ljubica Wagner i scenografije Željka Senečića. Snimljen je prema antologijskoj prozi Iz dnevnika maloga Perice zagrebačkog pjesnika i pripovjedača Vjekoslava Majera. Glavnina zbivanja odvija se u gornjogradskom stanu obitelji Šafranek, u njihovu dvorištu, Samoboru, Maksimiru i savskom kupalištu. Film je obogaćen, ili bolje rečeno, začinjen i starim zagrebačkim šlagerima.

STARO PURGERSKO DOBA

Kako bi se vratili u to staro purgersko doba u Maksimiru će se, na Vidikovcu, održati dvodnevni istoimeni festival kojim se odaje počast najboljem hrvatskom filmu svih vremena. Evocira se vrijeme građanskog predratnog Zagreba 30-ih godina u svim njegovim elementima: glazbom, stilom, modom… Obucite se u svoje najljepše odijelo i krenite na promenadu sljedeći vikend, baš kako su to nekoć stari purgeri radili.

Proslava rođendana Maksimira 2014. godine

maksimir-vidikovac-26042011

Foto: Screenshot, Lice grada

Učitati još
Zatvori