Kako detoksicirati dom od plastike i pritom uštedjeti hrpu novaca?

Kako detoksicirati dom od plastike i
pritom uštedjeti hrpu novaca?

Zero waste, eco-friendly, plastic-free... Za barem jedan od navedenih pojmova sigurno ste čuli pogotovo ako ste entuzijastični oko brige za okoliš, vlastito zdravlje i tijelo. U posljednjih nekoliko godina zbog globalnog zatopljenja i sve većeg zagađenja zemlje sve se više ističe važnost malih promjena koje svi možemo bez previše truda i odricanja prakticirati u svojoj svakodnevici.

Dom bez plastike možda se čini kao utopija, no malim koracima stići ćete do cilja. Osim što će vam se i kućni budžet podebljati, detoksikacija životnog prostora brzo će pokazati pozitivne učinke i na zdravlju. Kako? Doznajte u nastavku.

Dom bez plastike: odakle krenuti?

Plastika je postala integralni dio svakodnevnog života da ju zbog stalne prisutnosti prestajemo percipirati. Zavirite u kupaonski ormarić, tuš kabinu, kuhinjske elemente, ormare s odjećom… Mnoga su znanstvena istraživanja ukazala na sve štetne toksine koje ona ispušta i tako ulazi u naš krvožilni sustav kroz najveći ljudski organ – kožu. Kod kuće svi težimo miru, harmoniji i odmoru stoga se dom bez plastike nameće kao logičan korak ka ispunjenju sretnog života.

Štetne kemikalije koje plastika ispušta, a o tome se najviše priča u kontekstu ispijanja vode iz plastične bočice, na mnogo razina uznemiravaju naš unutarnji sustav posebno onaj hormonalni. Nekoliko savjeta kako možete filtrirati vodu ako želite dom bez plastike potražite ovdje. Vrijeme je za proljetno čišćenje pa ćemo s detoksikacijom krenuti iz kuhinje.

Kuhinja

Ako pratite poznate YouTuberice koje vole kuhati, sigurno ste primijetili da osim savršeno uređenih kuhinja u njihovim elementima nema plastike. Staklene i drvene posudice osim što su estetski i vizualno ljepše za kuhinjski interijer zdravija su alternativa onim plastičnima. Očuvat će kakvoću hrane bez obzira na temperaturne oscilacije, a vi ćete bezbrižno uživati u pripremanju najdražih obroka bez promišljanja o svim onim štetnim tvarima koje su potencijalno mogle završiti na vašem tanjuru. Kada god je moguće kupujte namirnice u rinfuzi i naravno, izbjegavajte plastične vrećice. Koliko god se činilo kompliciranim ili nespretnim uz malo prakse odlazak u trgovinu postat će sasvim novo, prirodno i zabavno iskustvo.

Suplementi, vitamini…

U moderno doba bolesti postaju sve češće, zbog načina života koje ubrzani ritam nameće. Mnogi tako odluče krenuti linijom manjeg otpora i ‘zamaskirati’ simptome raznim dodacima prehrani i suplementima. U njima naravno, nema ništa loše no pakiraju se u plastiku pa većina njih gubi svoja svojstva i kvalitetu. Ako ipak odlučite konzumirati neke od njih kupujte one u staklenoj ambalaži. Na kraju dana – postoje brojni drugi načini da unesete tu ekstra dozu vitamina D ili željeza u organizam. Organska hrana, filtrirana voda, malo sunca – recept su za optimalno zdravlje i garantiraju uštedu novaca.

Sredstva za čišćenje

Već smo pisali o prirodnim sredstvima za čišćenje koje možete u nekoliko minuta sami pripremiti kod kuće. Razmislite koliko mjesečnog budžeta ćete ustvari uštedjeti ako prestane kupovati štetne kemikalije za čišćenje doma i detoksicirati svoj životni prosto uz promjenu ove sitne navike?

Kontaktne leće

Pomalo šokantna činjenica je da su kontaktne leće za vid osim što su upakirane u plastiku od nje i načinjene. Naravno da je nemoguće za mnoge samo tako prestati ih nositi no na tržištu su se pojavili brojni proizvođači koji ih pakiraju u reciklirajuću ambalažu. Vaša uloga u cijeloj priči je da svoje leće nikako ne bacate u odvod ili wc školjku jer time zagađujete tlo i podzemne vode. Tretirajte ih kao i svaki drugi plastični predmet i odlažite ih u za to predviđena spremišta.

Garderoba

U modnoj industriji kolekcije s etiketom ‘conscious’ viđamo sve češće. Dobro je poznato da odjeća koja sadrži poliester, najlon i slične sastojke višestruko šteti našem organizmu. Birajte komade od prirodnih materijala, jer u ovom slučaju niti jedna investicija nije preskupa kada govorimo o vlastitom zdravlju – točnije onome što kroz kožu ulazi u naše tijelo. U ormaru umjesto plastičnih vrećica za odlaganje sezonske odjeće koristite pletene košare i drvene vješalice. Osim što estetski izgledaju ljepše i funkcionalnije su te spretnije pa ćete dugoročno biti i organiziraniji po pitanju garderobe.

‘Take out’ hrana i kava

Često se nađemo u situaciji da zbog manjka vremena naručujemo hranu za van ili pak usputno kupujemo šalicu kave na putu prema poslu. Količina otpada koja se stvara od plastične ambalaže zaista je nezamisliva, a statistike su šokantne. Kavu za van sljedeći put naručite u kafiću koji u ponudi ima čašice za recikliranje, a ako baš morate naručiti hranu ili ponijeti ostatke večere sa sobom pametno je unaprijed planirati i ponijeti staklenu posudicu ili jednostavno otići do restorana gdje će vam u vašu ambalažu zapakirati obrok. Time ćete ujedno i smanjiti količinu akumuliranja otpada kod kuće.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori