Dobra djela ovih dana znače više no ikad

Dobra djela ovih dana znače više no ikad

Iza nas su dugi i teški dani koje prije samo nekoliko tjedana nitko nije očekivano ni mogao predvidjeti. Nakon što je Hrvatsku pogodila pandemija koronavirusa, Zagreb i okolicu u nedjelju ujutro pogodila su i dva jaka potresa koja su uništila kuće i stanove mnogih, nanijela štetu centru Zagreba i brojnim kulturnim i javnim građevinama te grad i njegove stanovnike ostavila paraliziranima. U tim teškim trenucima, dobra djela pojedinaca i grupa te humanitarne akcije koje su se u rekordnom vremenu počele javljati dokaz su da je solidarnost najjača onda kada nam je najpotrebnija.

Dobra djela kao dašak pozitive u teškim trenucima

Posljednjih dana teško je ostati pozitivan, no dobra djela brojnih pojedinaca i grupa ono su što nam glave drži gore. Zdravstvenim djelatnicima, policiji i vatrogascima, posljednjih dana pridružili su se i brojni volonteri – psiholozi koji se javljaju na telefone svima onima kojima je trenutno njihova pomoć potrebna, Bad Blue Boysi koji su nesebično pomagali Zagrepčanima nakon strašnih potresa, stanovnici susjednih država koji su Zagreb podržali pljeskom i pjesmom, ali i oni najmanji koji su svoju pomoć ponudili starijim i bolesnim susjedima.

Za dozu pozitive koja nam je trenutno svima i više nego potrebna, u nastavku donosimo samo neka od brojnih dobrih djela koja su nas dirnula i raznježila ovih dana.

Susjedska solidarnost

Prošli tjedan u poštanskom sandučiću dočekala nas je ova poruka, koja je upućena od susjeda i rasprostranjena u sandučiće u cijeloj ulici. Pisala su je djeca, koja su situaciju s koronavirusom odlučila iskoristiti za nešto korisno i dobro, kako bi bila na usluzi onih koji u ovim trenucima najviše trebaju našu pomoć: starijim i nepokretnim osobama. Odlazak u trgovinu ili ljekarnu za njih doista predstavlja izazov i zato im je sada više no ikad potrebna asistencija u tim malim i svakodnevnim stvarima.

Voljeli bismo skrenuti pozornost i na Facebook grupu Jedni za druge, koja dosad broji već 11.000 članova, a njeni volonteri su sada već toliko dobro umreženi, da pokrivaju skoro sve gradske kvartove u Zagrebu i sa svojim se djelovanjem šire i u druge gradove.

Zagreb Earthquake Relief

Nakon strašnih potresa u Zagrebu, pet prijateljica iz Zagreba koje žive i rade u Amsterdamu odlučile su učiniti nešto za svoje ‘doma’. Dora Zane, Sara Juričić, Jana Zane, Anja Herceg i Anamarija Uzbinec su pokrenule kampanju Zagreb Earthquake Relief koja je u nešto više od 24 sata prikupila gotovo 100 tisuća eura. Sav novac od kampanje bit će iskorišten za one najjpotrebnije, kao što su bolnice i njihova obnova, te obitelj i stanovnicima kojima je financijska pomoć najpotrebnija, poručile su na službenoj stranici.

Kampanja Zagreb Earthquake Reliefje još uvijek aktivna, a svojim doprinosom i vi možete pomoći ovdje

#glazbomprotiv panike

Hrvatski glazbenik Massimo Savić na svojem Instagram profilu pokrenuo je projekt #glazbomprotivpanike u kojem su mu se u u nešto više od tjedan dana pridružili brojni kolege glazbenici. Dane koje i mi i oni provodimo kod kuće, Massimo i drugi glazbenici poput Marka Tolje, Ivana Dečaka i Ivane Kindl odlučili su ispuniti pjesmama i na taj nas način povezati kroz svima poznate melodije i tekstove.

Zaštitne maske za one kojima su najpotrebnije

Snaga tima naročito dolazi do izražaja kada su u pitanju teška i izazovna vremena. To je pokazala i naša poznata dizajnerica Aleksandra Dojčinović, koja je sa svojim Lei Lou timom ovih dana ujedinjena u jednoj misiji: izradi zaštitnih maskica.

Kako nam je otkrila u poruci: “Prošli tjedan smo krenuli i svaki dan proizvodimo 100 do 200 maskica. One su višekratne, pamučne i mogu se prati, a doniramo ih potrebitima: umirovljenicima, doktorima, medicinskim sestrama i svima onima za koje znamo da im treba. Uz maskice, doniramo i rukavice kome je potrebno. Nije to nikakva posebna niti velika priča, samo ideja kako da si olakšamo i razvedrimo ove teške dane i učinimo nešto lijepo”.

Kultura u našim domovima

Zbog pandemije koronavirusa, kazališta i muzeji morali su zatvoriti svoja vrata, a mnogi među njima koji se nalaze u Zagrebu ove su nedjelje pretrpjeli i velike štete u potresu. Iako ih još neko vrijeme nećemo moći posjetiti, oni su svoje predstave i izložbene prostore odlučili preseliti u naše domove. Virtualne ture po nekim od najvećih svjetskih muzeja pronađite ovdje, a odlične domaće i strane predstave koje možete gledati online izdvojili smo ovdje.

Pljesak podrške za Zagreb

Sve je počelo prije koji tjedan kada su se Talijani u karanteni dosjetili djelovati čak i iz ograničenja svojih domova. Prozore i balkone iskoristili su za javno djelovanje, pljeskom nagrađujući bolničko osoblje koje se bori protiv koronavirusa i bodreći jedni druge pjesmom.

Upravo je pljesak počeo imati jaku simboliku i na ovim prostorima. U jeku krize s potresom, pljeskom su podršku Zagrebu dali Beograd i Sarajevo, ali i cijela Hrvatska koja je jučer izašla na svoje prozore i balkone i pljeskom nagradila vatrogasce, vojsku, medicinsko osoblje i BBB-ovce koji su u Zagrebu odradili i još uvijek odrađuju lavovski posao.


Pomoć mamama iz Petrove

U nedjelju smo gledali potresne scene u kojima su trudnice i rodilje s bebama morale istrčati ispred Petrove bolnice. Nakon Bad Blue Boysa koji su im odmah uskočili u pomoć, pomogli im nositi osobne stvari, a zatim i preselili inkubatore iz Petrove u KBC Dubrava, u pomoć je priskočila i Hrvatska komora primalja. Prenosimo njihovu objavu s Facebooka:

Obzirom da se žene u Zagrebu i okolici, sukladno trenutnoj situaciji, otpuštaju kući iz rodilišta vrlo brzo nakon porođaja, Hrvatska komora primalja organizirala je timove primalja koji će pomoći trudnicama i ženama nakon porođaja, a koje trebaju primaljsku skrb.

Javite nam se na mail adresu: [email protected] i napišite problem s kojim se suočavate, vaš kontakt telefon i adresu, te ćemo vas u najkraćem mogućem roku kontaktirati telefonom, savjetovati, a po potrebi (uz sve mjere prestrožnosti) posjetiti u vašem domu.

Ujedno molimo sve primalje iz Zagreba i okolice koje su voljne i u mogućnosti sudjelovati u ovoj akciji da se prijave na istu mail adresu kako bi pravovremeno pružili adekvatnu primaljsku skrb svim ženama kojima je pomoć potrebna.

Budimo solidarni i pomognimo jedni drugima!

Foto: Instagram, HNK

Učitati još
Zatvori