Bruffin – novi trend u gastro svijetu

Amerikanci vole izmišljati neobične kombinacije jela koje često rangiraju od, nama Europljanima, potpuno nezamislivih kalorijskih bombi kao što su panirane i pržene čokoladice pa sve do čudnih “bućkuriša” koji uključuju velike količine želatine. No ponekad neke od tih izmišljotina spletom okolnosti dožive svojih pet minuta slave i postanu hit u cijelom svijetu, a njihov kreator uistinu pomakne granice u slastičarskom svijetu.

Bruffin

Bruffin

 

Sve je počelo s Cronutom 2013. godine kad je chef Dominique Ansel prvi puta svijetu predstavio križanca između croissanta i doughnuta. Prvo su mu se smijali, a sad za njegovo carstvo znaju svi. U njegovoj njujorškoj pekarnici red se stvara kao i za poznati Magnolijin puding od banane, nešto što je prije koju godinu bilo nezamislivo skinuti s trona. I svi su Cronuti rasprodani u roku nekoliko sati, što ni ne čudi jer od kombinacije lisnatog i dizanog tijesta te različitih sezonskih punjenja koja se religiozno izmjenjuju svakog mjeseca uistinu rastu zazubice.

Cronut

Cronut

On je na granici između slastičarskog i pekarskog proizvoda, a na polju dizanog tijesta stvarno se dugo ništa revolucionarno nije događalo. Ansel je stvorio svog konja za trku i definitivno promijenio način na koji su pekarski proizvodi shvaćani te pokrenuo val novih maštovitih proizvoda.

Cragel

Cragel

Uslijedio je Cragel, godinu dana kasnije u bruklinskoj pekarnici The Bagel House. Kao kombinacija croissanta i bagela ubrzo se ispostavio kao odličan proizvod za sve ljubitelje dizanih tijesta. Bagel je predominantno američka izmišljotina, varijanta peciva s rupom u sredini koje se najčešće razrezuje i puni različitim sastojcima te konzumira za doručak. Njegova slatka suprotnost je postao Cragel koji zbog povezanosti s croissantom nosi slatku notu.

trend_bruffin2

Ove je godine svoju popularnost počeo stjecati Bruffin – mješanac brioša i muffina. Pečen u limu za muffin ima njegov prepoznatljiv oblik, ali mu je sastav puno mekši i nalik briošu. Nastao je u njujorškom Bruffin Caffeu s punjenjima koja su inspirirana kuhinjama svijeta te su u ponudi slane i slatke varijante. Njegovi kreatori tvrde kako su Bruffin izmislili puno prije Cronuta, no vrijeme će pokazati hoće li i nadmašiti njegovu popularnost.

Bruffin

Bruffin

 

Foto: Dominique Ansel Bakery Facebook, The Bagel House, Bruffin Coffee

0