Danas se slavi Donut Day

Danas se slavi Donut Day

Miss Donut

Miss Donut

Pisali smo već o povijesti klasičnih krafni s našeg područja, a iz iste obitelji dolaze i donuts (ili doughnuts) – američke krafnice u obliku prstena. Jedna od njima najdražih slastica, ima do sada nedokazano podrijetlo na tlu SAD-a, ali je toliko obožavana da se danas slavi njen dan. Donut Day obilježava se svakog prvog petka u lipnju.

Neki izvori navode da su donuts izmišljeni u Sjevernoj Americi. Drugi pak tu čast pripisuju nizozemskim ili engleskim doseljenicima. U svakom slučaju, njihov se trag može pronaći čak početkom 19. stoljeća u literaturi. Upravo to američke krafne čini jednom od najdugovječnijih slastica na tom kontinentu. Danas se najpopularnijima smatraju one s rupom u sredini. A kad se radi o punjenjima vrlo su maštoviti i odmakli su se jako daleko od nama bliske marmelade, čokolade i vanilije.

Donut u obliku prstena podrazumijeva glazuru, a ponekad i punjenje. Najjednostavnija je obična šećerna. No ono što donute čini donutima zapravo su raznolike i vrlo šarolike glazure u bojama, posipane mrvicama ili nekim drugim dodacima. Često čak u obliku životinjskih likova, pande i danas sveprisutnog jednoroga. Često ćete u donut shopovima, specijaliziranima samo za ovu vrstu deserta, pronaći i ‘donut holes’. Pržene loptice tijest, izvađene sredine krafni, uglavnom su uvaljane u šećer kao fritule ili s raznim punjenjima.

Isprobajte ih u prvom zagrebačkom donut caféu – Miss Donut

I iako nisu ništa finiji od običnih krafni, jer u svakom se slučaju radi o slatkom prženom tijestu, puno su fotogeničniji što dokazuje nebrojeno mnogo fotografija na društvenim mrežama. Odličan su sporedni rekvizit za dobru fotografiju, detalj koji se ističe u pozadini i kreira zanimljiv kadar. Dobro funkcionira samostalno, u sasvim minimalističkoj kompoziciji, ali i hrpa donuta na jednom mjestu izaziva zazubice. Želite li se i sami u to uvjeriti posjetite prvi zagrebački donut shop, Miss Donut, u kojem smo i sami isprobavali krafnice.

A ako pak sami želite isprobati kako izgledaju donuti u vlastitoj proizvodnji, pogledajte kako to rade blogeri Broma Bakery ili Flippin Delicious.

Foto: Instagram, Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori