Brend koji donosi neke od najvećih klasika u dizajnu interijera

Brend koji donosi neke od najvećih
klasika u dizajnu interijera

Barcelona Daybed

Barcelona Daybed

Upoznajte kultni brend namještaja

Priča jednog od najpoznatijih brendova u svijetu dizajna započela je još prije 75 godina, kad je Hans Knoll osnovao Knoll Furniture Company u New Yorku. Prvotno je bilo zamišljeno da će namještaj uvoziti iz Europe, ali zbog ratnog stanja i nesigurnosti transporta okrenuo se dizajniranju i proizvodnji originalnog namještaja.

Hans Knoll u međuvremenu je upoznao mladu dizajnericu Florence koja je nakon školovanja počela raditi u njegovoj kompaniji, a kasnije postala i njegova supruga i poslovna partnerica. Poznanstva s nekim od najpoznatijih dizajnera tog doba završila su suradnjama koje su polučile izuzetan uspjeh za kompaniju. Ludwig Mies van der Rohe, Warren Platner, Eero Saarinen, Marcel Breuer, Harry Bertoia – ovo su samo neka od poznatih imena koja su surađivala s Knollom i tako su nastale njihove najpoznatije kolekcije i komadi namještaja koji se danas smatraju klasik dizajnom.

Barcelona fotelja

Barcelona fotelja

Njihov moto Modern Always najbolje izražava dizajn i opisuje komade namještaja koji se proizvode pod imenom Knoll. Namještaj koji je dizajniran u 50-im i 60-im godinama prošlog stoljeća moderan je i dan danas, a njime se uređuju i privatni domovi i javni prostori.

Najpoznatiji Knoll komadi

Vjerujemo da vam je zapela za oko poznata fotelja Barcelona koju je dizajnirao Ludwig Mies van der Rohe još 1929. godine. Ova fotelja smatra se najprepoznatljivijim komadom namještaja prošlog stoljeća, a njezin jednostavan, bezvremenski dizajn može se susresti diljem svijeta. Osim što krasi brojne poslovne urede i privatne rezidencije, ova kultna fotelja svoju ulogu našla je i u nekima od najpoznatijih filmova, kao što su Casino Royale, American Psycho, Batman v Superman

Womb fotelja

Womb fotelja

No i drugi komadi namještaja itekako su dobro poznati ljubiteljima dizajna. Primjerice, Florence Knoll je tražila fotelju u koju se može „ušuškati“, kao da je u košari punoj jastuka. Tako je nastala poznata Womb fotelja, koju je za Knoll dizajnirao Eero Saarinen, a koja danas ima vjerne obožavatelje diljem svijeta.

Saarinen je za Knoll dizajnirao i poznatu Tulip stolicu, koja se danas najčešće kombinira s mramornim Saarinen blagovaonskim stolom, te tako blagovaonske prostore pretvara u moderne, luksuzne oaze.

Saarinen stol

Saarinen stol

Harry Bertoia je još jedan poznati dizajner čije komade pronalazimo u Knoll Bertoia kolekciji, a svakako se izdavaja Bertoia stolica koja sad dolazi i u varijanti za unutarnje prostore, i za vanjske prostore.

Bertoia stolica

Bertoia stolica

Kad je riječ o outdoor namještaju, izdvaja se kultna 1966 kolekcija koju je dizajnirao Richard Schultz, a koja je postavila standarde za moderan namještaj za vanjske prostore.

Richard Shultz 1996

Richard Schultz 1966

Et cetera lifestyle store

Ukoliko želite saznati više o ovom svjetski poznatom brandu i isprobati njihove vrhunske komade namještaja, predlažemo da se obratite u Et cetera lifestyle store, čiji se showroom nalazi na adresi Nova ves 17, te zajedno s njihovim stručnim zaposlenicima uredite svoj dom ili ured u pravom Knoll stilu, modern always.

Et cetera showroom

Et cetera showroom

Učitati još
Zatvori