Čokoladni mousse od samo dva sastojka

Čokoladni deserti najbolja su stvar ikada, u to vas ne moramo uvjeravati. No, čokoladni veganski, brzi, jednostavan desert od samo dva sastojka – e to je nešto što s vama jedva čekamo podijeliti. Spremiti ga možete večer prije tako da ga čak ujutro možete servirati kao zdravu varijantu laganog doručka uz recimo, zobenu kašu, sušeno voće, orašaste plodove ili samo s kavom. A obzirom na jednostavnost i brzinu pripreme, odlično je rješenje za iznenadne goste ili za utaživanje želje za slatkim u recimo, nedjelju kasno navečer, taman kada ste si pripremili film i izlazak iz kuće do dućana u tom trenutku nešto je najmrskije moguće…

Dakle, za ovaj recept trebaju vam dva osnovna sastojka i možda pokoji dodatak. Prvi i osnovni jest, dakako, čokolada. Ona za kuhanje, ili bilo koja s većim udjelom kakaa, gorka, bila bi idealna. Nju rastopite u posudi postavljenoj poviše druge u kojoj ključa voda. Ovo je jednostavan, a siguran trik kako čokolada ne bi zagorila i kako bi se ravnomjerno rastopila u gustru svilenkastu masu.

Drugi sastojak nešto je neuobičajen, no vjerujte, jako efektan. Radi se o vodici koja se nalazi u konzervi sa slanutkom. Kupite jednu srednju konzervu, ocijedite slanutak i nemojte baciti vodu, već ćete ju iskoristiti za mousse. Slanutak iskoristite za varivo, ili još bolje hummus! Ta voda se zove aquafaba i ima fantastična svojstva. Jedno od njih jest da ju s mikserom možete istući u pjenu poput šlaga. Što ćete sada s ovom vodom iz konzerve i učiniti. Namjestite mikser na najjače i krenite.

Pomiješajte rastopljenu čokoladu u istučeni ‘šlag’ od aquafabe te smjesu rasporedite po zdjelicama i stavite na hlađenje ne cca pola sata do sat i vaš mousse je spreman! No, učinite ga zanimljivim – pospite ga kokosom, izmrvljenim lješnjacima ili, nama najdraže – čilijem. Okus je fantastičan. A ako ste raspoloženi za nešto konkretniji desert – napravite bazu od keksa kao za cheesecake, dobro utapkajte u posudu i ulijte mousse. Isto u hladnjak na pola sata do sat i vaš kolač je gotov.

T.R.

Foto: Instagram

0