Znate li što je ‘debeli’ utorak?

Znate li što je
‘debeli’ utorak?

@meganleevoigt

@meganleevoigt

Jeste li čuli za “debeli” utorak? U Hrvatskoj poznatiji kao fašnički utorak, mardi gras ili fat tuesday posljednji je dan sezone karnevala kada se diljem svijeta održavaju različite svečanosti i parade pod maskama. Jednako kao što posljednji dan karnevala obilježen raskošnim, šarenim maskama i velikim svečanostima održanim na ulicama diljem svijeta, karnevalska sezona, a osobito njezin posljednji dan poznat je po ukusnim delicijama i tradicionalnim slasticama.

proteinskepalacinke-velika

U Hrvatskoj današnji dan za mnoge će biti obilježen s nekoliko tradicionalnih krafna punjenih omiljenim džemom ili čokoladom i lako je pretpostaviti i zamisliti da ga druge države diljem svijeta na svom tanjuru obilježavaju na isti način. Ipak, usprkos sličnosti u raskoši i šarenilu maska koje nosimo, delicije kojima obilježavamo današnji dan razlikuju se od mjesta do mjesta.

Omlet

@edibleash

Mardi gras, fat tuesday ili fašnički utorak u Španjolskoj je poznatiji kao dan omleta, u Velikoj Britaniji kao dan palačinka, dok je u Južnoj Americi i nekim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država obilježen prigodnom šarenom slasticom zvanom kraljeva torta. Kad govorimo o dekoracijama i šarenilu, kraljeva torta jedna je od najraskošnijih slastica čije dekorativni detalji kao da stvaraju njezinu masku zvana, dok se unutar nje krije vrlo neobična i zanimljiva tradicija. Svaka kraljeva torta u jednom svom komadu krije malu plastičnu bebu, a sretnik unutar čijeg se komada beba nalazi smatra se kraljem današnjeg dana.

Fat tuesday slastice

@indulgesweetspot

Dok se tradicionalna karnevalska jela u Španjolskoj, Velikoj Britaniji i Južnoj Americi bitno razlikuju od naših krafna, Litva i Portugal, čak i Havaji, države su čija tradicija ima okus sličan našoj. U Portugalu i na Havajima se tradicionalno, prema starim obiteljskim receptima koji se prenose s koljena na koljena, spremaju malasadas, slastice nalik fritulama. Dizano slatko tijesto prženo u ulju, posipano šećerom omiljena je karnevalska tradicija i u Litvi gdje se na popisu sastojaka koji stvaraju ovaj mekani i slatki desert nalaze se i suhe grožđice i alkohol. Osim delicije slične krafnama poznatije kao sprugos, karnevalski desertni tanjur u Litvi uključuje i blynai, male palačinke.

Fat tuesday slastice

@sugar_to_dust

Skandinavske zemlje na zadnji dan karnevalskih svečanosti pripremaju semlu ili fastelavnsboller, slatko tijesto punjeno s kremom ili marcipanom. Iako se tradicionalno pripremaju na fat tuesday i jedu posipane s malo cimeta, uz šalicu toplog mlijeka, sve češće Skandinavci ovu ukusnu slasticu pripremaju svaki utorak tijekom korizme.

Fat tuesday slastice

@earlymorningheart

Nebitno odlučite li se za tradicionalnu krafnu ili isprobate slatku tradiciju Velike Britanije, Portugala ili Skandinavije, danas je dan kada bez imalo grižnje savjesti možete uživati u ukusnim slasticama i desertima.

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori