Jeste li čuli za termin boreout? Ako vam je dosadno, možda patite od toga
Jeste li čuli za termin boreout? Ako vam je dosadno, možda patite od toga

Jeste li čuli za termin boreout? Ako vam je
dosadno, možda patite od toga

Burnout je termin koji je u današnje vrijeme postao prepoznatljiv. Odnosi se na osjećaj preopterećenosti, iscrpljenosti i stresa, obično izazvanog na poslu. Kao posljedice mogu dovesti do toga da potpuno sagorimo i fizički, a i psihički. Previše posla, bez malo vremena za odmor može dovesti do anksioznosti, problema sa snom i sve to može znatno utjecati na mentalno zdravlje. Mladi se sve češće susreću s ovim problemom pa samim tim i govore o tome. Ipak, termin koji i dalje nije toliko rasprostranjen jeste boreout. Ovo je protuteža prethodno spomenutom burnoutu. Možete pretpostaviti što predstavlja s obzirom na to da samo ime sugerira. Boreout je osjećaj koji dobivamo kao rezultat kontinuiranog rada u okruženju koje nije stimulativno, koje je neizazovno i neisplativo. U nastavku ćemo vam detaljnije predstaviti značenje ovog koncepta.

Što je boreout?

Ako vaš posao izgleda besmisleno, a zadaci na istom su lišeni vrijednosti, uporno gledate u sat ne bi li vrijeme što brže prošlo, vjerojatno ste upali u stanje boreouta.  Dosada, osjećaj bezvoljnosti, nulti stimulans – sve ovo su simptomi stanja u koje ste upali. Vjerojatno većina vas kad čuje kratko objašnjenje ovog termina pomisli da njegove posljedice i nisu tako strašne. I mi smo. Ipak, stručnjaci tvrde da su jednako štetne za mentalno zdravlje kao i one kod burnouta.

Za razliku od dosade, koja je privremeno stanje osjećaja nedovoljne stimulacije, boreout je rezultat izlaganja sadržajima koji su mentalno i socijalno nedovoljno stimulativni tijekom dužeg perioda. Različiti faktori mogu dovesti do kronične dosade. Rad od kuće s malo ili nimalo socijalne interakcije jedan je od njih. Zaposleni ne samo da propuštaju osobnu stimulaciju, već im nedostaju pohvale za njihov rad, kao i neke vrste konkurentskih izazova. Bilo da vam je posao previše lagan, fali vam socijalne interakcije ili jednostavno vjerujete da je vaš doprinos radnom mjestu bezvrijedan, rezultat dovodi do toga da se osjećate kao da je čitav smisao vašeg radnog života obezvrijeđen.

Kako utječe na naše mentalno zdravlje?

Posao obavljate površno, bez preuzimanja bilo kakvih dodatnih odgovornosti? Ovo je tzv. quiet quitting, fraza koja je postala popularna na TikToku. Odnosi se na donošenje odluke da posao obavljamo samo onoliko koliko moramo kako bismo izašli iz stanja burnouta. A upravo tada dolazimo do jednog paradoksa. Iako kratkoročno ovo može biti rješenje, dugoročno može dovesti do stanja potpune bezvoljnosti. Istraživanja su pokazala da kronična dosada značajno povećava vjerojatnost simptoma stresa. Istraživanje iz 2020. godine objavljeno u časopisu Business & Management Studies također je otkrila da oni koji pate od boreouta postaju depresivni i suočavaju se s anksioznošću.

Ako primijetite ovakve simptome, psihoterapija ili neki drugi vid stručne pomoći su uvijek dobrodošli. Također, trudite se da uvijek obavljate onaj posao koji volite. Jer, ukoliko izaberete posao koji volite, utoliko nećete morati raditi ni jedan dan u životu.

Članak je preuzet s portala Journal.rs

Foto: Pexels, Instagram (@skoorki)

Učitati još
Zatvori