Dočekajte Božić na Adventu u ovim hrvatskim gradovima

Dočekajte Božić na Adventu u ovim
hrvatskim gradovima

Diljem Hrvatske, veći su gradovi ove godine odlučili obilježiti Advent na najbolji mogući način – raznolikom zabavnom, umjetničkom, glazbenom i gastro ponudom. Bogata ponuda kvalitetnog sadržaja, od jutra do kasnih večernjih sati, nije privlačna samo turistima, već i stanovnicima gradova tako da je i potvrda od European Best Destinations za Advent u Zagrebu kao najbolji Advent u Europi došla kao ‘šlag na torti’.

No, da ne bi stali samo na Adventu u Zagrebu, donosimo pregled blagdanskih događanja u većim hrvatskim gradovima te što oni sve nude i koje skrivene adute otkrivaju tijekom Adventa.

Ledeni park

Ledeni park, Trg kralja Tomislava, Zagreb

ZAGREB

Već smo pisali o adventskom programu u Zagrebu, no nije na odmet na brzinu utvrdit gradivo. Od 28. studenog do 10. siječnja u centru Zagreba ponuda je stvarno raznolika i bogata. Od Trga bana Josipa Jelačića, Adventa na Zrinjevcu, Artomata  u HDLU-u, Obrtničkog prolaza, Skrivenih dvorišta, Adventa na Europskom trgu, Fuliranja u Tomićevoj i Kurelčevoj pa do klizališta na Tomislavcu, Zagrepčani i turisti stvarno mogu birati iz (pre)bogatog programa sadržaja – najviše je odličnih gastro ponuda te glazbenih i koncertnih večeri što je svakako najbolji recept za dobru zabavu.

advent post

Advent na Europskom trgu, Zagreb

VARAŽDIN

Sjevernije od Zagreba, u Varaždinu Advent obilježavaju od 27. studenog do 17. siječnja na lokacijama Trga kralja Tomislava, Kapucinskog trga, ispred Katedrale, u Gradskom muzeju i u Kuli stražarnici te Kino Galeriji.

Varaždin

Varaždin

Na Kapucinskom trgu postavljeno je klizalište, kuća Djeda Mraza i najbogatija gastro blagdanska ponuda. Klizalište je otvoreno svaki dan od 10 do 21 sat i 30 minuta, dok je subotom od 22 sata na programu Disko Sklisko, odličan veliki party na klizalištu. Za najmlađe izdvajamo Kuću Djeda Mraza koja najmlađima donosi raznolike maštovite radionice i igraonice.

Varazdin stari grad post 1

Stari grad, Varaždin

Bogat glazbeni program tijekom cijelom vremena Adventa i prigodne predstave u Hrvatskom narodnom kazalištu zadovoljit će one s ‘kulturnijim’ zahtjevima.

OSIJEK

Osječki Advent traje nešto kraće – počeo je također 28. studenog, no završava 1. siječnja. 2016. No, bez obzira na kraće trajanje, donosi jednako bogat i zanimljiv program na lokacijama Trg sv. Trojstva, Trg dr. Ante Starčevića, Arheološkog odjela muzeja Slavonije, restorana Kopike, Tvrđe, Trga pape Ivana Pavla 2. i Esseker centra.

Osijek

Osijek

Osim tradicionalne gastro i zabavne ponude, iznenađenje je Večer lampiona, vinski festival, festival slastičarnica te veliki Božićni sajam na Gornjem gradu koji traje do Badnjaka, tako da svi oni koji kupuju poklone u zadnji čas mogu biti barem s tom ponudom sigurni da će stići i svoj ‘last minute shopping’ obaviti na vrijeme.

Za doček Nove godine Osijek je pripremio posebno iznenađenje, za sada se zna da će biti izvedena ‘Na lijepom plavom Dunavu’, a kako i u kojem aranžmanu – građani nestrpljivo iščekuju. Karta za ovaj novogodišnji doček ujedno je vaučer za popuste od 10 do 20% na noćenje u odabranim hotelima.

RIJEKA

Nakon otvorenja klizališta Morska pahuljica službeno je otvoren riječki Advent koji donosi Božićni sajam, blagdansku rasvjetu te bogat program u kojem sudjeluje Gradsko kazalište lutaka i Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca s predstavama i koncertima.

'Orašar', HNK Ivan pl. Zajc

balet ‘Orašar’, HNK Ivan pl. Zajc

Poseban doživljaj svakako je najljepši božićni balet Petra Iljiča Čajkovskog ‘Orašar’ koji je na repertoaru jednog od najpoznatijih hrvatskih kazališta od 19. prosinca.

Na Dan sv. Stjepana, dan nakon Božića grad Rijeka građankama i građanima daruje tradicionalni koncert Hrvatske glazbene unije u katedrali sv. Vida, dok će u 21 sat na Korzu publiku rasplesati popularna grupa Elemental.

SPLIT

Adventski, zimski ugođaj nije zaobišao niti dalmatinski centar Split. Unatoč visokim temperaturama i skoro pa proljetnom vremenu Split donosi odličan program Adventa koji uspješno spaja blagdanski ugođaj s mediterankom atmosferom i to na lokacijama u centru Splita, na Pjaci, Dioklecijanovoj palači te na lokacijama autobusnog i željezničkog kolodvora.

advent split post

Advent u Splitu

Split se može pohvaliti Gastro Adventom – jedinstvenom manifestacijom koja povezuje sve najbolje splitske restorane. Osim ovog originalnog programa, ističemo da će svi poklonici baleta i božićnih klasika u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu doći na svoje izvedbom ‘Orašara’ koreografa Dinka Bogdanića.

split riva advent 2

Advent u Splitu, Riva

Svi gradovi donose nešto svoje, no ono što ih sve povezuje jest rastuća, kvalitetna ponuda hrvatske gastro scene te izvedbe ‘Orašara’ u nacionalnim kazališnim kućama. Vjerujemo da će svaka izvedba biti jednako magična te da će svi ljubitelji ovog blagdanskog sadržaja podjednako uživati u adventu i čarobnoj atmosferi koju to razdoblje donosi.

T.R.

Foto: Facebook, Ante Majić (Split)

 

Preporuka

Zatvori