Danas je međunarodni dan kave

Iako potječe iz Abesenije, područje današnje Etiopije, kultura ispijanja kave u potpunosti je zaživjela zapravo kada je uvedena u zapadni svijet i to od 17. stoljeća. Biljka, a i piće, dobili su naziv po jugozapadnoj Etiopskoj pokrajini Kafa (danas Kefa) u čijem je gorju i otkrivena biljka. No, postoji i druga verzija priče koja tvrdi da je zapravo ova regija dobila ime po kavi, a ne obrnuto. Bilo kako bilo, obje teorije povezuju ime kave s njenim geografskim porijeklom.

Ispijanje kave na europskim područjima jako brzo je postalo jedno od glavnih i učestalijih društvenih običaja pa tako u vrijeme kada većina europskih gradova otvara prve kavane, otvara se prva kavana i u Hrvatskoj. Otvorio ju je u Zagrebu trgovac Leopold Duhn 1748. godine. Gosti su kod Duhna, osim kave, mogli popiti čaj i čokoladu. Kavu je nabavljao u Nizozemskoj, koja je u to vrijeme prednjačila u trgovini s kavom. Stari dokumenti iz 1756. godine spominju Valentiusa Horru, još jednog od prvih zagrebačkih ‘caffeariusa’.

Do kraja 18. stoljeća otvara se veliki broj raskošno uređenih kavana. U drugoj polovici 19. stoljeća kavanski život postaje vrlo popularan, što pogoduje otvaranju kavana i u ostalim hrvatskim gradovima. U njima se sastaje društvena elita gdje vodi burne filozofske rasprave o raznim temama, a posebno o kulturi i politici, čitaju se izdanja svjetskih, stranih novina i časopisa te su kavane dobile nadimak ‘platonske akademije’. Te stare kavane su u jednom trenutku kulturne povijesti postale zanemarene, no s ponovnom obnovom kulture prženja, pravljenja i ispijanja kave i kavane dobivaju svoj novi sjaj, kao što je obnovljena kavana Johann Franck u Zagrebu.

Načini pijenja kave kod nas su različiti – najčešća kućna varijanta turske kave dobila je opasnu konkurenciju s aparatima za pripremu kave pod pritiskom. Jedan od vodećih je Dolce Gusto koji donosi sve okuse i teksture prženog zrna kave koje oslobađa svoj puni okus u talijanskom espressu, produženoj kavi, Café au lait i svim ostalim okusima koje biste inače jedino mogli kušati u kavani.

dolcegustodrop-velika

Osim trenda pripreme kave iz kapsula, često se eksperimentira s kavom i raznim drugim okusima i teksturama te maštoviti recepti za ovo opojno, a nekima toliko nužno piće, postaju sve bogatiji i šereniji. Današnji dan mnoge kavane i kafići obilježit će s kavama pripremljenim na najrazličitije načine. Ako vam ispijanje kave na zagrebačkom suncu zvuči kao odličan dnevni izlazak, svratite do 42 Coffee Co. ili do Corner Bara i počastite se s jednom ukusnom kavom, na svjetski dan kave.

Foto: Instagram, Dolce Gusto

0