Novo ruho kultnog opatijskog kafića

Kako spojiti turizam sa poviješću, domaćim proizvođačima i nekadašnji kultni opatijski kafić odjenuti ruhom novog koncepta, pokazale su Opatijke Lada Sega i grafička dizajnerica Borka Širola.

eugenian post

‘Eugenian’ je priča o austrijskom barunu Eugenu Von Ransonnet-Villezu koji je 13 godina proveo u opatijskoj vili Kremenšak. Nekadašnji kultni kafić ‘Mario’ postao je tako novi dom svestranome aristokratu. Pisac, biolog, čovjek koji je otkrio Modru spilju na Biševu, izumio stakleno zvono za slikanje, svjetski putnik koji je prvi donio klavir u daleki Japan – sada živi u prostoru ‘Eugeniana’.

eugenian post 1

A za dizajn tog prostora zaslužna je Sega, koja se dizajnom interijera posljednje desetljeće bavila u Barceloni. Industrijski štih, sivi zidovi, metalne plohe, crni detalji i baršun, ukomponirani su u novu priču sa toplim tonovima drveta i minimalističkim detaljima.

eugenian post 2

Centralno mjesto prostora, zauzela je glava nosoroga kao simbol baruna, koji se nalazi i na naslovnici biltena. Bilten će izlazit mjesečno, a donositi će pregršt informacija o tom (ne)poznatom avanturistu. Osim počasti Von Ransonnetu, svoje goste nizom događanja ‘Eugenian’ će odvesti na sasvim drugačija putovanja.

eugenian post 3

Od ženskih večeri čevrtkom, do promocije ponešto drugačijih pića (uskoro je na redu bolivijski liker od lišća koke!), naći će se tu i foto te umjetničke izložbe, jazz večeri, književne večeri, potrage za blagom kroz upoznavanje pomalo zaboravljenih opatijskih znamenitosti.

eugenian post 4

A da izraz ‘nešto novo i drugačije’ ne ostane samo prazna fraza, dokazuje i ponuda pića koja je sve samo ne konvencionalna. Na policama se nalazi Zmajsko, prvo hrvatsko craft pivo, vrhunskih viskiji, rumovi, ali i domaći proizvodi. Tako ‘Eugenian’ nudi ‘Maričine sokove’, certificirane eko proizvode osječkog OPG-a ‘Jug’, ali i vrhunska vina hrvatskih vinara. Također se u ‘Eugenianu’ može popiti i vrhunska kava sa bademovim ili rižinim mlijekom za one koji žele nešto drugačiji okus omiljenog jutarnjeg napitka.

eugenian post 6

eugenian post 5

0