Dina Ćorić Bosnar: Put u Ayutthayu

Prije prvog putovanja na Tajland, kod prijateljica Tajlanđanki sam se raspitivala gdje svakako moram otići i jedan odgovor bio je uvijek isti, Ayutthaya. Unatoč temperaturi od trideset i osam stupnjeva, neprestanom suprugovom zanovijetanju i ukazivanju kako je vani prevruće za hodanje po ruševinama, nisam se dala smesti.

Ayutthaya

Odlučila sam da ćemo dan provesti u Ayutthayi, nekadašnjem glavnom gradu Sijama, kako se onda nazivao Tajland, a koji je od Bangkoka udaljen dva sata vožnje automobilom. Povijesni grad Ayutthaya osnovan je u četrnaestome stoljeću. U to doba bio je jedan od najvećih urbanih centara svijeta, središte sijamske trgovine i diplomacije. Strateški je smješten tako da je okružen trima rijekama koje su grad povezivale sa Sijamskim zaljevom. Pozicija je uvelike štitila grad od poplava koje bi taj kraj zadesile svake godine, ali i od potencijalnih neprijatelja.

Ayutthaya

Unatoč tome, 1767. godine, Ayutthaya je uništena od strane Burme, čija je vojska potpuno spalila grad i natjerala stanovništvo na bijeg. Iako vidljivo oštećene, ruševine i dalje izazivaju oduševljenje svakog posjetitelja.

Ayutthaya

Došavši na na odredište, u sekundi sam shvatila zašto je UNESCO 1991. godine uvrstio Ayutthayu u svjetsku kulturnu baštinu. Hramovi, pagode, predimenzionalni kipovi Bude, kao i Budina glava zarobljena u korijenju drveta, paralizirali su me svojom ljepotom. Kao i uvijek kada me oduševi prizor pred kojim se nađem, uzela sam fotoaparat u ruke i pokušavala zarobiti veličanstvene građevine, neke manje, a neke ipak znatno uništene. Mnogo ih je bilo pod restauracijom, pa su skele i dizalice kvarile kadar, ali sam uvjerena da me to i spasilo od bijesnih supruga i vodiča kojima nije bilo jasno zašto baš moram isti hram slikati pedeset puta, a ne želim biti na slici za uspomenu. Jesam li rekla da je temperatura bila trideset i osam stupnjeva?

Ayutthaya

Ayutthaya

S obzirom da smo cijeli dan proveli šetajući po ruševinama i diveći se ljepotama ovog starog grada, nismo imali vremena za obilazak restorana, kafića, tržnica, čak ni za jahanje slonova, što je u Ayutthayi navodno prava atrakcija, preostaje mi samo da s vama podijelim dio fotografija zbog kojih sam izluđivala svoja dva suputnika.

Ayutthaya

Ayutthaya

Ayutthaya

0