O ovom adventskom događanju možda niste čuli, a uistinu je posebno
O ovom adventskom događanju možda niste čuli, a uistinu je posebno

O ovom adventskom događanju možda niste
čuli, a uistinu je posebno

Izreka Što južnije to tužnije doista se ne može pripisati Dubrovniku. Premda mnogi gradovi na Jadranu zamru s dolaskom hladnijih dana, grad podno Srđa pronašao je uspješno rješenje kako privući goste i u danima koji nisu okupani suncem.

Razlog više zbog kojeg perjanica našeg turizma broji sjajne rezultate i u postsezoni svakako je bogata kulturna ponuda, a ovih dana predvodi ju 10. Dubrovački zimski festival. Jubilarno izdanje svoja je vrata otvorilo 2. prosinca, a zatvorit će ih 6. siječnja 2024. godine. Dovoljno je to vremena da u pomno pripremljenom programu stignu uživati i oni do kojih možda još nije stigla informacija o održavanju ove posebne adventske manifestacije.

Dubrovački zimski festival
Dubrovački zimski festival

Dubrovački zimski festival

Raznovrsni programski sadržaji pripremani su na brojnim lokacijama, od Lazareta preko stare gradske jezgre do Lapada i Mokošice. Čarolija najljepšeg razdoblja u godini upotpunjena je s više od tisuću svjetlucavih dekoracija koje su Grad zaodjenule u prigodno blagdansko ruho.

Na gradskim ulicama prolaznici će zasigurno sresti Medu, maskotu festivala koji u pratnji vilenjaka širi dobro raspoloženje. Program 10. Dubrovačkog zimskog festivala usmjeren je kako na velike, tako i na malene pa će najmlađi i ove godine moći uživati u atraktivnoj Stanici Sjeverni pol, klizalištu te Adventskom vlakiću u Uvali Lapad.

Dubrovački zimski festival
Dubrovački zimski festival

Advent u gradu kolendara

Osobitost Dubrovačkog zimskog festivala zasigurno je raspjevani Pop-up Kolenda bus koji pjesmu pronosi kroz sva gradska naselja. Moderni je to osvrt na lokalni običaj čestitanja nadolazećega Božića i Nove godine, koji se izvorno odvijao na Badnjak i Silvestrovo kada su mladi izvodili tradicionalnu pjesmu kolende. Povijest kolendavanja seže daleko u prošlost, a najstariji pisani tragovi na našem području pronađeni su upravo unutar Statuta Dubrovačke Republike te sežu u 13. stoljeće.

Običaj kolendavanja raširen je diljem jadranske obale te je u hrvatskoj tradicijskoj kulturi poznat pod različitim nazivima (primjerice kolendra, koledeva, fiola). No upravo je Dubrovačka kolenda proglašena zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom i time je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Sjajna je ovo prilika da mu ovog prosinca prisustvujete uživo. Folklorni ansambl Linđo kolendu će na Stradunu, prema tradiciji, izvoditi i na badnje jutro te Silvestrovo.

Dubrovački zimski festival
Dubrovački zimski festival

Bogat glazbeni program na Stradunu

A kada smo se dotakli glazbe, ovogodišnje izdanje Dubrovačkog zimskog festivala donosi i niz sjajnih nastupa renomiranih glazbenih imena. Na Stradunu posjetitelje naredne tri subote tako očekuju koncert 4 Tenora (9. prosinca), Gibonnija (16. prosinca) i Queen Sensation, tribute benda posvećenog legendarnoj grupi Queen (23. prosinca).

U večernjim satima na blagdan Sv. Stjepana, odnosno 26. prosinca, pozornicu će dijeliti Nipplepeople i Detour. Posljednji dani godine na izmaku također će proći u znaku dobre glazbe pa je tako za 29. prosinac najavljen koncert Parnog Valjka, dok nas 30. prosinca očekuje nastup Đelo&Gelo benda.

Dubrovački zimski festival
Dubrovački zimski festival

Sjajan glazbeni uvod u novu godinu

Dubrovnik se može pohvaliti i jednim od naspektakularnijih dočeka u Lijepoj Našoj. Naime, Dubrovčane i njihove goste u novu će godinu uvesti glazbena legenda i jedna od najvećih zvijezda regije – Zdravko Čolić. Treba li bolja pozivnica od ove gdje provesti najluđu noć?

PS: Prije slavlja za odrasle, na Stradunu će biti priređen i poseban Dječji doček nove godine koji starta već u 11 sati.

A sjajan glazbeni program na Stradunu pratit će i prve dane nadolazeće godine pa će tako 1. siječanj obilježiti koncert Klape Šufit, dok će ovogodišnji festival zatvoriti koncert Jelene Rozge, zakazan za 6. siječanj.

Dubrovački zimski festival
Dubrovački zimski festival

Grad dobre zabave

Uz spomenute koncerte na Stradunu svakako vrijedi istaknuti i tradicionalni Dubrovački božićni koncert u izvedbi Dubrovačkog simfonijskog orkestra, koji će se 22. prosinca održati u Valamar Lacroma Dubrovnik Hotelu.

A isti će orkestar prirediti Novogodišnji koncert uz kamenice i pjenušac zakazan za prvi dan 2024. godine.

No, ni to nije sve, kako je nekoć kazala poznata televizijska reklama. Osim na Stradunu, sjajni glazbeni nastupi posjetitelje čekaju i na Adventu na Vojnoviću. Tako će se na pozornicu popeti i Vojko V (8. prosinca), Dalmatino (17. prosinca), Zsa Zsa (22. prosinca) te Jole (27. prosinca).

Svi detalji o programu 10. Dubrovačkog zimskog festivala dostupni su ovdje, a razloga da ga posjetite i više je nego dovoljno.

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori