Sve popularnija domaća piva

U zadnje vrijeme javlja se sve više malih pivara tj. domaćih proizvođača piva koji svojim pivom baš zbog tog drugačijeg pristupa proizvodnji i plasiranju piva postaju sve popularniji i popularniji među konzumentima ovog zlatnog napitka. U Hrvatskoj se istaknulo nekoliko domaćih pivara čije pivo polagano stječe čak i kultni status među konzumentima. Takva piva nastaju domaćom proizvodnjom u kontroliranim uvjetima, rade se male (ili manje) količine te im je zbog tog osobnijeg pristupa proizvodnji i okus drugačiji i posebniji, što je naravno, uvijek izazov kušačima piva.

visibaba pivo 1

Visibaba pivo je proizvođač belgijske vrste piva u Hrvatskoj. Logičan je to slijed nakon što je trebalo da se dva Belgijanca Yvesa Taqueta i Axela Deshayesa upoznaju u Hrvatskoj te odluče spojiti svoje dvije velike strasti: pivo i glazbu. Nakon mnogo promišljanja i isprobavanja odlučili su prilagoditi recept belgijskog piva kako bi stvorili Visibaba pivo. Visibaba pivo sada radi i nudi na kušanje tri odlična okusa, jednako tako odličnih naziva: India Pale Ale pod nazivom ‘Janis Hoplin’, Belgian witbier ‘John Lemon’ i Porter pivo ‘Bob Barley’.

maja maar2Piva su zanimljiva i zbog još jedne stvari, imaju prilično upečatljivu etiketu. Obzirom da su im imena spoj naziva vrsta piva tj. insinuiraju o kakvom dominantnom sastojku okusa se radi i izvedenica su od imena slavnih rock glazbenika, cijeli dojam začinjen je odličnim i duhovitim ilustracijama mlade umjetnice Maje Maar. Maja je ilustratorica i animatorica koja stvara razigrane i kolorističke radove, baš onakve kakvo je i pivo. Njezine umjetničke radove možete vidjeti na behance profilu.

maja maar

Zmajska pivovara osnovana je 2013. u Zagrebu kao najvjerovatnije prva craft pivovara koja proizvodi samo ale piva. Karakteristika ale piva jest u tome da se koriste osnovne namirnice: voda, kvasac, slad i mnogo, mnogo hmelja. Pivo Zmajske pivovare kontinuirano osvaja dobre kritike te ga preporučujemo za nadolazeće toplije dane. Pravo je ljetno pivo, bogatog okusa koje je od nedavno dostupno i na policama lanaca trgovina.

zmajska pivovara

 

Uz Zmajsku pivovaru valja spomenuti i Holdem pivovara kao još jednu od prvih craft pivovara u Hrvatskoj. Bave se proizvodnjom različitih stilova piva pridržavajući se pri tome glavnog recepta – ‘Ljubav prema pivu i korištenje samo najkvalitetnijih sirovina’.

san servolo1

Bujska pivovara San Servolo otvorena je početkom 2013. godine. Jedina je pivovara takve vrste na području Istre, ime je dobila po zaštitniku grada Buja, San Servolu. Crveno i tamno pivo Bujske pivovare napravljeno je prema vlastitom receptu, a vareno je po njemačkom zakonu o čistoći piva iz 1516. godine što znači da se koriste samo četiri namirnice – ječmeni slad, hmelj, kvasac i voda. Prirodna izvorska voda iz izvora Sveti Ivan, koji se nalazi u dolini rijeke Mirne, daje ovom pivu izvorsku svježinu te jamči istančan okus svih sastojaka koji ne ostavlja nikoga ravnodušnim.

san servolo 2

Jedna od najstarijih pivovara je ona daruvarska. Proizvode pivo ABA 5th Element na klasični manufakturni način  punjenje u boce toliko obiluje ručnim radom svih radnika, koji su zdušno pomažu oko linije za flaširanje, da atmosfera u proizvodnji nalikuje na onu koju bismo očekivali u podrumu kakvog ‘homebrewera’. Ovo pivo posebno je i po svome flaširanju tj. izgledu boce. Naime, boca je drugačija, to je boca poznata po imenu NRW, koja je prije dvadesetak godina napuštena i svoje mjesto u gajbama prepustila takozvanoj ‘longneck’ boci.

san servolo 3

Etikete također imaju veliku ulogu u diferenciranju ove pive. Naziv ‘5th Element’ insinuiran je pričom je o petom elementu – pivo na tržište ide s pet različitih etiketa na kojima su prikazana osnovna četiri počela – voda, zrak, zemlja, vatra te ljubav majstora pivara, taj peti element, koji pivu daje ono nešto i čini ga posebnim i jedinstvenim. Na svakoj etiketi prevladava jedna boja, a u središtu je dotični simbol, dok leđna etiketa donosi malu priču o pojedinom elementu.

Foto: Facebook, San Servolo, Behance

0