Uvjerljivo najpopularnija jesenska aroma

Uvjerljivo najpopularnija jesenska aroma

Čašice s parfeom od bundeve

Čašice s parfeom od bundeve, @minimalistbaker

Pratite li imalo strane blogove ili portale, vjerojatno ste primijetili kako je s dolaskom jeseni krenula prava pomama za svime što dolazi uz prefiks ‘pumpkin spice’. Radi se o slasticama i pićima koja u sebi sadrže popularne začine za hladnije vrijeme – klinčić, cimet, đumbir, muškatni oraščić i namirnicu sezone, bundevu.

Pumpkin Spice Latte, @domsli22, @somunchlove

Pumpkin Spice Latte, @domsli22, @somunchlove

Izbor je beskrajan – od muffina, energetskih kuglica, cheesecakea, doughnuta i, naravno, kave. Upravo bi kava mogla biti odgovorna za (prvenstveno) američku zaluđenost ovim receptima. Naime, prije otprilike 13 godina, američki lanac Starbucks na tržište je izbacio Pumpkin Spice Latte, kavu s bundevom i začinima, koja je postala njihov zaštitni znak i najprodavaniji sezonski proizvod.

Pumpkin Spice Latte, Kuživancija

Pumpkin Spice Latte, Kuživancija

Kad se pojavi u ponudi označava početak novog godišnjeg doba, okusi pozivaju na toplinu i ugodu te ne iznenađuje kako se od te točke priča nezaustavljivo razvijala dalje. Pogotovo u trenu kada su kompanije shvatile da se ovaj okus itekako dobro prodaje te aromu ‘zalijepile’ na sve, počevši od hrane pa do gela za tuširanje i proizvoda za njegu usana.

Iako Starbucks kava nema prave bundeve ni u tragovima, popularnosti su pridonijeli i gastro blogeri kojima je ova baza postala inspiracija za jesenske deserte pa su kreirali nebrojeno mnogo varijacija na temu, dok je publika na sve naprosto oduševljeno reagirala.

Cheesecake sa bundevom i začinima

Pumpkin Spice Cheesecake, Cookam i guštam

I zbog toga val ne staje – ‘pumpkin spice’ do te mjere iskače iz paštete da već ima i kult notornih mrzitelja. Kao, uostalom, i svaka popularna, mainstream stvar.

No, ako vas je aroma oduševila, sad je pravo vrijeme da eksperimentirate s raznim receptima. O kavi s bundevom i začinima smo pisali u nekoliko navrata – jedan recept pronađite ovdje, a drugi na Journal Gastro blogu.

Također smo donijeli recept za jedan tikvasti cheesecake sa začinima i prave jesenske muffine s bloga Cookam i guštam.

Pumpkin Spice Muffini

Pumpkin Spice Muffini, Cookam i guštam

Ako ste za nešto kremasto, na blogu Minimalist Baker možete pronaći ideju za čašice punjene finom kremom od bundeve, a ako vam se ne da komplicirati, na blogu Life Made Simple je francuski tost s ovom neodoljivom aromom.

Što god izabrali, nećete pogriješiti, pogotovo u lijeno nedjeljno poslijepodne.

Francuski tost

Francuski tost, @lmadesimple

Foto: Instagram, Cookam i guštam, Kuživancija

Učitati još
Zatvori