Crno-bijeli filmovi s najljepšim ljubavnim pričama za subotnje poslijepodne

 

View this post on Instagram

 

A post shared by vintagemovies60s (@vintagemovies60s) on

Velike filmske ljubavne priče, mnogi će se složiti, puno bolje izgledaju u crno-bijelim filmovima. Do danas su popularni i volimo ih gledati jer su neiscrpan izvor inspiracije. Ako nikada niste pogledali crno bijeli film, subotnje popodne je savršeno za opuštanje uz dozu romantike. Sve što vam treba su topli napitci, pletena deka i domaće kokice. Stari klasici imaju priču, dušu i štih koji filmovi današnjice nažalost sve više gube. Naglasak je na udvaranju, džentlmenskim manirama, ljubavnim pismima i sastancima zakazanima danima unaprijed.

Ljubavne priče koje danas gledamo uz svu tehnologiju, ne mogu se uspoređivati s filmovima iz prošlosti, jer su neke od najživopisnijih verzija nastale u crno bijeloj tehnici. Hollywoodski zavodnik Cary Grant, zatim Gary Cooper i Humphrey Bogart utjelovili su neke od glavnih romantika najvećih filmskih ljubavnih priča. Poznate glumice poput Joan Fontaine, Audrey Hepburn i Grace Kelly  pamte se po gracioznosti, stilu i glumačkom talentu. Izvor su inspiracije mnogim ženama današnjice kako u modi tako i u filmskoj industriji. U nastavku donosimo četiri ljubavne priče u crno bijelim klasicima za savršeno subotnje poslijepodne.

 Casablanca, 1942.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Next Best Picture Official (@nextbestpicture) on

Kada netko spomene crno bijele filmske ljubavne priče, za mnoge prvi film u nizu koji padne na pamet je Casablanca.  Američka ratna romansa s Humphreyem Bogartom i Ingrid Bergman u glavnim ulogama priča je o ciničnima Ricku i Ilsi Lund, a govori o pomalo ludoj, ali velikoj ljubavi. Mjesto radnje je grad Casablanca u Maroku za vrijeme 2. svjetskog rata dok je još bio pod kontrolom Vichyjevske Francuske.  Ukratko, radnja se vrti oko Ricka koji mora odabrati između ljubavi za ženu i onog što je ispravno, pomaganja njoj i njenom mužu, vođi Pokreta otpora da pobjegnu iz Casablance kako bi mogli nastaviti borbu protiv nacista. Rečenica iz filma ‘ We will always have Paris’ i još neke, postale su dio svakodnevnih poštapalica koje rado koristimo.

Praznik u Rimu, 1953.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Perles & Paroles (@perlesetparoles) on

Jedan od omiljenih klasika mnogih sigurno je romantična komedija ‘Praznik u Rimu’. Priča je to o princezi koja pobjegne tijekom službenog posjeta Rimu i na neobičan način pronalazi ljubav u romantičnom talijanskom zraku. Sprijateljuje se s američkim novinarom, koji samo želi ekskluzivnu priču, ali kasnije se zaljubljuje u nju. U glavnoj ulozi je legendarna Audrey Hepburn koja je za ulogu u tom filmu nagrađena i Oscarom za najbolju glumicu. Američkog novinara utjelovio je Gregory Peck. Ljubavna priča prikazana je jednostavno i lijepo, a za uspjeh filma zaslužna je i kemija između Gregoryja i Audrey, o kojoj se šuškalo za vrijeme snimanja.

Sumnja, 1941.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Turner Classic Movies (@turnerclassicmovies) on

U režiji Alfreda Hitchcocka snimljen je američki crno bijeli klasik ‘Sumnja’. Protagonistica, čiji lik tumači Joan Fontaine, je bogata usidjelica koju uspije oženiti šarmantni zavodnik čiji lik tumači Cary Grant. Kroz rasplet ljubavne priče ona počinje sumnjati kako ju je muž ne samo oženio radi bogatstva, već planira i njezino ubojstvo. Njezina paranoja prema kraju filma sve više raste, pa će i gledatelji ostati zbunjeni realnošću situacije. Zanimljivo je kako se scenarij vjerno držao hollywoodskog kodeksa cenzure te izbacio svaku referencu na preljub. ‘Sumnja’ se smatra jednim od najboljih i najuspješnijih Hitchcockovih trilera. Film čiji ćete završetak gledati s nestrpljenjem i napetošću do zadnje minute, neće vas razočarati raspletom priče.

Točno u podne, 1952.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Great Movies Daily (@greatmoviedaily) on

Ne tako tipičan ljubavni film, ‘Točno u podne’ je američki vestern s Garyjem Cooperom i Grace Kelly u glavnim ulogama. Radnja govori o šerifu jednog grada na Divljem zapadu, koji se sam suprotstavlja ubojitoj bandi. Na dan svog vjenčanja šerif  saznaje da se čovjek kojeg je prije nekoliko godina poslao u zatvor, vraća vlakom u podne kako bi se osvetio. Iako isprva odluči pobjeći s novom suprugom, osjećaj odgovornosti vraća ga u grad. No, kad od građana koje je godinama štitio zatraži pomoć, oni mu redom okreću leđa te ga s vremenom ni vlastita supruga više ne podržava.  Jedinu podršku nalazi u nekadašnjoj ljubavi, Meksikanki Helen. Ako vam je potreba doza adrenalina i niste raspoloženi za klasične ljubavne priče, ovaj vestern je idealan izbor za vas.

 

Foto: Instagram

0