Blagdanski stol inspiriran jednostavnim skandinavskim stilom

Blagdanski stol inspiriran
jednostavnim skandinavskim stilom

skandinavski-blagdanski-stol-3

Ako još niste počeli razmišljati o izgledu doma nadolazećeg božićnog vikenda, onda je sada krajnje vrijeme. Jedna od najvažnijih stavki je blagdanski stol oko kojeg će se obitelj okupiti i na kojem će se servirati sve najdraže delicije. Budući da se vjerojatno radi o većem broju ljudi nego inače, svakako treba odvojiti malo više vremena za planiranje kako bi sve išlo kao po špagi.

skandinavski-blagdanski-stol-2

Skandinavski blagdanski stol

U suradnji sa studijem Eventastic iza kojeg stoje Iva Duduković i Dražana Paladin Pavelić te Monikom Kos zaduženom za slatke poklone pristupili smo kreiranju jednog blagdanskog stola inspiriranog skandinavskim minimalizmom. Moderni i drugačiji pristup blagdanskom obroku može se kreirati i za kuhinjskim otokom, ne samo za kuhinjskim stolom, pogotovo ako ne očekujete veliki broj gostiju. Ideja je bila stvoriti jednostavni pročišćeni izgled stola koji svatko može napraviti u svojoj kući koristeći jednostavne rekvizite – puno zelenila, lampice, svijećnjake i fini jedaći pribor kakav se uglavnom čuva samo za blagdane.

skandinavski-blagdanski-stol-10

Uredite i kutak u dnevnoj sobi koji će dodatno mirisati na zimu – pogotovo ako ove godine ne želite jelku i tražite alternativne načine ukrašavanja.

skandinavski-blagdanski-stol-17

U našem slučaju, to je bio improvizirani okvir u funkciji kamina, male saonice, puno zelenila, lampica i božićnih lampica koje su zaokruživale ovu blagdansku priču u domu.

skandinavski-blagdanski-stol-14

No, vratimo se na stol. Velike staklene vaze u kojima je zimzeleno granje, ovih blagdana mijenjaju jelke. Okitite ih po želji, ukrasite kuglicama i lampicama, ili nemojte. Jednako su neobične, mirisne i atraktivne bez ukrasa. Isto tako zeleni stakleni vrt ili terarij možete iskoristiti kao pravu malu vitrinu u koju ćete smjestiti zelenilo, šišarke ili umjetni snijeg. U našem je slučaju ona ukrasila radni prostor, ali kućna druženja ionako se često presele u kuhinju stoga i tamo može stajati lijepo uređeni kutak.

skandinavski-blagdanski-stol-12

Možete iskoristiti i pladnjeve od debla kako bi na njih stavili svijeće ili dodatne dekoracije. Koristite prirodne materijale i pokušajte da sve dekoracije budu u svega nekoliko boja. Zelene, plave, sive, bijele i crne. Količine zelenila su neograničene, a dobro će vam doći i pokoji orah ili badem u ljusci.

skandinavski-blagdanski-stol-18

Adventski vijenac

Adventski vijenac ove godine ima novi izgled. U četiri staklene boce stavili smo malo vode i u svaku od njih drugačiju vrstu zimzelenog bilja. Na svakoj je napisan broj i u grlo boce umetnuta svijeća. Prozračno, jednostavno i efektno kreira drugačiju svjetlost koja se prelama u bocama.

skandinavski-blagdanski-stol-5

Postavljanje stola

Držači salveta su drveni obruči s konturom soba. Ako ih želite izraditi sami, a ovi su vam previše složeni možete odabrati jednostavnije konture jelke ili ukrasne kuglice.

skandinavski-blagdanski-stol-13

Radi lakšeg snalaženja svakom gostu namijenite mjesto i obilježite ga karticom. Ako imate više gostiju ili obrok s više sljedova, možete napisati i malu karticu s menijem. U našem slučaju, kartice s imenom bile su postavljene na male saonice koje su dodatno naglašavale zimsku atmosferu.

skandinavski-blagdanski-stol-6

Neovisno radi li se o neformalnoj užini ili velikom ručku s nekoliko sljedova, blagdani su ipak vrijedni lijepog pribora za objedovanje, platnenih salveta, finih tanjura i svakako čaša na stalku. Poslužite nareske i suho voće na drvenoj dasci da gosti grickaju do služenja obroka.

skandinavski-blagdanski-stol-8

A što se pića tiče, ove godine šampanjac služimo s malo šećerne vate i narom. Okusi blagdana u samo jednoj čaši!

skandinavski-blagdanski-stol-9

3 različite DIY oznake za čaše

Kako bi gosti među svim čašama na stolu pronašli svoju, imamo par savjeta kako ih ukrasiti i označiti:

1. Najjednostavnija, a efektna varijanta označavanja čaša je da na postolju čaše, bijelim flomasterom za staklo napišete imena svojih gostiju.

skandinavski-blagdanski-stol-22

2. Izrežite karticu u veličini postolja čaše, krug ili oblik po želji, mi smo se odlučili za zvjezdicu. Na njoj napišite ime gosta, probušite još jednu rupicu u sredini i onda samo jednim rezom škarama povežite rupicu u sredini s rubom kartice. Tako ćete dobiti otvor za karticu koju ćete staviti oko postolja čaše. Čaša je dobila dekoraciju, a gosti znaju koja je njihova.

skandinavski-blagdanski-stol-25

skandinavski-blagdanski-stol-126

3. Ako smo zakomplicirali, evo malo jednostavnije opcije – na malu karticu napišite ime, probušite rupicu, provucite trakicu i svežite na nogu čaše. Ako želite, dodatno na trakicu stavite neki ukras, malo zelenila ili praporac.

skandinavski-blagdanski-stol-23

Puslice kao slatki pokloni za goste

Kako bi poklonili nešto jednostavno, maštovito i unikatno u suradnji s Monikom Kos osmislili smo kako da od “običnih puslica” dobijete neobične poklončiće – boriće, snjegoviće i slično.

skandinavski-blagdanski-stol-21

Napravite snijeg od 3 bjelanjka i 200 grama šećera. Dodajte prstohvat soli i mutite jakoooo dugo. Što duže mutite puslice će biti bolje. Obojite zasebne količine smjese u boje koje želite i koliko će vam trebati za zasebne detalje. Sada crtajte blagdanske motive – vjenčiće, boriće ili snješka.

skandinavski-blagdanski-stol-20

Kod borića i smješka, radite zasebne puslice koje nakon pečenja spajate. Pečete, odnosno, sušite puslice cca 3 sata na 90ºC. Sad vas samo čeka da pronađete neku fora staklenku, smjestite puslice u nju i napišete čestitku od srca.

skandinavski-blagdanski-stol-19

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori