Novo mjesto za vrhunsku kavu u Zagrebu

Zagreb odnedavno ima još jedan caffe bar, ali sigurno se pitate zašto bi se u moru mjesta baš ovaj izdvojio. I razlog je jednostavan – zbog vrhunske kave! Nakon što je otvorena pržionica kave Cogito Coffee u ulici Jurja Žerjavića 7/2, tik do Cafea u Dvorištu, mnogi su kavoljupci željno iščekivali da dvojac iza imena otvori i svoj kafić u kojem će s guštom uživati u mješavinama kave koje dečki miksaju.

cogito11

Iako su njihove mješavine bile dostupne na nekoliko mjesta u gradu, ipak je vlastiti coffee shop ono što su i sami priželjkivali. U Cogito Coffee Shopu u Varšavskoj 11 tako sada imate priliku uživati u odličnoj kavi koju prže sami, ali i sladoledima preslatke samoborske slastičarnice Medenko kojoj je ovo izlet u glavni grad.

cogito7

Kako je došlo do pokretanja prvo pržionice, pa onda i otvaranja coffee shopa upitali smo Cogito Coffee Roasters – Matiju Hrkaća i Matiju Belkovića. Dečki su niz godina u svijetu kave. Matija Hrkać je trostruki osvajač titule najboljeg hrvatskog bariste i 7. u svijetu 2012. godine, a Matija Belković je vlasnik popularnog Cafea u Dvorištu kojeg su gosti od početka prepoznali kao mjesto gdje se služi odlična kava.

cogito2

Matija Belković i Matija Hrkać

“Shvatili smo da Zagrebu i Hrvatskoj fali mala pržionica vrhunske kave. U svijetu poznate kao specialty coffee i vec dugi niz godina trend k stvaranju i pružanju gostima najboljih mogućih kava.
Ideja se rodila slučajno, uz pivu kako se kaže, ali to je bio i neki logičan nastavak našeg puta u svijetu vrhunske kave. Imao sam srece posjetiti plantaze kave u Tanzaniji i Kolumbiji, te je stvaranje male vrhunske pržionice oduvijek bila želja i cilj. Kava se obojici dogodila slučajno, prije dosta godina i jednostavno je to nešto što volimo i znamo raditi, iako smo obojica druge struke, ja sam završio novinarstvo, a on je završio filozofiju u SAD-u.” otkriva jedan od Matija.

cogito8

“Cijela filozofija Cogito Coffee pržionice je približiti ljudima vrhunsku kavu. Kako kroz veleprodaju putem cafe barova i restorana, tako i kroz radne edukacije koje radimo. Cogito znači misliti, a mi se stvarno trudimo misliti kavu, odnosno pronaći najbolje kave, koje su trenutno u sezoni, sorte i farme koje naši gosti još nisu uspjeli probati. Pržionica je baza cijele priče, tu se događa cijeli proizvodni proces, kao i razne edukacije za naše klijente. Coffee shop u Varšavskoj 11 (Obrtnički prolaz) bio je logičan nastavak priče, gdje služimo samo kavu, čaj, vodu i svježe sokove. U ponudi još imamo i sladoled male samoborske manufakture Medenko, te deserte/koktele na bazi kave. Uskoro planiramo uvesti i slastice iz Piknika. Osim kao kafić, želimo da taj prostor funkcionira i kao dućan kave, gdje naši gosti mogu kupiti i više vrsta kave za doma, kao i razne druge gadgete vezane za pripremu kave.”

cogito10

Matija i Matija su sami osmislili interijer kafića, što mu i daje jednu toplu atmosfernu notu koju i žele prenijeti iako je u suštini prostor industrijskog tipa. Rasvjeta, šank, stolovi i stolci, sve je njihova ideja: “Neke stvari su rađene po mjeri, nešto su vintage komadi koje godinama skupljam. Još dosta stvari namjeravamo urediti, tako da je to prostor koji će se nadograđivat s mnogim detaljima”, govori nam Matija Hrkać, a što drugo poručiti osim da što prije navratite u Cogito Coffee Shop po svoju šalicu vrhunske kave.

cogito6

cogito12

cogito5

cogito14

cogito4

cogito3

cogito13

Foto: Rajna Raguž (RRVizual)

0