Lucija Bilandžić: Festival Finih Vina u Skradinu

Lucija Bilandžić: Festival
Finih Vina u Skradinu

fina-vina-skradin-7

Skradin je jedno od onih magičnih mjesta na Jadranu. S bogatom poviješću koja seže unazad 6000 godina, Skradin se nalazi na zanimljivoj geografskoj lokaciji  – na ušću rijeke Krke u more te na samom ulazu u NP Krka. Nadaleko poznatom po prirodnim ljepotama i slapovima. Iako često zanemaren od domaće populacije, Skradin je svjetska meka nautičarskog jet-seta. Gotovo da nema te mega jahte koja je uplovila u hrvatski Jadran, a da nije pristala baš tamo. Ako već niste otkrili čari ovog mediteranskog gradića, sigurno se pitate u čemu je kvaka?

fina-vina-skradin-5

Prekrasno mjesto

Više je razloga zašto vam se Skradin jednostavno uvuče pod kožu. Kao prvo, Skradin ljeti nudi iskonsku dalmatinsku atmosferu. Zamislite uske kamene kalice na kojima u kasno poslijepodne, kad malo padne vrućina, izlaze none koje sjede pred vratima i ćakulaju. Nadalje, ako se sprijateljite s domaćim ljudima, otkrit će vam da se Skradin nalazi na Schumannovoj frekvenciji od 7.83 Hz, koja znanstveno dokazano, djeluje blagotvorno na ljudski mozak te život na Zemlji općenito. Štoviše, Schumannova frekvencija je poznata i kao otkucaj Zemljinog srca koji, laički rečeno, centrira ljude. Zadnje, ali ne manje važno, najveći šarm Skradina skriva se u njegovim ljudima koje veže neka neobjašnjiva, iskrena ljubav prema bližnjem te prirodi koja ih okružuje. Najbolji primjer toga je divan suživot pravoslavnog svećenstva iz obližnjeg manastira s katoličkim stanovništvom.

fina-vina-skradin-4

Festival Finih Vina Skradin

Kad sve ovo uzmete u obzir i dodate tome malo vina, uopće ne čudi što se jedan od najljepših boutique vinskih festivala događa baš u Skradinu. Domaćini Festivala Finih Vina Skradin su vinarija Bibich i Skipper’s Club Arka, koji tradicionalno okupljaju svoje prijatelje vinare i chefove. Ove godine uživali smo vina sljedećih vinarija: Bibich, Boškinac, Brkić, Duboković, Kabaj, Meneghetti, Roxanich, Stayer, Simčič, Ščurek i Trapan; dok su fine zalogaje pripremali chefovi: Priska Thuring – Dubravkin put, Zagreb; Andrej Barbieri- Barbieri’s, Zagreb; Vjeko Bašić – Boba, Murter; Ante Božikov (Dupin) – Opat, Kornati te Ante Udovičić – Ex Paradigma, Split. Uz njihove delicije, posjetitelji su mogli kušati i tradicionalnu spizu poput tripica i janjetine s bižima. Festival se održava u skradinskoj marini, a ulaz za sve bonkuloviće je slobodan. Ovo jednodnevno slavlje finih vina i vrhunske gastronomije zaista predstavlja zadovoljstvo za sva čula i odmor za dušu. Zamislite mnoštvo nasmijanih, plemenito opijenih ljudi (tako se to kaže u Skradinu) koji uživaju u toploj ljetnoj noći.

fina-vina-skradin-1

A kad se sljedeće godine uputite u Skradin početkom srpnja, svakako obiđite Roški slap i pojedite fantastičan pršut u lokalnoj konobi, prođite ispod mosta do konobe Vidrovača na čokalice i kozice iz Prokljanskog jezera, popijte aperitivo i poslušajte live jazz svirku u Arke, popnite se do Plastova i otkrijte bajku zvanu vinarija Bibich te se uvjerite zašto je Pelegrini u Šibeniku zaista najbolji restoran Hrvatske. I onda se na godinu vratite pa sve ponovite.

fina-vina-skradin-2

fina-vina-skradin-3

fina-vina-skradin-6

Foto: Lucija Bilandžić

Učitati još
Zatvori