Cool film i izložba večeras na Vox Feminae Festivalu

Cool film i izložba večeras na
Vox Feminae Festivalu

My queens

My queens

Vox Feminae Festival ove godine donosi odličan sadržaj, a danas u Zagrebu možete posjetiti otvorenje izložbe My queens umjetnice, fotografkinje Ines Kotarac u Galeriji Sivoj, dok filmski program festivala donosi projekcije filmova Off Path i Feminista u Centru za Kulturu Trešnjevka.

Serija fotografija My queens Ines Kotarac, posvećena queer umjetničkom kolektivu House of Flamingo koji djeluje od 2013. godine, predstavlja svojevrsnu vizualnu povijest ovog kolektiva, ali i pokušaj bilježenja i slavljenja queer kulture i prakse draga koja je kroz povijest često bila svjesno potiskivana ili naprosto zaboravljena. House of Flamingo jedinstven je umjetnički kolektiv na ovim prostorima, stoga je potreba za prepoznavanjem njihova djelovanja u lokalnom kulturnom kontekstu još veća.

My queens

My queens

My queens

My queens

No, fotografije Ines Kotarac nadilaze puki dokumentarizam. Već iz naslova naslućujemo da je njen odnos prema subjektima ponešto prisniji, osobniji. Ines je, kako sama navodi, fotografirala članove i članice kolektiva od njegovih početaka, prvih nesigurnih koraka, gledajući ih kako iz nastupa u nastup rastu i sazrijevaju, kako se, na koncu, pretvaraju u zvijezde.

U 20 sati u Centru za kulturu Trešnjevka održat će se projekcije filma Feminsta režiserke Myriam Fougere, no prije njega je na rasporedu francuski kratki film od 3 minute Off Path koji potpisuju Julie Jouve i Rida Belghiat.

Myriam Fougere 2015. priključila se grupi mladih aktivistkinja koje su formirale karavanu. Cilj putovanja bio je obići dvadesetak europskih zemalja, od Turske do Portugala preko Balkana, Italije i Španjolske. Otkrivajući kako ovaj novi tip društveno i politički angažiranih žena živi svoje osobne živote, Feminista dokumentira kako je predana međunarodna skupina putnica proputovala tisuće kilometara kako bi se ujedinila s drugim ženama. Na projekciji gostuje i autorica Myriam Fougere.

Više informacija o sadržaju i programu ovogodišnjeg izdanja Vox Feminae Festoivala možete saznati na voxfeminae.net i prateći Facebook stranicu.

Foto: Ines Kotarac

Učitati još
Zatvori