Znate li što može razveseliti bake, djedove i sve starije u vašoj obitelji ovih blagdana?

Znate li što može razveseliti bake, djedove i sve starije u vašoj obitelji ovih blagdana?

Ispred nas je doista jedan sasvim drugačiji Božić i blagdani u dosad neviđenom okruženju i atmosferi. Manje druženja i izostanak velikih obiteljskih okupljanja podrazumijevaju se ove godine. Mnoge od nas posebno brine sigurnost naših starijih članova obitelji, majka, očeva, baka i djedova…

Ta je skupina posebno osjetljiva, a jednu sasvim novu svakodnevicu žive osobe u domovima za starije. Čak 17 tisuća ljudi u Hrvatskoj živi u takvim ustanovama. U skladu s mjerama zaštite uslijed pandemije koronavirusa, domovi za starije su bili primorani strogo ograničiti posjete članova obitelji i volontera. Tako su društveni kontakti i druženja, koji su uvijek igrali ključnu ulogu u svakodnevici štićenika domova za starije, ustupili mjesto golemom osjećaju usamljenosti i izoliranosti, koja u ovo blagdansko vrijeme posebno teško pada i njima i njihovim obiteljima.

Učinimo netipične blagdane ljepšima

Ako nas je 2020. godine ičemu naučila onda je to da možemo izbrisati sve granice, a posebno one prostorne. Možda moramo smanjiti susrete, ali ne i kontakte. Dok smo za vrijeme prvog lockdowna lakše komunicirali sa svojim prijateljima i vršnjacima, čuti svoje drage, starije osobe bilo je nešto teže jer im korišenje video poziva i chat aplikacija možda nije u malom prstu.

Digitalna edukacija u ovakvim vremenima može učiniti nevjerojatnu razliku i poboljšati život naših starijih bližnjih, ali i cijele obitelji. Informiranje starijih i njihovo educiranje o korištenju tehnologije radi značajnu promjenu u njihovoj svakodnevici, ispunjava im vrijeme i olakšava im kontakt s drugim osobama. I baš tako ove blagdane, iako drugačije, svejedno možemo provesti na okupu sa cijelom obitelji!

Ovih je blagdana cijela obitelj na okupu u malo drugačijem izdanju

Svjestan problema, Hrvatski Telekom je u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb pokrenuo nacionalni program digitalne edukacije starijih osoba. U prvoj fazi Programa, koji je dio šireg društveno odgovornog koncepta „U dobrim rukama“, Hrvatski Telekom je donirao tablete i besplatan internet za 14 domova za starije diljem Hrvatske, a sljedeće je godine programom će biti obuhvaćeni dodatni domovi.

Među prvim su ustanovama koje su postale dio HT-ovog programa digitalne edukacije Dom umirovljenika Osijek, Dom Buzin, Dom za starije i nemoćne osobe Trešnjevka, Dom za starije Maksimir, Dom za starije osobe Medveščak, Dom za starije osobe Centar, Dom za starije osobe Dubrava, Dom za starije osobe Ksaver, Dom za starije osobe Park, Dom za starije osobe Sveti Josip, Dom Mali Kartec, Dom za starije i nemoćne Lovret, Dom za starije i nemoćne osobe Sveta Ana te Dom za starije i nemoćne osobe Split.

Korak po korak: Od WhatsApp video poziva do korištenja raznih alata

Poziv, fotografije, dopisivanje…sve su to male stvari koje mnogi od nas rade na svakodnevnoj razini, a koje starijima mogu promijeniti cijeli dan na bolje.

Kako bi korisnicima domova za starije uljepšali blagdane, ali i generalno kvalitetu života za vrijeme pandemije, angažirao se i Kluba volontera Hrvatskog Telekoma. Pripremat će jednostavne i razumljive edukativne video materijale koji će starijim sugrađanima pomoći da lako svladaju korištenje različitih digitalnih alata. Tako će im omogućiti da budu povezani i u stalnom kontaktu sa svojim obiteljima i prijateljima. U prvoj video edukaciji štićenici 14 domova za starije u Gradu Zagrebu naučit će kako uspostaviti WhatsApp video pozive na svojim tabletima. Edukativni video materijali će se kontinuirano nadograđivati te će uskoro biti objavljeni na službenim kanalima Hrvatskog Telekoma i drugim zainteresiranima.

„Digitalni alati su tu da nam olakšaju život. Nažalost, velik broj naših građana starije životne dobi nema dovoljno digitalnih vještina kako bi mogli iskoristiti njihove prednosti. Zbog toga program digitalne edukacije starijih sugrađana vidimo kao ispunjavanje naše misije povezivanja svih u Hrvatskoj s mogućnostima digitalizacije i izgradnje svijeta boljih mogućnosti. Želimo ih naučiti kako koristiti digitalne alate poput video poziva putem kojih mogu puno češće čuti i vidjeti svoje najbliže. U Hrvatskom Telekomu smo svjesni svoje važne uloge u osiguravanju jednakog pristupa tehnologiji za sve u Hrvatskoj, i nećemo prestati dok to ne ostvarimo“, izjavio je Ivan Bartulović, član Uprave za ljudske resurse Hrvatskog Telekoma na predstavljanju projekta.

“Želimo ih naučiti kako koristiti digitalne alate poput video poziva putem kojih mogu puno češće čuti i vidjeti svoje najbliže”

„Projekt digitalne edukacije odlično je prepoznao jednu vrlo ugroženu skupinu građana u vrijeme epidemije i zatvaranja društva – štićenice i štićenike domova za starije osobe, koji su u ovim nesretnim okolnostima gotovo pa potpuno odsječeni od svojih najbližih. Volonterski centar Zagreb prepoznaje vrijednost projekta i veselimo se njegovom pozitivnom utjecaju na kvalitetu života vaših štićenika,“ – rekla je Nina Butić Ivanković, izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb.

Hrvatski Telekom nastavlja uljepšavati ovaj neobičan period korisnicima domova za starije, a i vi možete biti dio priče i prijaviti dom koji želite uključiti u program ‘Generacije zajedno.’

Svi smo svjesni kako ništa ne može zamijeniti kontakte i druženja uživo, no zahvaljujući tehnologiji, starijim članovima našeg društva možemo otvoriti vrata digitalnog svijeta te osjećaj samoće i izoliranosti, umanjiti i zamijeniti povezanošću i uključenošću za ljepši kraj 2020. godine.

Foto: Unsplashed, PR

Učitati još
Zatvori