Tjedan pred nama počinje s jako dobrim tulumom i nastavlja se u istom tonu

Tjedan pred nama započinje jako dobrim tulumom, slijedi nastup kultnog britanskog komičara i nastavlja se u istom tonu… Do kraja tjedna čeka vas jako mnogo zabave i odličnog sadržaja!

Pozitivan Ritam Party

U zagrebačkom klubu Pločnik – Bar, Music & Lifestyle u Međimurskoj 21, u ponedjeljak, 15. travnja, 11h, održat će se tradicionalno godišnje druženje – Pozitivan Ritam Party.

Tim Pozitivan ritam vas poziva na tradicionalno godišnje druženje! Cjelodnevno druženje započinju konferencijom za medije na kojoj će predstaviti niz novih aktivnosti, uključujući ekskluzivne informacije vezane uz festivalsku sezonu na dvije festivalske lokacije: tvrđava Punta Christo (Pula), Martinska (Šibenik). Čujte koji su to novi projekti koje spremaju u njihovoj “pozitivnoj kuhinji”, nove suradnje koje su ostvarili, novosti iz njihove izdavačke kuće PDV, iz kluba Kotač, Edusplash platforme, Seasplash Summer Cluba i mnogo toga drugog i lijepog.

Nakon nešto službenije konferencije posjetitelji i publika opuštat će se uz zakusku i druženje i odabir dobre glazbe in-house DJ-a.

Eddie Izzard se u nadolazećoj godini sprema osvojiti svijet svojom novom međunarodnom komičarskom turnejom „WUNDERBAR” i za ponedjeljak, 15. travnja u 20 sati u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog najavljuje svoj novi susret s hrvatskom stand up publikom.

Eddie Izzard dolazi u Zagreb!

Prije pet godina s komičarskom turnejom „Force Majeure“ Eddie Izzard je nastupio u Zagrebu, Osijeku i Dubrovniku, postavši tako prvo veliko ime svjetske stand up scene koje je kročilo u Hrvatsku. Bio je to prvi stand up nastup u Lisinskom koji je rasprodan u samo tjedan dana. Turneja „ Force Majeure“ ušla je u komičarsku povijest obuhvativši 45 zemalja svijeta, uključujući svih 50 država SAD-a i „progovorivši“ četiri jezika, postavši tako najobuhvatnijom komičarskom predstavom ikada.

Eddie Izzard se vraća se korijenima s novim showom koji razvija njegov jedinstven, totalno nestvaran pogled na život, ljubav, povijest i teoriju svemira. „WUNDERBAR“ je svoj život započeo u „La Nouvelle Seine”, plutajućem kazalištu na istoimenoj pariškoj rijeci, gdje je Eddie Izzard počeo smišljati predstavu najprije na francuskom. Bruseći je potom na turneji u nekoliko država, Eddie Izzard se zadržao u Berlinu, izvodeći predstavu na njemačkom jeziku. Sada, nakon što ga je usavršio i na engleskom, Eddie Izzard je konačno spreman podijeliti „WUNDERBAR“ sa svijetom.

Približava se vrijeme kad ću na kratko morati otići kako bih se bavio politikom. No prije nego što to napravim, želim publici širom svijeta pružiti najbolji stand-up – naročito u vrijeme Brexit-mržnje i Trump-mržnje. Moj novi show govori o svemu – od ljudi tijekom posljednjih 100.000 godina preko pasa koji govore do životinja superheroja. Jedva čekam doći i vidjeti vas ponovo!“ – Eddie Izzard

Eddie Izzard se ubraja u najcjenjenije svjetske komičare. Izvodio je rasprodane predstave po cijelom svijetu – od Shanghaia do Mumbaija, uključujući i noći u Madison Square Gardenu i Hollywood Bowlu. Osim na pozornici moguće ga je vidjeti i u brojnim filmovima („Ocean’ 12“, „Ocean’s 13“, „Mystery Men“, „Shadow of the Vampire“, „The Chronicles of Narnia: Prince Caspian“ i dr.) i TV serijama.

„WUNDERBAR” je izvrsno poniranje u nadrealan i fantastičan svijet Eddieja Izzarda. Show može sadržavati eksplicitan i maštovit jezik, a izvodi se na engleskom.

Ulaznice potražite po cijenama 260 / 230 i 180 kn na Ulaznice.hr,  Aquarius Music Shopu, na blagajni Lisinskog i ostalim prodajnim mjestima iz sustava Ulaznice.hr!

Boris Cvjetanović – Serija fotografija ‘Osvijetljeni 2009 – 2019

Renomirani fotograf Boris Cvjetanović u ponedjeljak, 15. travnja otvara svoju samostalnu izložbu u zagrebačkoj galeriji Greta, Ilica 92, u 20 sati.

Serija fotografija naziva Osvjetljeni nastala je u peridou od 2009. do 2019.

Leptiri u Kinu Europa

Pobjednik Sundance Film Festivala na rasporedu je u kinu Europa u četvrtak 16. travnja.

Suzi i njena braća Cemal i Kenan gotovo uopće ne komuniciraju otkad su kao tinejdžeri odselili iz malog rodnog sela, a kontakt su izgubili i s ocem. Situaciju mijenja očev neočekivani telefonski poziv najstarijem Cemalu, sa zahtjevom da se svi troje odmah vrate u selo. Cemal okuplja brata i sestru te unatoč oklijevanju kreću na neobično putovanje. Pokušavajući ponovno povezati komadiće disfunkcionalne obitelji i suočiti se sa zajedničkom prošlošću, postepeno se upoznaju, ne sluteći da ih tek u selu čekaju najveća iznenađenja. Odlična gluma i jedinstvena kombinacija komedije i drame osigurala je filmu glavnu nagradu na Sundance Film Festivalu, a prikazan je i u programu Voices Rotterdam Film Festivala.

Fil(m)harmonija: 130. obljetnica rođenja C. Chaplina

130. obljetnicu rođenja Charlieja Chaplina slavimo 16. travnja izvedbama njegovih nezaboravnih komedija Mališan (18:00h) i Cirkus (20:00h) uz glazbenu pratnju orkestra Zagrebačke filharmonije.

Zagreb Film Festival, Kino Europa i Zagrebačka filharmonija već sedam godina zaredom donose klasike iz ere nijemog filma na veliko platno zagrebačkog kina Europa! To nezaboravno iskustvo oduševljava sve filmofile i ljubitelje klasične glazbe, ali i publiku željnu audiovizualnih senzacija koje se ne mogu doživjeti svaki dan.

Dan Chaplinova rođenja, 16. travnja, rezerviran je za slavljenje Chaplinova lika i djela uz dva velika filma koja će uživo glazbom popratiti orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića. U 18:00 sati na repertoaru je Mališan, a u 20:00 sati Cirkus.

charlie-chaplin-dokolicar-cover

Godina 2019. slavi 130 godina od Chaplinova rođenja, a diljem svijeta je obilježavaju manifestacije posvećene tom nezaboravnom umjetniku. Jedno od najpoznatijih i najprepoznatljivijih lica crno-bijelog filma, Chaplin je sinonim za zlatno doba nijemog filma i jedan od najvećih filmaša svih vremena. Osvojio je mnoga priznanja i nagrade, između ostalog i Oscara za životno djelo, ali i najduži aplauz publike u povijesti koji je trajao čak 12 minuta.

Teme u njegovim filmovima itekako su aktualne i danas, a iako su puni gegova, Chaplinovi filmovi nose jake poruke, snažnije od onoga što se vidi na prvi pogled. U filmovima je jasno iskazivao svoja stajališta. Produbio je na stilskoj, sadržajnoj i strukturnoj razini podvrstu komedije koju zovemo slapstick, a koja se temelji na gegu i fizičkoj akciji.

Chaplin je osmislio lik Skitnice, lutalicu otmjena držanja i ponašanja čiji su zaštitni znakovi bili polucilindar, štap i brkovi. Skitnica mu je donio iznimnu svjetsku popularnost i postao je jedan od njegovih najistaknutijih likova. Osim što je glumio, režirao i producirao, Chaplin je sam izveo i većinu akrobacija u svojim filmovima.

charlie-chaplin-pasji-zivot-cover-2

Mališan (1921.) je jedna od najuspješnijih filmskih kombinacija slapsticka i sentimentalne radnje. Film prati priču o Skitnici koji preuzima brigu o napuštenom dječaku. Kako dječak odrasta, tako ga Skitnica uvodi u tajne uličnog zanata, sve dok u dobi od pet godina dječak ne postane njegov ravnopravni suradnik. Poznat kao prvi film koji je spojio dramu i komediju, Mališan se smatra jednim od Chaplinovih trijumfa. To je prvo dugometražno ostvarenje u kojem kultni komičar potpisuje scenarij, režiju, produkciju i glazbu (skladanu tek 1971. godine). U ulozi dječaka pojavljuje se Jackie Coogan, koji je postao prva prava dječja filmska zvijezda. Film slavi vrijednosti i ispituje emocije poput životne radosti, međuljudskih odnosa, komunikacije i nošenja s gubitkom.

Cirkus (1928.) donosi priču o siromašnom i gladnom Skitnici koji završi u cirkusu. Bježeći od policajaca, Skitnica u cirkusu izvede nekoliko klaunskih trikova kako bi im umaknuo i sasvim slučajno postaje hit-točka. Prave pustolovine nastaju kad ga vlasnik cirkusa poželi angažirati za stalni nastup. Chaplin je sam izveo većinu akrobatskih scena, nerijetko nakon nekoliko stotina ponavljanja, a otpjevao je i naslovnu pjesmu. Film naglašava sentimentalnost i osamljenost protagonista, a Chaplinu je donio njegov prvi Oscar na prvoj ikada održanoj dodjeli te prestižne nagrade. Cirkus se smatra jednom od najboljih filmskih komedija svih vremena.

charlie-chaplin-pasji-zivot-2

Ulaznice za projekcije iz programa Fil(m)harmonije mogu se kupiti na blagajni kina Europa i na internetskoj stranici https://kupiulaznicu.kinoeuropa.hr po cijeni od 60 kuna po izvedbi. Za projekcije iz programa Fil(m)harmonije nisu mogući popusti i rezervacije ulaznica.

Cruising sa Srđanom Sandićem: Dorta Jagić

Travanj nam u goste dovodi našu zasigurno, najveću živuću pjesnikinju – Dortu Jagić. Uz čitanje, probat ćemo misliti nenapisane pjesme, odnos pjesničkog života i „stvarne“ biografiji, autotematiziranje, kauče, kuće, slobodu, veselje i suze.

Dorta Jagić (1974), diplomirala filozofiju i religiologiju u Zagrebu. Uz poeziju piše i objavljuje kratke priče, putopise, eseje i dramske tekstove. I za kratke priče i za drame nagrađivana je na brojnim domaćim natječajima (Večernji list, Vijenac). Dosad je objavila pjesničke knjige “Plahta preko glave”, 1999., “Tamagochi mi je umro na rukama”, 2001., “Đavo i usidjelica”, 2003., “Kvadratura duge”, 2007., “Kauč na trgu”, 2011., “Kafkin nož”, te knjige proze “Kičma”, 2009.; “S tetovažom nisi sam”, 2011. , “Mali rječnik biblijskih žena”, 2013., putopise “Prolazi i pukotine”, 2015., eseje “Veće od kuće”, 2018. Uvrštena je u brojne domaće i strane pjesničke antologije, pjesme su joj prevedene na više od dvadeset stranih jezika i nastupila je na uglednim stranim pjesničkim festivalima.

Osim pjesničke nagrade za debitante “Goranovo proljeće”, 1999., dobitnica je nagrade “Balkan Grand Prize for Poetry”, 2007. u Rumunjskoj, te “The European Poet of Freedom Award” u Poljskoj, 2014., „Goranovog vijenca“ za sveukupan doprinos hrvatskoj poeziji 2017., te nagrade za književnu esejistiku „Višnja Machiedo“ 2019. za eseje „Veće od kuće“.

Osim dugogodišnjega pedagoškog i redateljskog rada u kazališnim kolektivima, dvanaest godina vodi radionice pisanja poezije pri brojnim kulturnim centrima. Prevodi poeziju i prozu s engleskog i njemačkog jezika. Dugogodišnja je vanjska suradnica III. programa hrvatskoga radija. Živi kao slobodna umjetnica u Zagrebu.

Crtanje sa stilom – Pop-up izložba modne ilustracije

U srijedu 17. travnja 2019. u 20 sati održat će se otvorenje pop-up izložbe modne ilustracije „Crtanje sa stilom“
Na izložbi će biti predstavljeni radovi studentica Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu nastali u sklopu kolegija Kreiranje odjeće.

U procesu oblikovanja odjeće crtež je jedan od elemenata u strategiji razvoja ideje. Izloženi radovi prikazuju kako su autorice na različite načine odgovorile na studijske zadatke kolegija koristeći različite stilove izražavanja. Ilustracijom propitkuju i komentiraju modnu svakodnevicu.

Izlažu Paula Kunc, Tea Bručić, Nikolina Krstičević, Nikolina Vidović i Nika Vrbica. Mentorice su izv.prof. Paulina Jazvić i Ivana Mrčela asistentica.

Foto: promo, Lice grada

0