Ako ste se vratili s godišnjeg, ovo su cool događanja u Zagrebu koja će vas vratiti u gradski đir

Ako ste se vratili s godišnjeg, ovo su cool događanja u Zagrebu koja će vas vratiti u gradski đir

Iza nas je možda i posljednji pravi ljetni vikend, vjerujemo da su mnogi jučerašnju nedjelju proveli na putu za Zagreb, a osjetni pad temperature definitivno nas je podsjetio da se ljetu približio kraj. Uvertira u jesen ipak ne moraju nužno biti obaveze i stres.

Štoviše, sami kraj kolovoza i rujan u grad su donijeli brojna događanja koja će obogatiti zagrebačke ulice i ponovno dokazati da je glavni grad neobično živ upravo u ranu jesen. Već narednih nekoliko dana možete provesti uz filmove koji su obilježili ljeto, odličnu glazbu i druženje…

Lauba u Motovunu

Naša go-to adresa za umjetnost, zagrebačka Lauba, ovih dana ima odličan program. Nakon zatvaranja izvrsne izložbe Erwina Wurma, u Laubu stiže filmski program Motovun Film Festivala. Od 26. kolovoza do 5. rujna prikazivat će se odabrani filmski naslovi iz Motovuna, kao što su Užitak, Otac (s A. Hopkinsom u glavnoj ulozi i nagrađen Oscarom), Lovci na tartufe, David Byrne’s American Utopia i mnogi drugi. Puni program i ulaznice pronađite ovdje.

Ljetne noći Teatra EXIT

Predstave na otvorenom ovog su nam ljeta omiljeni izlazak, a Teatar EXIT donosi cijeli niz kazališnih komada na ovogodišnjim Ljetnim noćima. Drugi dio ovog divnog festivala kreće 29. kolovoza i traje sve do 12. rujna, a predstave igraju u Muzeju za umjetnost i obrt, u Studiju EXIT, Teatru EXIT te u Dvorani F22. Mi svakako planiramo pogledati program posvećen redatelju Saši Anočiću, Konglomeracija, koji igra 11. i 12. rujna. Cijeli program pogledajte ovdje!

Murina stiže u kina

Ako ste o nečemu ovog ljeta čitali i slušali (pa čak i ako niste filmoljubac) onda je to, bez sumnje, uspjeh filma Murina. Prvijenac hrvatske redateljice Antonete Alamat Kusijanović oduševio je u Cannesu i osvojio prestižnu nagradu, a zatim trijumfirao i na festivalu u Puli. Za završetak ljeta Murina stiže u kina diljem Hrvatske, a svečane premijere održat će se na raznim ljetnim pozornicama od Dubrovnika, Splita, Hvara i Šibenika, pa sve do Zagreba i Rijeke. Film nagrađen ljetos u Cannesu Zlatnom kamerom (Camera d’Or) od 26. kolovoza prikazuje se i u dvoranama Cinestara i Cineplexxa, u ljetnim kinima Kina Mediteran i u ostalim kinima Kino mreže širom Hrvatske.

Scena AMADEO i Sara Renar

Ljetna scena Amadeo još je jedna pozornica koja ljeto u gradu čini neodoljivim. Kod Klovićevih dvora još su 17. kolovoza počeli divni koncerti, a traju sve do 10. rujna! Već se sutra održava koncert koji bismo rado posjetili – nastupa Sara Renar, jedna od naših omiljenih glazbenica mlađe generacije. Dolazi predstavljati svoj četvrti studijski album Šuti i pjevaj koji pokriva teme žene u društvu, umjetnosti, ljubavi i prijateljstva. Čak i ako ne stignete popratiti ovaj mali glazbeni spektakl, na Sceni AMADEO sviraju brojna druga imena narednih dana i sve ih se isplati poslušati.

Jonathan u dvorištu ALU-a

Dvorište Akademije likovnih umjetnosti postat će place to be ovog petka! Na pozornicu stiže bend Jonathan, Riječani koji pažnju plijene već neko vrijeme, a osobito nakon što su nastupali kao predgrupa uz odlične Editorse prije nekoliko godina. Jedan od najzanimljivijih regionalnih bendova ovim nastupom završava svoju malu turneju po omiljenim zagrebačkim adresama, a mi ćemo zasigurno pokušati uhvatiti još koju kartu do petka!

Festival svjetske književnosti

Sljedeći tjedan donosi pravo uzbuđenje za ljubitelje knjiga među nama. Nakon Journal Book Cluba koji će se održati 30. kolovoza od 18 sati, krajem tjedna počinje Festival svjetske književnosti! U Zagrebu će se od 5. do 11. rujna održati više od 30 književnih događanja, dvije kazališne predstave, izložbe inspirirane književnim djelima, a dolazi pedesetak književnih autora. Malo je reći da se veselimo, a već smo pronašli omiljena događanja koja želimo posjetiti ovdje.

Događanja kojima se posebno veselimo ove jeseni

Iako će se odviti malo kasnije u rujnu, a u narednih nekoliko dana, imamo još tri događanja kojima se posebno veselimo.

Prvo je na redu Reli po galerijama koji traje od 16. do 19. rujna od 17 do 22 h. Radi se o skroz otkačenom događa u sklopu kojeg obilazimo galerije i izložbe koja su na specijalnoj mapi koju je potrebno pokupiti na prvoj lokaciji – Galeriji Šira. Ako uspijemo posjetiti sve galerije, dobit ćemo simpatičnu diplomu za doprinos kulturi, ali jednostavno super vrijedno iskustvo! Ulaz je slobodan.

Izložba jeseni

Umjetnost je i dalje u fokusu. Tisja Kljaković Braić bez puno premišljanja nazvali bismo jednom od najpopularnijih aktualnih ilustratorica u Hrvatskoj. Njezina serija ilustracija pod nazivom Oni osvojila je i široku masu, ali i likovnu kritiku, zahvaljujući prikazu malih životnih situacija s kojima se tako lako povezati. S Tisjom smo razgovarali prošle godine i s komentirali razne aspekte umjetnost i njezine svakodnevice. Velika je ovo vijest – Tisja Kljaković Braić u Klovićevim dvorima postavlja svoju dosad najveću izložbu kojom će prikazati posljednjih 20 godina svog stvaranja! Izložba bi se trebala otvoriti 30. rujna i trajati do 31. listopada, ali o svim službenim detaljima pisat ćemo vam na vrijeme!

Interliber se vraća

Prošle nas je godine zbog pandemije omiljeni književni sajam zaobišao – što su osjetili brojni ljubitelji čitanja, ali i nakladnici. Iako su mnogi organizirali vlastite akcije u studenom, Interliber je oduvijek bio poseban događaj. Vraća se krajem rujna, a trajat će od 28.9. do 3.10. Ususret ovom velikom događanju u svijetu knjiga, pogledajte naše omiljene naslove proteklih mjeseci koje možete uloviti upravo na super akcijama kojima se veselimo na Interliberu!

Foto: Tajana Dedić Starović, Tisja Kljaković Braić, Facebook, Instagram

Učitati još
Zatvori