Cool stan s pogledom na sljemensko zelenilo

Cool stan s pogledom na
sljemensko zelenilo

ausar04

Stan u savršenom zelenom okruženju u Zagrebu

Savršeno životno okruženje poznati marketinški stručnjak pronašao je u blizini zagrebačkog centra, u manjoj stambenoj zgradi okruženoj gustom šumom. Iako je jednosobni stan od 60 kvadrata kupio kao novouređen, estetski i funkcionalno situacija je bila daleko od idealne. U početku, ideja je bila samo detaljima oplemeniti postojeće stanje, ali je vrlo brzo odluka pala na potpuno preuređenje. Za taj projekt angažiran je afirmirani mladi arhitekt Andrej Došen. Radi kvalitetnijeg rasporeda, on je uspio rušenjem i prenamjenom nekih prostorija ostvariti veliki otvoreni dnevni dio, pogodan za druženja, te manju garderobu uz njega.

Moderno uređenje s akcentima u boji

Nadalje, kako bi postigli kompromis između reprezentativnih, skupljih rješenja i financijski nezahvalne situacije rušenja potpuno nove kupaonice i podova, arhitekt je sugerirao nekoliko dovitljivih rješenja. Tako je primjerice u kupaonici, umjesto novih pločica odabrano povoljnije rješenje- posebni premaz kojim se prekrivaju postojeće pločice. On izgledom podsjeća na beton zbog čega u potpunosti pristaje u ‘muški stan’. U harmoniji s njime izvedena je i kuhinja, grublje sive teksture.

ausar16

ausar03

Pošto je stan prepun sivih i bijelih detalja, kako ne bi djelovao hladan, podovi i pojedine plohe izvedeni su u drvetu. Iznimno je kvalitetan parket masivnih dimenzija, koji je slagan dijagonalno, kako bi razbio ortogonalnost prostora. Boje korištene za akcente su žuta i plava. One su strateški primijenjene na pojedinim mjestima kako bi se dobili željeni efekti. Posebna plavo bijela 3D tapeta uparena je s tepihom, dok žuta komoda, žarulja i kanta za otpatke vizualno ujedinjuju dnevni boravak i kuhinju.

 

ausar07

 

Zanimljivi detalji i maksimalna udobnost

S obzirom na kreativnu prirodu posla vlasnika, tako je i interijer ispunjen zanimljivim umjetninama i dizajnerskim detaljima, poput vješalice u hodniku, sata u kuhinji, te visećih biljaka.
S druge pak strane, osim estetike, veliki je naglasak stavljen na udobnost, kako vlasnika tako i njegovih psa i mačke, pa tako svo troje imaju nekoliko “svojih kutaka” u stanu.

Konačno, izazov u uređenju bio je i vremenski rok od mjesec dana, koji je postignut izvrsnom koordinacijom vlasnika, arhitekta i izvođača, te svakodnevnim obilaženjem salona namještaja, što je sve neminovno rezultiralo i dozom stresa- nešto na što se mora pripremiti svatko tko kreće u uređenje stana.

ausar05

ausar06

ausar21

ausar 01

ausar 16

ausar 15

ausar 07

ausar 03

ausar15

ausar13

ausar 09

ausar 14

ausar 13

ausar 02

ausar 08

ausar10

Foto: Saša Jungić

Preporuka

Zatvori