Đir po Adventu: Šest lokacija koje vrijedi obići u kontinentalnoj Hrvatskoj
Đir po Adventu: Šest lokacija koje vrijedi obići u kontinentalnoj Hrvatskoj

Đir po Adventu: Šest lokacija koje vrijedi
obići u kontinentalnoj Hrvatskoj

Ovoga ljeta uspješno smo đirali po obali i donijeli vam informacije o najzanimljivijim ljetnim destinacijama. Ovoga puta vodimo vas u šetnju organiziranim adventskim manifestacijama, a nju započinjemo u kontinentalnom dijelu Lijepe naše. Krenimo u đir po Adventu!

Advent u Samoboru

Advent u Samoboru nastavlja s odličnim programom iz vikenda u vikend. Glazbeni program nudi najbolje od naše domaće scene, a koncerti se održavaju na zadivljujuće otvorenom prostoru, na Trgu Matice hrvatske. Samobor kao šarmantna destinacija, koja nudi klasični božićni ugođaj sa suvremenim elementima, pravo je mjesto na koje treba doći u ovo slavljeničko doba godine.

Doživite užitak blagdana uz raznovrsna događanja u ovom gradu, napišite pismo Djedu Božićnjaku u ugodnom ambijentu njegove kuće koja je ovog vikenda imala mnogo posjetitelja. Tu je i sajam božićnih rukotvorina te prigodno klizalište u kojem će uživati sve generacije.

Advent u Zaprešiću

Advent u Zaprešiću održava se pod nazivom Ledena bajka i odvija se na glavnome gradskom trgu, Trgu Ivana Pavla II. Centralno mjesto zabave postaje veliko klizalište na kojem najviše uživaju najmlađi, a oko kojeg su postavljene kućice-štandovi, na kojima se možete okrijepiti uz tradicionalne božićne specijalitete i kuhano vino.

Osim na Trgu Ivana Pavla II., Advent u Zaprešiću nudi raznolike programe i na drugim lokacijama. U prekrasnom dvorcu Lužnica možete uživati u programu Dvorac pod svijećama, brojnim duhovnim sadržajima i njihovu božićnu sajmu. Na sajmu možete kušati i kupiti poznate lužničke proizvode: lužnički čaj, tjestenina, domaći božićni kolači, likeri, domaći pčelinji med, pekmez, domaća šljivovica te prigodne poklon pakete.

Advent u Varaždinu

Čarolija koja Varaždin tijekom Adventa pretvara u bajkovito mjesto prepuno topline, veselja, ledenih i gastronomskih užitaka, plesa, zabave, druženja i romantike, bit će prisutna na svakom koraku. Advent u Varaždinu održava se na osam lokacija u povijesnoj jezgri, a srce adventske zabave bit će Korzo i Trg Miljenka Stančića, na kojima će se održavati glazbeni program.

Kapucinski trg bit će mjesto zabave na ledu. Smijeh, adrenalin, ples na ledu i druženje uz topli napitak i neki fini zalogaj na gastro kućicama nezaobilazan su varaždinski adventski običaj, a Ledena čarolija, kako se ovaj adventski prostor zove, jedno je od najpopularnijih mjesta varaždinskog zimskog festivala.

Ovogodišnji Advent ima i veliku kreativnu novost pod imenom „Od avanture do kulture“. Riječ je o nizu besplatnih, kreativnih radionica s ekološko-edukativnim prizvukom koje će voditi varaždinski umjetnici i zaljubljenici u grad i njegov jedinstveni prirodni okoliš, prije svega rijeku Dravu.

Advent u Koprivnici

Drugo izdanje Srednjovjekovnog božićnog sajma prerasti će u najveći božićni sajam u Hrvatskoj sa sveukupno više od 40 objekata starih zanata, izlagača i obrtnika te ugostitelja. Sajam se održava na Trgu dr. Leandera Brozovića, a potrajat će sve do 23. prosinca.

Uz mnogobrojne atrakcije poput putujućih trgovaca, vatrenog showa kojeg spremaju koprivnički mušketiri i haramije, dvorskih luda, žonglera i lakrdijaša, srednjovjekovnu kupku, svjećara i krznara te alkemičara i rakijaša, sajam će obilovati domaćim odnosno proizvodima podravskih obrtnika. Uz sve to posjetitelji će moći uživati i u prigodnim delicijama.

Advent u Osijeku

Advent u Osijeku započeo je 2. prosinca prosinca, na 236. Dan grada Osijeka, uz bogat gastro i glazbeni program trajat će do 31. prosinca. Novost je da se Advent vraća u baroknu Tvrđu, a osim glazbenog programa koji donosi tridesetak imena, poseban naglasak stavljen je na programe za djecu i obitelji. Ovogodišnje Adventiranje uz niz sjajnih koncerata donosi i prigodne izložbe, radionice i predavanja.

Photo: John Pavlish

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu

Advent iz davnina u Slavonskom Brodu čudesno je putovanje pričama Ivane Brlić-Mažuranić. Bajkoviti Advent iz davnina u Slavonskom Brodu svoju priču priča na sedam lokacija koje, svaka na svoj način, tematiziraju popularne poruke Šume Striborove isprepletene porukama Došašća. Na ovo posebno adventsko putovanje polazi se ispred Kuće Brlić, na trgu koji nosi Ivanino ime. Na tom mjestu, nazvanom Ognjište, nalazi se poznati kamin.

Upravo vatra iz kamina, iz kojih su iskakali Domaći, inspirirala je Ivanu da napiše Šumu Striborovu. Nakon ognjišta, koje simbolizira srce svakog doma, Advent iz davnina vodi do posebnog mjesta na ispred brončanoga kipa Ivane Brlić-Mažuranić, a nosi naziv Polje milosrđa. Ime je dobilo po njezinoj božićnoj priči koja nas, kroz lik djevojčice Draguše koja mrvicama hrani gladne ptičice, podsjeća na vrijednost dobrote i nesebičnosti.

Photo: John Pavlish
Photo: John Pavlish

Šuma začarana smještena je u parku koji vodi prema brodskoj Tvrđavi.  Ona u središte stavlja bijelog jelena kao simbol dobrote, nevinosti i zahvalnosti te nas podsjeća što je uistinu važno u ovom svijetu  blještavila i materijalnih bogatstava.

Šetajući dalje Tvrđavom Brod nailazimo na 12 vjeverica koje čine zanimljivo i živahno mjesto Vjeverice iz šume Striborove koje, kao oda djeci, podsjeća na trenutke igre i  zajedništva. Veliko klizalište predstavlja Jezero zamrznuto, a nakon klizanja put Adventa iz davnina ponovno vodi na Korzo gdje je svoje mjesto pronašlo Selo srebrom ograđeno. Tematizirajući dio Ivanine priče o baki koja umjesto mladosti i sreće ipak odabire svoje najmilije, ovo mjesto simbol je bezuvjetne majčine ljubavi i oprosta. A upravo s ljubavlju i završava ovo jedinstveno adventsko putovanje, uz poruke i jednu crvenu klupicu stvarajući mjesto koje se jednostavno zove Ljubav.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori