Lampa koja pomaže otkloniti depresiju

Eleonore Delisse mlada je nizozemska produkt dizajnerica, dobitnica Wallpaper Design Awards 2015. Nagradu je osvojila za zanimljivi rad lampe neobičnog naziva ‘Day & Night Light’ (u slobodnom prijevodu znači ‘danje i noćno svijetlo’).

Day & Night Lights_4_Photography credits to Laurids Gallée

Radi se o lampi koja se referira na utjecaj svjetla na psihu, posebno tijekom promjene godišnjih doba. Kao studentica Eleonore Delisse dizajnirala je lampu kao dio diplomskog projekta na ‘Dessign Academy Eindhoven’ koju je pohađala.

Day & Night Lights_1_Photography credits to Laurids Gallée

Staklo lampe rotira se kako bi projiciralo boje koje su čovjeku potrebne kako bi njegov cirkadijurni ritam mogao neometano funkcionirati. Cirkadijurni ritam ciklično je kolebanje neke biološke funkcije s trajanjem jednoga ciklusa oko 24 sata tj. jednog dana. Npr. tjelesna temperatura je u većine ljudi najniža pred jutro, postupno raste tijekom dana, dostiže maksimum navečer, a zatim se postupno snizuje. Velik broj čovjekovih fizioloških i psihofizioloških funkcija pokazuje dnevne varijacije, meteoropati to najviše osjećaju i kod njih se takva neravnoteža najbolje može vidjeti i prepoznati.

Day & Night Lights_7_Photography credits to Laurids Gallée

Na trajanje cirkadijurnih ritmova utječu okolinski čimbenici poput cikličnog izmjenjivanja svjetla i tame. Lampa dizajnerice, baš zbog svojeg mijenjanja boje odlično se može upotrijebiti za uspostavljanje balansa neravnoteže ritma. Lampa svijetli plavo u jutro kako bi stimulirala budnost, dok topla narančasta boja potiče na san. Ova lampa bi mogla biti rješenje i otklon zimske depresije i(ili) proljetnog umora.

day and light lamp post 2

Više o radu mlede dizajnerice možete saznati na njezinoj web stranici eleonoredelisse.com.

Foto: Facebook

0