Dan žena u društvu Purgerice koja zna sve priče o slavnim Zagrepčankama

Dan žena u društvu Purgerice koja zna sve
priče o slavnim Zagrepčankama

Dan žena je svaki dan. Zar ne? Ali, povodom “službenog” Dana žena, koji se obilježava u petak, 8.3., Purgerica vas službeno časti s 2 glanc nove špancirancije pod nazivom “Servus damski Zagreb moj”. Ova damski galantna šetnja ima nekoliko specijalnih zadataka – prisjetiti vas na naše najpoznatije dame, štiklece o njihovim životima, škandale, intrige, ali i njihovu snagu, djela, životne pozive, te kako su time zauvijek obilježile beli Zagreb grad. Čekaju vas priče o našim najpoznatijim stilisticama, pjevačicama, spisateljicama, sufražetkinjama, slamateljicama srca, kondukterkama, i naravno – pravim coprnicama.

Kada, kako i gdje španciramo?

Petak, 08.03., u 19h
Subota, 09.03., u 18h
Mjesto polaska za obje špancirancije: kod Manduševca
Trajanje špancirancija: 1.5h

Kako prepoznati purgericu?

Simpatična Purgerica koja će vam otkriti sve zagrebačke tajne i ispričati priče o zanimljivim Zagrepčankama, pojavit će se u crnoj-zagrebački-damskoj kombinaciji, s pokojim neobičnim rekvizitom u rukama.

Specijalno damsko upozorenje!

Sve dame na španciranciji očekuje posebno iznenađenje. Ali, jednako tako i svu galantnu gospodu koja će pratiti svoje dame – Purgerica će i vas počastiti.

Kakva vas tura očekuje?

U vremenima kada je sve važnije imati glas koji se čuje, ova tematska špancirancija dolazi kao poklon ali i podsjetnik da, u prošlosti našeg grada (a i zemlje), onda kad je bilo vrlo teško, a često i nepopularno, imati snažan glas i svoju volju, žene su bile te koje su hrabro izražavale svoja mišljenja, borile se za ono što je ispravno, a svojim talentima i kreativnošću, zauvijek ostavile našem gradu naslijeđe, koje smo dužni čuvati, promovirati i pripovjedanjem prenositi dalje. I ne zaboravimo, sve su to radile bez modernih marketinških alata, bez mobitela, bez e-maila, i često, u vrlo kompliciranim haljinama.

Purgerica, kao pripovjedačica, kojoj je glas osnovni alat, ovoga puta želi usmjeriti svoj glas s posebnom posvetom – svojoj baki Giordani i svojoj mami Roži, Ženama s velikim Ž, koje su je naučile da je jako važno biti drugačiji. I da baš zato što si drugačija od drugih, stvari će biti teže, ali i vrednije.

Takvih, drugačijih od drugih, u Zagrebu je bilo bezbroj. Od prve kondukterke ZET-a, do prve galantne stilistice, prve svjetski priznate operne dive, prve Miss Europe, prve novinarke koja je srušila sve moguće postojeće barijere u svijetu rezerviranom (do tada) samo za muški rod, sve do onih, čije su sudbine završavale na tadašnjem zagrebačkom Zvezdišću, jer su imale svoj glas.

Ovog ćemo Dana žena, iskoristiti Purgeričin pripovjedački glas, da nanovo, uz najljepše štiklece, o poznatim i manje poznatim damama, svima njima udahnemo glas. Jer sve dok imamo glas koji priča njihove priče, i naše će priče moći živjeti. A možda će te iste priče inspirirati jednu novu revolucionarnu novinarku, znanstvenicu, sportašicu ili stilisticu. Jer zagrebačke dame su oduvijek bile, baš to – revolucionarne.
Posvetom svojoj baki i mami, Purgerica ove 2 posebne špancirancije, posvećuje i svim bakama, mamama, sestrama, tetama, prijateljicama, ženskim srodnim dušama, čiji se glas čuje svaki dan, i čiji je Dan žena, baš svih 365 dana u godini. I neka tako i ostane.

Prijave

Svi zainteresirani i zainteresirane mogu se prijaviti putem  SMS-a, Whatsappa ili Vibera na: 0916363661, ili putem maila na: [email protected]

Važno je upisati ime i prezime, datum kada želite špancirati i koliko osoba vodite sa sobom.

Foto: Sanja Jagatić, privatna arhiva

Učitati još
Zatvori