Počela su kultna zagrebačka Dvorišta

Počela su kultna zagrebačka Dvorišta

dvorišta otvorenje 4

‘Tko pjeva, zlo ne misli’, Basaričekova 11

Dvorišta / The Courtyards

Jučer je počeo mnogima omiljeni ljetni zagrebački događaj – Dvorišta. Planirate li posjet Zagrebu, ili vikend izlet do Zagreba – ovo je dovoljno dobar razlog. Ove godine  purgersku atmosferu glazbenici donose u sedam dvorišta, od koji su neka nova. Tako će svi posjetitelji uz već dobro poznata dvorišta zagrebačkih palača ove godine uživati i u nekim novim mjestima. Moći ćete posjetiti palaču Balbi u Demetrovoj,  palaču Erdödy-Drašković u Opatičkoj ulici, privatno dvorište obitelji Milovac, svakako nezaobilazno je “Tko pjeva zlo ne misli”, privatno dvorište – dvorište u Basaričekovoj 11, dvorište u kojemu je sniman najzagrebački među svim filmovima – kultni film “Tko pjeva zlo ne misli” Kreše Golika s vječnim likovima Ane, Franje, Mine, gospodina Fulira i malog Perice.

dvorišta

‘Tko pjeva, zlo ne misli’, Basaričekova 11

Atriji i palače

Novo je dvorište Atrij Muzeja grada Zagreba, prekrasno mjesto za provesti večer. U jednoj od najljepših ulica grada, iza jedne naizgled posve obične fasade, skriva se jedan od najljepših bisera Gornjega grada – građanska kuća obitelji Gvozdanović. U jedinstvenom ambijentu ove palače, posljednja privatna vlasnica Anka Gvozdanović, pijanistica i ljubiteljica umjetnosti, početkom 20. stoljeća priređivala je domjenke, koncerte, plesove i vrtne zabave, a svaki gost u njenu se domu osjećao posebnim, poštovanim i dobrodošlim. Možemo reći da je ovo varijanta te, kultne, vrtne zabave početka 20. stoljeća.

dvorišta

Radićeva 54

Dvorište za sve hedoniste

I na kraju – u Radićevoj 54 ovog se ljeta otvorilo privatno dvorište koje će iznenaditi svakog gosta. Nekad Duga, od 1928. Ulica Pavla Radića, glasila je za najživlju trgovačku ulicu Zagreba 19. stoljeća. Malo je poznato da je u prizemlju ove kuće, u ulici koja se tada još zvala i Kipna, stanovao otac Augusta Šenoe, “kaptolski sladopek” Vjekoslav Šenoa, koji je bio priznati majstor slastičar na nadbiskupskom dvoru, kamo ga je pozvao biskup Aleksandar Alagović. Tu je neko vrijeme živio i preminuo hrvatski književnik, ugledni dramatičar i preporoditelj, jedan od utemeljitelja suvremenog hrvatskog kazališta Dimitrija Demeter. Dvorište pruža jedinstveni doživljaj dinamičnoga života Kožarske i Tkalčićeve u podnožju, kao i prekrasni pogled preko zelenih krošnji na zvonike Crkve sv. Franje Asiškog na Opatovini i Zagrebačke katedrale na Kaptolu. U njihovom dvorištu, svaki će hedonist doći na svoje.

Sve informacije o programu dvorišta potražite na dvorista.in.

dvorišta

dvorišta otvorenje 6

Učitati još
Zatvori