Što morate znati za uspješnu prvu godinu bračnog života

Što morate znati za uspješnu prvu
godinu bračnog života

Novopečeni mladenci puni su uzbuđenja, planova i velikih očekivanja (pogotovo) tijekom prve godine bračnog života. Razdoblje je to koje predstavlja životnu prekretnicu i stoga brojni parovi naglašavaju kako je upravo prva godina braka ona najteža i najizazovnija, bez obzira na silinu ljubavi i lijepih emocija koje prožimaju odnos dvoje ljudi. Mnogi od njih uzor i model svog suživota promatraju iz perspektive svojih roditelja i uspoređuju njihov odnos, navike i način suočavanja sa izazovima sa svojim načinom funkcioniranja u paru. No, pritom je ključno uzeti u obzir i mnoge druge čimbenike koji jamče kvalitetan odnos – poput različitih okolnosti, karaktera, obrazovanja, odgoja, životnih navika… jer one se u potpunosti ipak ne mogu poistovjetiti s čimbenicima koji su oblikovali odnos roditelja uz koje su odrasli.

Mnogi parovi prije braka nisu živjeli zajedno pa je prva godina vrijeme prilagodbe na zajednički život, upoznavanje s konkretnim značenjem kompromisa i suradnje u svim aspektima zajedničkog života. No, s vremenom se sve više parova odlučuje za zajednički život i prije samog čina vjenčanja, što im pomaže u zbližavanju i boljem poznavanju partnera. Imate li pitanja o prošlosti partnera? Kakve su mu navike i životni ritam? Sada je mnogo jednostavnije doći do svih spoznaja koje vas zanimaju. Zato će mnogi suvremeni parovi reći kako im se zapravo ništa nije promijenilo otkako su u braku. Osim onog “papira.”  Ipak, kada je u pitanju brak, gradit ćete zajedno jednu vrlo složenu, ali lijepu priču, stoga imajte na umu nekoliko važnih savjeta koji će vam pomoći da se ne spotaknete na prvim preprekama.

Dopustite si razmisliti o ideji trajnosti

Ideja trajnosti lako može postati neodoljiva, posebno za generaciju milanijalaca, gdje se promjene u bilo čemu mogu napraviti u tren oka. U ovom dobu stalno dobijamo nove informacije, nove prilike, novu kosu, novu odjeću, nove telefone, nove cipele, nove knjige i  uspjeli smo. Ali kao rezultat je život u kojemu smo potpuno navikli i pomireni s činjenicom da se sve u svakom trenutku može rasplinuti ili nestati. Trajnost nosi težinu i rizik da će vaše emocije netko iskoristiti. Vaši osjećaji koji su povrijeđeni u trenutku u sukobu s vašim životnim partnerom će se pretvoriti u “moje osjećaje uvijek će povrijediti ova osoba na isti način, jer sam zaglavljen s njim.” No, to jednostavno nije istina. Umjesto da dopustite da se ideja trajnosti pretvori u težinu na grudima, usredotočite se na jedan dan u isto vrijeme s ljudima kojima ste se posvetili. Fokusirajte se na sve lijepe trenutke i ono što vas povezuje, podsetite se svaki dan, zašto ste se uopće zaljubili u osobu s kojom ste sada u braku.

Zaboravite na društvene mreže u trenucima neslaganja

Nemojte dopustiti svijetu da stavlja sol na otvorenu ranu.  Namještene slike idiličnog i lagodnog života na društvenim mrežama nije sadržaj koji vam je potreban kada vlada nemir u vašem odnosu. Osim toga, ne znate što je u pozadini fotografija koje gledate na društvenim mrežama i koliko je slika koju vidite realna. Uspoređivanje s drugim ljudima i njihovim odnosima nikada nije dobra ideje. Umjesto toga, razgovarajte s partnerom i pronađite zajednička rješenja koja će vam pomoći u kreiranju zajedničke harmonije. Također, zaboravite na rješavanje vaših problema na društvenim mrežama, postavljanje sadržaja od kojih tražite potvrdu i reakciju okoline kako biste se osjećali zapaženo.

Promijenite perspektivu

Gledanje svake situacije sa stajališta vašeg partnera toliko je važno za proces stvaranja kvalitetnog odnosa. Nema mjesta za ego u uzajamnom iscjeljenju. To ne znači da stavite svoju perspektivu ili osjećaje na stranu, oni su jednako važni i nužni kako bi se obje strane razumjele. Učinite sve što je moguće kako bi se uklonila svaka nepotrebna ljutnja, ogorčenost, tuga ili bilo koja druga emocija koja može nastati iz neslaganja s partnerom.

Recite što mislite, a ne samo ono što želite da partner čuje

Asertivnost i otvorena komunikacija je ključ za izgradnju odnosa bez napetosti i neslaganja. Komunicirajte o vlastitim emocijama i izrazite se kada se osjećate povrijeđeno. Partner će vas tada mnogo bolje razumjeti nego kada se ljutite, zatvarate i povlačite u sebe uskraćujući komunikaciju i raščišćavanje nesporazuma. Pokušajte uvijek biti jasni sa svojim porukama partneru. Nitko ne može čitati vaše misli, bez obzira koliko vas dobro poznavao. Dijalog je od silne važnosti za otvoren i iskren odnos.

Nikoga ne možete promijeniti, ali možete mu pomoći da raste

Zapamtite da ste znali tko je ta osoba prije nego što ste se udali za tu osobu i da ste zajedno jer je volite. Vaša trenutna frustracija s njima nije ukorijenjena u činjenici da se trebaju promijeniti kako bi popravili situaciju.

Ideja da osoba može ili bi trebala promijeniti ono što je u njihovoj srži (npr. Introvertna prema ekstrovertnoj osobi), opasna je i može biti štetna za bilo koju vrstu odnosa. Međutim, ideja da osoba može rasti je nešto što je apsolutno presudno za uspjeh svakog zdravog odnosa, osobito kada je riječ o braku. Kao partner imate moć da pomognete supružniku da shvati kako postoji mogućnost da promijene svoj pristup situaciji u korist vašeg odnosa. Isto tako, budite otvoreni za mogućnost da ćete morati mijenjati svoj pristup određenim situacijama kako biste u ovome partnerstvu rasli.

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori