Čarobni citrusi

Čarobni citrusi

citrusi-5

Limuni, naranče i ostalo citrusno voće u ovo doba godine osobito su ukusni. O tome svjedoče i razna slasna jela s aromom toploga juga, ali i preporuka da se u ovim vitaminom C prepunim voćem uživa svakodnevno.

Grejp

Kad je riječ o ovom voću dobivenom križanjem naranče i pomela, razlikujemo dvije glavne sorte: žuti grejp s plodom svijetložute korice i žutog mesa te crveni, koji je izvana žutonarančast, a iznutra rubin crvene boje. Što je meso tamnije, to je grejp slađi. Njegova kiselost može se ublažiti posipanjem s malo šećera.

Zbog njegova gorkasta okusa mnogi ovaj vitaminima bogat plod vole jesti ujutro ili za doručak piti iscijeđeni sok od grejpa, što je vrlo zdravo jer gorke tvari koje su zaslužne za njegov okus aktiviraju metabolizam i probavu.

citrusi-4

Pomelo

Lagano kruškoliki plodovi ovog pretka grejpa koji mogu dosegnuti težinu i do dva kilograma podrijetlom su iz jugoistočne Azije.
Pod debelom korom pomela krije se svijetložuto do svijetloružičasto meso vrlo osvježavajućeg, kiselkasto-slatkog okusa.

Mandarine

Mandarine su skupni pojam za niz sitnih agruma narančaste korice. Oblik im je lagano splošten, tanka korica lako se guli, a plodovi su sitniji, ali i slađi od naranče.

Prava mandarina

Oduševljava sočnim, slatkim i aromatičnim mesom bez koštica ispod svijetlonarančaste korice.

Klementina

Opojno-aromatični plodovi zagasitije narančaste korice, nažalost, često su prepuni sitnih koštica.

Satsuma

Vrsta mandarine bez koštica podrijetlom iz Japana odlikuje se iznimno sočnim plodom i praktički nema koštica, a u nas se uzgaja u dolini Neretve.

citrusi-1

Kumkvat

Ime ovog agruma čiji je plod veličine od 3 do 5 cm u prijevodu s kineskog znači ‘zlatna naranča’. Kada kupujete kumkvat, svakako birajte plodove sjajne i neoštećene korice. Njegova se korica inače jede i slatkasta je te vrlo aromatična okusa, dok je samo meso lagano kiselkasto i puno koštica.

Kumkvat jednostavno operite, provaljajte ga među prstima kako biste oslobodili eterična ulja iz korice i uživajte! Od njega također možete napraviti odličnu marmeladu, a svojom će se aromom ovo voće skladno uklopiti i u jela od pačetine ili divljači.

citrusi-2

Limeta

Zeleno citrusno voće naziva se i tropskim limunom jer samo tamo uspijeva ovo voće koje voli toplo. Iako je limeta nešto manja u usporedbi sa žutim limunom, ima i nekih prednosti: sadrži malo ili čak nimalo koštica, ima vrlo aromatično meso i gotovo je dvostruko sočnija od limuna.

Limun

I njegov sok i naribana korica koriste se za aromatizaciju brojnih jela. Za sok su najbolji primjerci glatke kore jer su sočniji, a više ćete ga iscijediti ako limune protrljate među rukama ili po radnoj površini.

Ako trebate tek nekoliko kapi, limun probodite i nakapajte sok. Kora s debelim porama prikladnija je za ribanje.

citrusi-3

Preuzeto s Kuhaj.hr.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori