Domaći čokoladni keksi

Popularni keksi s čokoladnim mrvicama, odnosno chocolate chip cookies, tipičan je američki proizvod koji je svoje mjesto pronašao i na našim stolovima. Varijacije na ovu temu uistinu su brojne, s tamnom ili bijelom čokoladom, s lješnjacima ili bademima, a njihova priprema toliko jednostavna da jednom kada ih napravite sami, više ih nećete kupovati.

0006

Poput pravog američkog recepta, ni za ovaj sastojke nećete trebati precizno vagati, već samo izmjeriti pomoću šalice od 200ml. Za ove kekse bit će vam potrebno:
2 šalice brašna
½ žličice praška za pecivo
½ žličice soli
1 žlica praha za pudding od vanilije
¾ šalice otopljenog maslaca
¾ šalice smeđeg šećera
2 jaja
½ šalice komadića tamne čokolade
2 žlice kakaa
½ šalice komadića bijele čokolade

0007

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i prah za pudding od vanilije. Izmiksajte otopljeni maslac i šećer, dodajte jaja pa miješajte dok ne dobijete jednoliku smjesu. Pomiješajte brašno sa smjesom od jaja pa ju podijelite u 2 jednaka dijela. U jedan dio dodajte komadiće tamne čokolade, a u drugi prvo kakao, promiješajte pa zatim dodajte komadiće bijele čokolade.

0004

Žličicom stavljajte smjesu na papir za pečenje lagano oblikujući kekse. Pazite da ostavite razmak između svakog keksića jer će za vrijeme pečenja malo narasti. Tako posložene kekse ostavite sat vremena u hladnjaku kako bi izvana bili hrskavi, a iznutra mekani i sočni. Kekse pecite 15ak minuta u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva. Kada ih izvadite iz pećnice, keksi će još biti mekani, pa ih ostavite još 10ak minuta na papiru za pečenje da se malo ohlade i stvrdnu, te ih onda maknite s papira i pustite da se ohlade do kraja.

0005

Ovaj recept neka vam posluži kao baza koju lako možete dopuniti s komadićima orašastih plodova ili kombinacijom dvije vrste čokolade u jednom keksu. Također možete napraviti i samo svijetlu ili tamnu smjesu, poigrajte se, kombinacije su nebrojene!

0001

0