Sljedeći tjedan čeka vas toliko toga – od super koncerata, kazališta, umjetnosti pa do vinskih druženja

Sljedeći tjedan čeka vas toliko toga – od super koncerata, kazališta, umjetnosti pa do vinskih druženja

Siječanj je na glasu kao najdepresivniji mjesec u godini, no uvrstite li ova događanja u svoj raspored – zabavit ćete se, naučiti nešto novo i uživati u super koncertima, umjetnosti, kazalištu i jako dobrom vinu…

Talking Heads: Stop Making Sense

Večeras, u 20 sati, u Vintage Industrial Baru, imate priliku pogledati jedan od zanimljivijih glazbenih filmova posljednjih desetljeća – Talking Heads: Stop Making Sense. David Bryne dolazi na pozornicu i izvodi solo Psycho Killer. Jerry Harrison, Tina Weymouth i Chris Frantz mu se pridružuju na još dvije pjesme. Potom se ekipi pridružuju još 3 glazbenika i dva back vokala.  Svi pjevaju, sviraju, plešu i trče. Mijenjaju instrumente i odjeću. Byrne se pojavljuje u Velikom odijelu. Video wall je često posve crn, no tu i tamo prikazuje riječi, slike ili dječije crteže. Band zakuhava 18 pjesama, tekstovi su čisti, pozornica se giba. U ovom koncertnom filmu Talking Heads jedva da progovaraju, ne posustaju i stalno imaju smisla.

Poljski plakat: Tijelo

Sutra, 21. siječnja 2019. u ISO – Izložbeni salon Izidor Kršnjavi, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu održat će se otvorenje izložbe Poljski plakat: Tijelo. Radi se o postavu izložbe radova iz Dydo Poster Collection, izbor plakata iz knjige Mirka Ilića i Stevena Hellera, Head to Toe: The Nude in Graphic Design. Izložba je otvorena za javnost do 15. veljače, a organizatori su: UBU, ŠPUD, Izložbeni salon Izidor Kršnjavi, inicijator projekta je Mirko Ilić, dok su partneri: Dydo Poster Collection, Sa(n)jam knjige u Istri i Organizam.

Tribina Čitanje kazališta: Ususret premijeri Mladež bez boga

21. siječnja 2019. ponedjeljak, u 19 sati, dvorana Polanec publiku će kroz navedenu tribinu voditi autor i voditelj Srđan Sandić. Što nas roman Mladež bez boga (Ödön von Horváth) može poučiti danas, 2019. u Hrvatskoj? Što nam govori u kontekstu zaustavljene obrazovne reforme, ideoloških podjela i dnevnopolitičkog trgovanja školstvom? Pita li se itko o utjecaju tih procesa na vrijednosne sustave mladih? Mladež bez boga priča je o obrazovanju koje postaje političkom robom, o ideologijama utkanim u obrazovanje, o načinu na koji trgujemo vrijednosnim sustavom mladih radi političkih ciljeva.

Gosti ZKM-ove tribine MLADEŽ BEZ BOGA su:
dr.sc.Boris Jokić /Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, najpoznatiji zagovornik cjelovite kurikularne reforme i promjene obrazovnog sustava
dr.sc.Milka Car /Odsjek za germanistiku, FFZG
dr.sc.Tomislav Brlek / Odsjek za komparativnu književnost, FFZG

Living Room Sessions: Gentleman VS Ivan Grobenski

I u 2019. Vintage nastavlja s Living Room Sessions programom, a u srijedu 23. siječnja suočit će dvojicu odličnih autora – Ivan Grobenski (Moskau) i Gentleman. Lou Reed on dope VS Tom Waits on Jazz.

Ivan Grobenski poznat je na sceni kao član i frontmen umjetničkog kolektiva Moskau, ali tek u projektu iza vlastitog imena i prezimena skida sve maske i donosi svoju najizravniju i najiskreniju glazbu dosad. Njegov prvi album Lessons in ”Life and Love” s pravom je dočekan hvalospjevima regionalne kritike, budući da predstavlja sam vrh ovdašnjeg kantautorskog outputa prošle godine, a lo-fi produkcija produbljuje osjećaj izravnosti ovog konfesionalnog materijala koji na trenutke može zazvučati poput nečega što bi Lou Reed pisao skidajući se s dopa.

”Gentleman” obično podrazumijeva uglađenog gospodina koji se prema drugima i prema svijetu odnosi na izuzetan način. Upravo je to, transponirano u glazbu, ono što nam nudi Gentleman: izuzetne pjesme specifičnog sentimenta, većinom potpuno ogoljenje gotovo do minimuma, ali nimalo minimalne. Glazbeno svedene tek na gitaru i vokal, ali u kompleksnom aranžmanu, tjeraju nas da se koncentriramo na tekst koji je Gentlemanu, u njegovom konceptu iznošenja jedne ljubavne priče s natruhama weltschmerza, najvažniji. Sve su pjesme beziznimno intimne, lirski i glazbeno moćne, ali nenapadne, žanrovski raznovrsne, ali uvijek prepoznatljivo đentlemenovske. U tucet pjesama, gotovo ”đezerski” vješto, Gentleman evocira stvaralaštvo Toma Waitsa, Simona i Garfunekla, Ryana Adams i Chata Bakera, ali uvijek uspijeva ostati isključivo svoj. U svakom je slučaju Gentleman stvorio glazbeni svijet kvalitetom i sentimentom vanredan za ove naše (ali i šire) prostore, sintetizirajuće sve ono najbolje od popularne i jazz glazbe proteklih desetljeća – a što nam je otkrio kao ljetno Journal lice, saznajte ovdje.

MILK

U Vinylu 23. siječnja nastupa MILK (čine ga Maja Rivić, Ivan Roban Križić, Luka Čapeta i Kruno Levačić). MILK je kvartet koji na licu mjesta stvara improviziranu glazbu, njima jedinstveni ‘heartcore’. Od jazza do punka, preko poezije, oni istražuju svoj zajednički puls. A kako je doživio njihov nastup u Močvari kritičar Janko Hedil, pročitajte u tekstu recentije, niže u nastavku:

MILK improvizira na licu mjesta, u slobodnoj formi, ni iz kakvog konkretnog predloška, već na podlošku vlastitih znanja, iskustava i trenutačnog nadahnuća. Nastup MILK-a stoga se, može li drukčije i biti, doima poput nazočenja probi na kojoj još ništa nije uvježbano, osmišljeno, određeno, osim najopćenitije konceptualne vodilje, pa se neuredno i neobvezno iskušavaju razne zamisli i porivi, u nadi i želji eventualnog pronalaska zlatne žile. Smisao je pothvata, bez sumnje, putovanje, a ne dolazak na odredište.

Bludnja, lutanje, vrludanje, lelujanje, snalaženje, neorganizacija, neoblikovanje kao kredo. Što će reći da je svaka naznaka forme zapravo odstupanje, greška, krivi potez, nevaljao smjer, te da, prema ustaljenom, uobičajenom poimanju, na nastupu MILK-a ne možemo i nećemo čuti nijednu „zbiljsku“ skladbu. Ali ako je glazba sve, onda ćemo čuti mnogo. Doduše, ipak postoji jedna čvršća nit o koju je nastup, barem sinoćnji, bio ovješen.

Maja Rivić je, s knjigom u ruci, počesto čitala, odnosno vokalizirala poeziju (Dizdar, Eliot, Frost, Pessoa, Ginsberg), iz čega su se nadalje rađali svirački i pjevački okušaji i traženja koja ne moraju dovesti do pronalaska.

Ma da je formalno posrijedi bio koncert, izvedba MILK-a je višeprofilna priredba, djelomice improvizirana kazališna predstava o, recimo, probi glazbenog sastava, djelomice performans, djelomice svojevrstan komičarski stand up, nastup s nogu, zapravo sit down, nastup sa stolca ili sa stražnjice (…) opća neizvjesnost, nepredvidljivost, razdešenost i neuhvatljivost, objedinjeni dobrom voljom, humorom i privlačnom zajedničkom energijom MILK-a, rezultirali su kosimično začudnom večeri kakvu bismo si rado ponovno priuštili.

Erotic Biljan and His Heretics

Dvadeset godina Biljan i njegovi Heretici već viču i dižu buku svojim garažnim rokenrolom na ovim prostorima, a i šire. Od prvog koncerta u Praćki u jesen 1998. promijenilo se nekoliko ljudi u postavi, ali srž i glazba je ostala ista, nepopravljiva predanost i energija koju će ponuditi na koncertu 24. siječnja, u Vintage Industrialu povodom 20 godina postojanja.

S tri albuma, od toga jednim na vinilu, i više kompilacija, Heretici su prvenstveno koncertni bend koji vam se svakim nastupom unosi u lice i tjera krv u glavu. Nisu uzalud nastupali kao potpora najvećim nositeljima žanra tijekom svoje karijere, od MC5, Supersuckers do Queens of the Stone Age, nisu uzalud nastupi od Austrije, Češke, Njemačke, Engleske do regije i svih krajeva Hrvatske. Svi posjetitelji njihovih koncerata znaju da stoje uz bok svojim američkim i švedskim garage i punk uzorima, a po nekim kritičarima su i bolji od njih.

I nakon 20 godina, Heretici su i dalje u formi, možda više nego ikad, a na slavljeničkom koncertu će pored svojih poznatih uspješnica kao „Supersticky“, „RnR Revolution no5“, „Valentine's Day Massacre“, odsvirati i nekoliko novih pjesama. Podršku Hereticima će dati Sloming Moops. Bend predvođen Sanom Mikulecom i u kojem je bivša basistica Heretika Elena, je lo-fi garažpank trio nastao evolucijom sobnog one-man benda. Imaju 2 albuma, kompilacijsku kazetu, par blesavih spotova i friški EP “Jellybomb”. Dio su kompilacije “It Came From The Garage!! vol 2”.

Vrtlarenje: Girl Power

Tema siječanjskog izdanja Vrtlarenja je Girl Power! Održat će se 24. siječnja, od 20 sati u Grif Baru Zagreb. Kako je raditi, stvarati i opstati u pretežno muško dominantnom svijetu kreativnosti i businessa ispričat će nam kiparica i umjetnička savjetnica na dva fakulteta Margareta Lekić, glazbena producentica, selektorica i kritičarka Nina Čalopek te filmska i tv režiserka, tehnološka inovatorica i ekološka aktivistica Nikolina Vučković. Ove tri izuzetno svestrane žene reći će nam i pokazati kako, kada se na nešto namjerite, a posebno na ono što volite i u što vjerujete, možete ostvariti ama baš sve! Vrtlarenje: Girl Power ovog puta predstavlja vizual kiparice Ide Blažičko koja se u potpunosti uklapa u zadanu temu. Naime, njezina djela osvajaju javne prostore čak i u dalekoj Kini.

Na Vrtlarenju možete upoznati kreativce i kulturnjake kao osobe koje, uz svoje profesije, imaju i hobije, strasti, kućne ljubimce, omiljena mjesta za izlaske, omiljenu vrstu glazbe, hrane, zabave… Okupljaju se jednom mjesečno u Grif Bar Zagreb, svaki put s novom temom druženja, a očekuju vas razgovori s umjetnicima, projekcije, edukativna predavanja i radionice za djecu i odrasle, pop-up izložbe, glazbene, plesne i scenske produkcije i još mnogo zanimljivih događanja. Pratite Vrtlarenje na Facebooku i Instagramu, a poslušati ga možete i na Radiju Student (100,5 MHz) svaku predzadnju nedjelju u mjesecu, u 19 sati.

Stray Dogg – promocija novog albuma u Tvornici

Nakon podužeg vremena, Stray Dogg ponovno pred zagrebačkom publikom, 24. siječnja, u zagrebačkoj Tvornici, i to s novim albumom “Look At The Moon”. U prosincu peteročlani beogradski sastav objavljuje svoj četvrti studijski album “Look At The Moon”, tri godine nakon izuzetno hvaljenog “Come Along Wind”. Ovu diskografsku pauzu između albuma grupa prekida objavljivanjem devet novih pjesama i tim povodom održati će koncert u Tvornici Kulture 24. siječnja. To će ujedno biti i prva prilika hrvatskim fanovima da uživo čuju sve pjesme s “Look At The Moon”, kupe album po promotivnoj cijeni i da s bendom obilježe sedam godina stvaralaštva.

Lokalnu podršku bendu će pružiti Mary May, trenutno najatraktivnije novo ime indie scene. Mary May se javnosti prvi put predstavila u travnju ove godine singlom “Softest Tune” koji je jednoglasno osvojio kritičare. Uslijedili su nastupi na Indirekt, Bloomsday i Hoomstock festivalima, nakon kojih objavljuje još tri hvaljena singla. Krajem listopada objavila je svoj album prvijenac “Things You Can`t Put Your Finger On” koji je opravdao sva očekivanja. Mary May će prvu službenu promociju albuma imati u veljači, a do tada, nastup u Tvornici je prilika da po prvi put čujete kakav zvuk donosi s bendom u kojem su Luka Čapeta na gitari, Marin Živković na saksofonu i Borko Rupena na bubnjevima. Za ostatak večeri pobrinut će se DJ Dom Smith.

Pelješac u Zagrebu – vinska kušaonica

I ove godine Vinoljupci otvaraju sezonu kušaonica sa pelješkim vinima u Klubu književnika, 25. siječnja… jer dobre stvari trebaju postati tradicija! Uz ulaznicu po cijeni od 100kn dobivate 5 degustacijskih kupona, priliku da pročavrljate s vinarima i uživanje u super vinu i dobroj mjuzi. Sve informacije možete saznati na eventu.

Cruising sa Srđanom Sandićem: Marko Tomaš

O položaju “pjesnika” u “stvarnosti”, o pjesničkom “zadatku”, ali i nacionalizmu, gluposti, Mostaru, Zagrebu, kolumnama, snovima i bolima razgovaramo s Markom Tomašem na prvom ovogodišnjem Cruisingu.

Marko Tomaš, (Ljubljana, 1978.) osnovnu školu je pohađao u Mostaru i Kljajićevu, gimnaziju je završio u Somboru. Jedan je od pokretača i urednika časopisa Kolaps i pripadajuće biblioteke. Novinske tekstove objavljivao je u BH Danima, Glasu Istre i Feral Tribuneu. Vodio je kultnu splitsku knjižaru UTOPIA. Novinar je portala zurnal.info. Poeziju i prozu objavljivao je u bosanskohercegovačkoj, hrvatskoj i srpskoj periodici. Pjesme su mu prevedene na talijanski, poljski, njemački i engleski jezik. Živio je, studirao i radio u Sarajevu, Zagrebu i Splitu. Kolumnist je mariborske Večeri, portala lupiga.com, Urban magazina i portala portal-udar.com. Trenutno živi i radi na relaciji Mostar, Zagreb, Ljubljana, Beograd.

Drito iz Tvornice 2019

Drito kreće u svoje četvrto izdanje. Drito je dvodnevni hip hop festival koji se od 25. do 27. siječnja održava u Tvornici kulture. Okuplja sve veće face scene: Gzuz187ers,
Stoka, Prti Bee Gee, Vojko V, Krankšvester, High5, Buntai, HAZZE, Fox, Krešo Bengalka, Surreal i TDKM. Sve informacije o ulaznicama i izvođačima možete saznati ovdje.

https://www.youtube.com/watch?v=fOEp1GiVsWs

Učitati još
Zatvori